Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

2η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ «ΣΤΗΡΙΖΩ» (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)


Αν ήσουν εγώ…

Μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής είχαν την δυνατότητα να βιώσουν όσοι και όσες επισκέφτηκαν τα τέσσερα περίπτερα που είχαν στήσει στην κεντρική πλατεία Κατερίνης τα μέλη του Συλλόγου «ΣΤΗΡΙΖΩ».

Επισκεφτήκαμε και τα 4 περίπτερα και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας, αλλά και το τι μας δηλώσανε οι υπεύθυνοι.




1ος Σταθμός:  Υπεύθυνοι οι φυσιοθεραπευτές κ. Χανδόλιας Κων/νος και κ. Άννα Φώτη.

Προσομοίωση στην κινητική αναπηρία. Προσβασιμότητα και Ένταξη. Ένβιομηχανικη-Εργονομία.

Εδώ οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να «χρησιμοποιήσουν» ένα αναπηρικό αμαξίδιο και να βιώσουν την εμπειρία μετακίνησης τους με αυτό, ενώ παράλληλα τους δινόταν και οδηγίες για την σωστή θέση του σώματος τους και την σωστή στήριξη και τοποθέτηση τους στο αμαξίδιο.


Μιλήσαμε με τον κ. Χανδόλια που μας είπε για τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες να κινηθούν μέσα στην πόλη και την δυσκολία πρόσβασης τους σε βασικές δομές, όπως υπηρεσίες, τράπεζες και καταστήματα.
Πρέπει είπε ο κ. Χανδόλιας να αντιληφθούμε ως νέα γενιά την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και να δούμε τι θα κάνουμε πρώτα εμείς σαν πολίτες ώστε να αλλάξουμε την οπτική μας σε αυτό το θέμα.


2ος Σταθμός: Υπεύθυνη η Φυσικοθεραπεύτρια κ. Καρασταμάτη Χριστίνα. 

Προσομοίωση στην Τυφλότητα και στον περιορισμό Όρασης.

Εδώ συναντήσαμε την κ. Γεωργία Κατσαλή Παπαδοπούλου, Πρόεδρο του «Στηρίζω» που μας μίλησε για την εκδήλωση.

«Ο στόχος όλης αυτής της δράσης είναι να κατανοήσουμε όλοι μας τι σημαίνει αναπηρία. Και αυτό για να φύγουμε από τα στερεότυπα του παρελθόντος.
Επίσης να δούμε τι κάνουν τα άτομα με αναπηρία.
Τα άτομα αυτά που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όπως όλοι μας, ψάχνουν έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, για αυτό αντί να μένουμε στο ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ας δούμε τι κάνουν και τι τρόπο επιλέγουν να επικοινωνήσουν μαζί μας.
Όλοι μας κοιτάζουμε ένα άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο και σκεφτόμαστε τι κρίμα τον καημένο, αλλά δεν βλέπουμε τι «δύναμη» έχει αυτός ο άνθρωπος και κυκλοφορεί μέσα στον αστικό ιστό μόνος του. Το ίδιο και ένας συμπολίτης μας με Τυφλότητα.
Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε την αναπηρία του, αλλά να θαυμάζουμε αυτό που μπορούν και κάνουν για να ξεπερνάν την αναπηρία τους.


3ος Σταθμός:  Υπεύθυνη η Λογοθεραπεύτρια κ. Ουσάκοβα Ξένια.

Προσομοίωση στη μη Λεκτική επικοινωνία.

Εξοικείωση μέσω δραστηριοτήτων αλληλεπίδρασης της καθυστέρησης του Λόγου από ήπια έως και βαριά μορφή {Συνοσηρότητα}



Εδώ η κ. Ουσάκοβα μας έκανε μια παρουσίαση το πώς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας τα άτομα που δεν έχουν την φωνή τους. Με ψηφιακό υλικό (υπολογιστής, κινητό κ.α), και με εικονογραφημένα λεξιλόγια.

4ος Σταθμός: Υπεύθυνοι οι Εργοθεραπευτές κ. Σαμσωνίδου Άννα, ο κ. Μπούμπαρης Αντώνιος ,η κ. Δημητρίου Ανθή και η κ. Σωπιάδου Χρύσα.

Προσομοίωση στον Αυτισμό και στις Αισθητηριακές Ευαισθησίες.

Εδώ είχαμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε το «τεστ» με το οποίο νιώσαμε και βιώσαμε το πώς βιώνουν τα παιδιά με Αυτισμό όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους.
Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία που δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια.
Οι υπεύθυνοι μας έδωσαν ακουστικά και κοιτώντας την οθόνη του υπολογιστή που είχαμε μπροστά μας βιώσαμε ότι βιώνει ένα παιδί με Αυτισμό.
Ήχοι και εικόνες εναλλάσσονταν μπροστά μας σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε κάτι που κανείς μας δεν γνωρίζει και να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στην κατανόηση των ατόμων με παρόμοια προβλήματα.

Αξίζουν συγχατηρήρια στον Σύλλογο «ΣΤΗΡΙΖΩ» όχι μόνο για την σημερινή δράση τους, αλλά για την δύναμη ψυχής που έχουν μέσα τους και 24 ώρες το 24ώρο βρίσκονται δίπλα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τα στηρίζουν ενώ παράλληλα δίνουν την δυνατότητα και σε εμάς να τα κατανοήσουμε καλύτερα.

Για να φτάσεις να στηρίξεις κάποιον πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις, να τον αποδεχτείς, να συμμετέχεις και μετά να στηρίξεις.
Από τους μαθητές/τριες του Λυκείου Κονταριώτισας.





ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!!