Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

«Όπλα και οβίδες δεν ζητούν ούτε εθνικότητα, ούτε διαβατήριο. Απλώς σκοτώνουν ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων.»

Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας:

Ερώτηση: Έχω ερώτηση για τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο από το ελληνικό κράτος. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών όπως φαίνεται δεν συμφωνεί με αυτή την απόφαση της κυβέρνησής μας. Το θέμα επανέρχεται περιοδικά. Θα ήθελα να καταλάβω αν υπήρξαν επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας σχετικά με τα συστήματα όπως τα S-300, η ​​μεταφορά των οποίων απαιτεί τη ρωσική συγκατάθεση; Η Ελλάδα λέει επίσημα ότι, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, δεν θα τους παραδώσει. Αλλά όλα τα άλλα αντιαεροπορικά και πυροβολικά συστήματα σοβιετικού και ρωσικού τύπου έχουν ήδη μεταφερθεί. Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν χρειάστηκε κάποια συναίνεση για τη μεταφορά τους; Ή μήπως η Ρωσία δεν τους δίνει ιδιαίτερη σημασία;

Απάντηση: Καταγράφουμε όλες τις εχθρικές επιθέσεις ανεξαιρέτως, είτε μιλάμε για την Ελλάδα είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Και τους δίνουμε ξεκάθαρη απάντηση – διπλωματική, πολιτική, στρατιωτική. "Αλέθουμε", όπως λένε οι στρατιώτες μας, με επιτυχία όλο τον εξοπλισμό που προμηθεύεται από το ΝΑΤΟ. Θα συνεχίζεται να είναι έτσι. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Έχουμε κάνει από αυτή την άποψη την επιλογή μας.

Όσον αφορά την Αθήνα, έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για την παραβίαση των διατάξεων της Ρωσοελληνικής Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία από τις 30 Οκτωβρίου 1995. Περιλαμβάνει αυστηρές υποχρεώσεις μη μεταφοράς σε τρίτες χώρες των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού, τα οποία αποκτήθηκαν βάσει διμερούς στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας, χωρίς αμοιβαία γραπτή συγκατάθεση. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από την Ελλάδα, όπως και από όλες τις άλλες χώρες, στις οποίες προμηθεύτηκαν τα ρωσικά όπλα και ο εξοπλισμός, την αυστηρή συμμόρφωση με αυτό το σημαντικότερο διμερές έγγραφο.

Ερώτηση: Εσείς και σήμερα αναφέρατε τις άμεσες επιθέσεις κατά της πόλης Ντονέτσκ. Λέτε ότι τα όπλα και οι οβίδες είναι από το ΝΑΤΟ. Καταγράφεται με κάποιο τρόπο από ποιες χώρες προήλθαν τα βλήματα και τα συστήματα; Θα μπορούσε να αποδειχτεί ότι ο στρατός του Κιέβου χρησιμοποιεί επίσης τα ελληνικά όπλα και τα πυρομαχικά όχι μόνο εναντίον των αμάχων γενικά (αυτό είναι έγκλημα από μόνο του), αλλά και εναντίον των εκπροσώπων της αρχαίας ελληνικής διασποράς που ζει εκεί;

Απάντηση:
Έχουμε επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών ακριβώς σε αυτό το θέμα. Είπαμε ότι η έμμεση συμμετοχή στην ουκρανική σύγκρουση μέσω της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου δημιουργεί απειλές για τον άμαχο πληθυσμό.

Όπλα και οβίδες δεν ζητούν ούτε εθνικότητα, ούτε διαβατήριο. Απλώς σκοτώνουν ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων. Αυτό ισχύει για το Ντονμπάς, την περιοχή του Αζόφ και άλλες περιοχές, όπου ιστορικά ζει η μεγάλη ελληνική κοινότητα. Την ευθύνη για αυτό φέρει η ελληνική ηγεσία, η οποία θα πρέπει να απαντήσει στον λαό της.

Όσον αφορά την καταγραφή της προέλευσης στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει αυτά τα δεδομένα.