Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Απάντηση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον βουλευτή Πιερίας της ΝΔ κύριο Κ.Κουκοδήμο



ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ
ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ

Απάντηση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ζημιές από καιρικά φαινόμενα στην Τοπική Κοινότητα Ελάφου της Δημοτικής Ενότητας Ελαφίνας του δήμου Κατερίνης


Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κ.Κουκοδήμος, για τα θέματα αρμοδιότητάς μας και κατόπιν ενημέρωσης μας από τον ΕΛΓΑ, σας πληροφορούμε τα εξής:

Από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στις 13 Μαρτίου 2015, κυρίως στην τοπική κοινότητα Ελάφου της Δημοτικής Ενότητας Ελαφίνας του Δήμου Κατερίνης ζημίες προξενήθηκαν σε φυτικό κεφάλαιο δενδρώδων καλλιεργειών, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται αιτήσεις ζημιάς.
Για τις παραπάνω ζημιές θα διενεργηθούν σύντομα από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις.
Στη συνέχεια, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, οι ζημιές του φυτικού κεφαλαίου θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (αρμοδιότητας ΠΣΕΑ). Έπειτα το πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. ενώ οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και την έγκριση της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών.
Για την αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών της χώρας και την ορθολογική διαχείριση των υδατίνων πόρων, το Υπ.Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας προγραμματίζει σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενότητες και τις Περιφέρειες την εκτέλεση σειράς Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Ε.Ε.) και την εκπόνηση μελετών. Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως στην ταμίευση των επιφανειών απορροών, αλλά και στη βελτίωση υφισταμένων εγγειοβελτιωτικών υποδομών. Τα έργα υλοποιούνται στα πλαίσια Κοινοτικών και Εθνικών Προγραμμάτων και Πόρων και έχουν ως στόχο:
*την ποσοτική επάρκεια των υδατικών πόρων, με την ταμίευση του νερού (κατασκευή λιμνοδεξαμενών, φραγμάτων και δικτύων αξιοποίησής τους).
*την ποσοτική και ποιοτική εξασφάλιση των υπόγειων υδάτων με τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων.
*τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων
*τη χρήση βελτιωμένων μεθόδων άρδευσης (τεχνητή βροχή χαμηλότερων πιέσεων και παροχών, στάγδην άρδευση) σε νεότερα δίκτυα
Αναφορικά με τα έργα αντιπλημμυτρικής προστασίας εκτός περιμέτρου Εγγειοβελτιωτικών Έργων που το Υπουργείο έχει κατασκευάσει, καθώς και για τα έργα καθαρισμού και διευθέτησης στην κοίτη ποταμών και χειμάρρων, επισημαίνεται ότι, βάση του άρθρου 1 του Ν.3881/58 «Περί Εγγείων Βελτιώσεων» επιλαμβάνεται το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Σημειώνεται ότι, η αγροτική οδοποιία, εκτός περιμέτρου Εγγειοβελτιωτικών Έργων που το Υπουργείο κατασκευάσει, καθώς και τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται σε αυτή, αντιμετωπίζονται σε περιφερειακό επίπεδο.
Σε ο,τι αφορά στα λειτουργούντα συλλογικά Εγγειοβελτιωτικά Έργα περιοχής δικαιοδοσίας ΟΕΒ κλπ, το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Διεύθυνση Ε.Ε., Ε/Υ Πόρων και Λιπασμάτων συμμετέχει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στις δαπάνες αποκατάστασης ζημιών από πλημμύρες ή άλλη αιτία που συνιστά ανωτέρα βία, εκδίδοντας εγκρίσεις διάθεσης πιστώσεων. Οι πιστώσεις αυτές διατίθενται τόσο μέσω του ΠΔΕ Εθνικοί Πόροι, στο πλαίσιο του έργου «Έργα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εγγειοβελτιωτικών Έργων» της  ΣΑΕ 581, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Προγράμματος που καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, όσο και μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού Φ.29/110-ΚΑΕ 2111
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ