Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό "αγαθό" και δεν φορολογείται...

Δημοσιογραφικές πληροφορίες της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ", αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα συζητιέται το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν οι αθλητικοί σύλλογοι με "τέλη" χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Κατερίνης.

Ελπίζουμε όλα αυτά να μείνουν μόνο στις συζητήσεις, διαφορετικά θα πρόκειται για μία ενέργεια "ταφόπλακα" για τους αθλητικούς συλλόγους, τα παιδιά και τις οικογένειες τους.

➤ Να επισημάνουμε ότι για τις τραγικές αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι αθλητικοί σύλλογοι της πόλης μας, έχουμε πληρώσει για να χτιστούν, πληρώνουμε από την φορολογία μας για να συντηρηθούν (έστω και υποτυπωδώς) και τώρα ίσως να χρειαστεί να τις πληρώνουμε για να τις χρησιμοποιούμε!

Σε μια περίοδο που οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης αγγίζουν όλες σχεδόν τις οικογένειες, οποιαδήποτε καν σκέψη για να επιβληθεί κάποιο "τέλος" χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους αθλητικούς συλλόγους, θα αποτελέσει τροχοπέδη για τους αθλητικούς συλλόγους που στην πλειοψηφία τους τα βγάζουν πέρα με το ζόρι. 

Οι αθλητικοί σύλλογοι αφού δέχτηκαν ένα μεγάλο πλήγμα με την πανδημία του κορονοϊού έχουν δει τα έσοδα τους (τα οποία επιστρέφονται κατά μεγάλο μέρος πίσω στα παιδιά) να μειώνονται στο ελάχιστο και δεν αντέχουν ένα νέο "χαράτσι". Ήδη από ότι γνωρίζουμε αρκετοί αθλητικοί σύλλογοι φυτοζωούν και δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν την νέα χρονιά να συνεχίσουν να είναι ενεργοί. Οποιαδήποτε επιβολή "τέλους" χρήσης θα μετακυλιστεί από τους συλλόγους στις ήδη ταλαιπωρημένες από την οικονομική κρίση οικογένειες των παιδιών-αθλητών, και αυτό ίσως οδηγήσει πολλά παιδιά να σταματήσουν τον αθλητισμό.

Από όσο γνωρίζουμε τα οικονομικά των αθλητικών συλλόγων είναι σε άθλια κατάσταση, προπονητές και παιδιά (γονείς) πληρώνουν από την τσέπη τους για να αθληθούν και να πάρουν μέρος σε αγώνες και οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν κλείσει εδώ και καιρό την "κάνουλα" και δεν βοηθάνε οικονομικά του συλλόγους.

Μία τέτοια ενέργεια φορολόγησης των αθλητικών συλλόγων θα έχει επίσης και αρνητικές επιπτώσεις σε πάρα πολλά νέα παιδιά (απόφοιτους ΤΕΦΑΑ) που έβγαζαν ένα χαρτζιλίκι επιβίωσης αναλαμβάνοντας την προπόνηση των παιδιών στους συλλόγους της πόλης μας. Ποιος αθλητικός σύλλογος θα προσλαμβάνει νέους απόφοιτους γυμναστές γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να πληρώνει και τέλη χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων;

➤ Αν όντως υπάρχει τέτοια πρόθεση από τον Δήμο Κατερίνης, εμείς θα προτείναμε να αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος την διαχείριση των αθλητικών σωματείων (αφού μάλλον πιστεύει ότι έχουν... τεράστια έσοδα), να τα κάνει δημοτικά αθλητικά σωματεία και να αναλάβει όλα τα έξοδα τους όπως: μετακινήσεις, μισθούς προπονητών, γραμματείες, διαιτητές, γιατρούς, αθλητικό εξοπλισμό, κ.α!!!