Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ



        
  Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι πολίτες της Πιερίας  που  πήραμε μέρος στην Πρωτομαγιάτικη αγωνιστική συγκέντρωση  στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:
         Αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές των εργατικών και κοινωνικών αγώνων.
            Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και την αλληλεγγύη προς την εργατική τάξη και το λαό του Νεπάλ για την καταστροφή που προκλήθηκε από τον ισχυρότατο σεισμό.
           Διατρανώνουμε την θέληση μας να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση και την διεύρυνση των δικαιωμάτων μας και να παλέψουμε για έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς φτώχεια και εκμετάλλευση.         
   
Διαπιστώνουμε ότι οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια μείωσαν δραματικά τους μισθούς και τις συντάξεις, ξήλωσαν σχεδόν το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας και έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και καταγγέλλουμε:
Τους εκβιασμούς και την εκδικητική συμπεριφορά των αγορών και των εταίρων μας, που θέλουν την χώρα μας υπόδουλη να σέρνεται στα πόδια των δανειστών της.       Καλούμε τη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να ακυρώσει εδώ και τώρα τα μνημόνια και όλους τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς εφαρμοστικούς νόμους που μας επέβαλε η τρόικα
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι της χώρας με μια φωνή απαιτούμε:
            Προστασία των άνεργων κι ενίσχυση της εργασίας και της απασχόλησης με ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα από το κράτος και τους εργοδότες.
            Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη και αύξηση του χρόνου επιδότησης στα 2 χρόνια.
Την αποκατάσταση της λειτουργίας του ΟΜΕΔ και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Κατάργηση της Π.Υ.Σ 6 του 2012 και την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ.
Επαναφορά του τρόπου αποζημίωσης όπως ίσχυε πριν το 2012 και εξίσωση και αύξηση της αποζημίωσης των εργατών, με αυτή των υπαλλήλων.
Να ξαναλειτουργήσει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας.
         Στελέχωση, ενίσχυση και ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ) για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, των επισφαλών μορφών απασχόλησης, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της καταστρατήγησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας (ρεπό, πενθήμερο, εργασία τις Κυριακές και αργίες, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, άδειες, ωράρια εργασίας κλπ). Μέτρα ουσιαστικά για την ασφάλεια και την Υγιεινή στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στην οικοδομή.
Στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων. Ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων. Δωρεάν υγεία και παιδεία σε όλα τα επίπεδα.
Άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Κατερίνης 
Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Εφαρμογή και επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος .
Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά και στοιχειώδη καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, για να ανακουφιστούν τα λαϊκά εισοδήματα. Πάγωμα ή και μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των οργανισμών κοινής ωφέλειας.
Όχι στα χαράτσια και στην άγρια φορολόγηση. Αύξηση του αφορολόγητου ποσού στα 12.000 € και έκπτωση από το φόρο όλων των οικογενειακών δαπανών.
Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Να φορολογηθούν η μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα επιχειρηματικά και τραπεζικά κέρδη και επιτέλους να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, αυτοί που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και διοχέτευσαν τα υπερκέρδη και τον παράνομο πλούτο στο εξωτερικό.
ΟΧΙ στην μεταφορά των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας.
       Απαιτούμε να προωθηθούν αναπτυξιακές πολιτικές. Να ενισχυθούν τα εισοδήματα, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, η πραγματική οικονομία, η ανάπτυξη, η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ και η κοινωνική συνοχή.
ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και των Δημόσιων επιχειρήσεων (ΔΕΗ,ΟΣΕ κλπ) . 
Κατάργηση του σταθμού διοδίων στον κόμβο Αιγινίου και των παράπλευρων στην Λεπτοκαρυά. Μείωση των τιμών των διοδίων στα επίπεδα που ήταν πριν δοθεί η εκμετάλλευσή τους στην εταιρία ΑΙΓΑΙΟ.
        Να μπει πλαφόν στον αριθμό των ξένων μαθητών που εργάζονται στα Ξενοδοχεία.
        Έργα υποδομής που θα αλλάξουν την Τουριστική μορφή της Πιερίας και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην Τουριστική Ανάπτυξη του Νομού.
               Υπολογισμός της επιδοτούμενης ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων ως συντάξιμης για την συμπλήρωση των 4.500 ενσήμων (τουρισμός- επισιτισμός - δασεργάτες- οικοδόμοι κεραμοποιεία κλπ).
Να παρθούν μέτρα κατά των δουλεμπόρων και να στηριχθούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις.
 Τέλος, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, στο Εργατικό Κέντρο,  στις Ομοσπονδίες τους και στη ΓΣΕΕ  και δηλώνουμε αποφασισμένοι:
Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε τα οικονομικά εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Ο ΑΓΩΝΑΣ  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ - ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
                                ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να στείλει το ψήφισμα αυτό στα Μ. Μ. Ε. και σε κάθε αρμόδιο.   
                                                Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ                                                     ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΡΚΑΝΕΛΑ
                   
                                     Ε Ξ Ο Υ Σ Ι Ο Δ Ο Τ Ο Υ Μ Ε
Τις διοικήσεις του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  και του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Πιερίας να στείλουν το ΨΗΦΙΣΜΑ αυτό στα ΜΜΕ και σε κάθε αρμόδιο. 
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ