Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Σεμινάριο του συνόλου μουσικής και θεάτρου του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος




    Με αφορμή την 27η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα Θεάτρου και στα πλαίσια της συνεργασίας του Μουσικού Σχολείου με το ΚΘΒΕ, η έναρξη της οποίας έγινε με την συνάντηση του Διευθυντή του σχολείου κ. Δημήτρη Κυριακού και του καθηγητή Μουσικής κ. Άρη Σκάρπα με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ κ. Γιάννη Βούρο, οι μαθητές του μουσικοθεατρικού συνόλου του σχολείου επισκέφτηκαν το Βασιλικό Θέατρο και την θεατρική σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

  Οι μαθητές αρχικά ξεναγήθηκαν στο χώρο του Βασιλικού Θεάτρου και ενημερώθηκαν για  τη λειτουργία του, τους μηχανισμούς αλλαγής των σκηνικών, τους ανθρώπους που δουλεύουν στα παρασκήνια και συμβάλλουν στην ομαλή παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης κ.α.
   Ακολούθησε γνωριμία και συζήτηση με τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ και οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα σχετικά με τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις του επαγγέλματος του ηθοποιού, την προετοιμασία ενός ηθοποιού πριν βγει στη σκηνή, την επικοινωνία του με το κοινό κ.α.
  Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε τρίωρο βιωματικό θεατρικό σεμινάριο με ασκήσεις χαλάρωσης, σωματικής έκφρασης και θεατρικού αυτοσχεδιασμού.
   Παράλληλα ομάδα μαθητών ανέλαβε  και ολοκλήρωσε με επιτυχία την ψηφιακή αρχειοθέτηση της παρτιτούρας της πρωτότυπης μουσικής του Paul Dessau που γράφτηκε για την πρεμιέρα του έργου «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Η παρτιτούρα υπήρχε στο αρχείο του ΚΘΒΕ και η ανάρτηση της ψηφιακής της αρχειοθέτησης στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση των μελετητών σε αυτή.
   Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση του συνόλου στη θεατρική σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Εκεί οι μαθητές είδαν τα σκηνικά για την παράσταση « Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ από τον σκηνογράφο Γιάννη Μετζικώφ.
   Η εμπειρία αυτή ενθουσίασε όλους και ενίσχυσε την αγάπη των παιδιών για το θέατρο.