Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Υπάρχουν και κάποιες "μικρές" χώρες που αντιστέκονται ακόμα

Η Σλοβακία δεν πρόκειται να στείλει στρατό στην Ουκρανία σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ρόμπερτ Φίκο.

Συνεχίζεται και αυξάνεται η πίεση προς τις χώρες της Ευρώπης και κυρίως τις μικρές να συμμετάσχουν ενεργότερα στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας. Εκβιασμοί, απειλές, υποσχέσεις, παίρνουν και δίνουν ώστε να παρουσιαστεί προς την κοινή γνώμη ότι έχουμε έναν πόλεμο της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας και όχι έναν πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας είπε τα πράγματα με το όνομά τους: «Κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί μιλούν για την ανάγκη άμεσης συμμετοχής στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας με τέτοια ένταση που αρχίζω να το θεωρώ πραγματικότητα. Μάλιστα μας κατηγορούν ότι επειδή είμαστε υπέρ της ειρήνης και της διακοπής δολοφονίας των Σλάβων είμαστε με τον Πούτιν και πως αν είμαστε υπέρ της εμπλοκής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία θα είμαστε στο σωστό μέρος της ιστορίας.»

Ο Φίκο φοβάται ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα υπάρχει λιγότερη ελευθερία στην Ευρώπη, η δημοκρατία και η κυριαρχία των μικρών κρατών θα κατασταλεί και αναρωτιέται πόσο μακριά θα φτάσουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με εκείνες τις χώρες που έχουν διαφορετική άποψη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ρόμπερτ Φίκο ζήτησε από την σλοβακική βουλή να ψηφίσει κατά της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία ώστε να μην υπάρξει συμμετοχή της χώρας του σε έναν πιθανολογούμενο 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως βλέπουμε κάποιες χώρες, όσο μικρές σε μέγεθος και στρατιωτική-οικονομική ισχύ και αν είναι, καταφέρνουν και διατηρούν την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία τους ενάντια στα σχέδια των "ισχυρών" του πλανήτη. Κάποιες άλλες χώρες πάλι, δεν τα καταφέρνουν...

* Image by Gerd Altmann from Pixabay