Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Απάντηση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετά από ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου για το Συμπαραστάτη του Δημότη



«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, με θέμα «Λειτουργία του θεσμού του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης», κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης καθιερώθηκε με τον Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87 Α’), ως νέος θεσμός εσωτερικής διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και ΟΤΑ, με στόχο την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του ανωτέρω νόμου, ως δημοτικός συμπαραστάτης επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, το οποίο χαίρει ευρείας αποδοχής. Για το λόγο αυτό, η επιλογή του θα πρέπει να συγκεντρώνει την ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 του δημοτικού συμβουλίου.
Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά από ουσιαστική αποτίμηση της εφαρμογής του «Καλλικράτη» θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς (ΚΕΔΕ) το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση. Βασικό στοιχείο του νέου αυτού πλαισίου θα αποτελέσει ο βαθύς εκδημοκρατισμός της λειτουργίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με τη θέσπιση ή ενίσχυση συμμετοχικών θεσμών, ως αναπόσπαστο και δομικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης».