Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Της... κακομοίρας απόψε το βράδυ στον Καπνικό Σταθμό!

Της... κακομοίρας απόψε το βράδυ στον Καπνικό Σταθμό!
Ο Θερινός 12λογος συνεχίζεται από την Ε.Ο.Δ.ν.Π. με μια νέα γνώριμη όμως προβολή ταινίας, με την οποία αναβιώνει ο παλιός καλός και κλασικός Θερινός Κινηματογράφος. Aπόψε, εκεί γύρω στις 21:00, μόλις το φως της ημέρας πέσει για τα καλά, η αυλή του Καπνικού Σταθμού, θα φορέσει ακόμη μια φορά τα γιορτινά της για να υποδεχτεί όλες και όλους τους φίλους της ομάδας. 
Ο γνωστός σε όλους μας, Ζήκος, θα μας βοηθήσει να συγκεντρώσουμε τρόφιμα για το δικό μας μπακάλικο. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο των Γιατρών του Κόσμου. Είναι ο προαιρετικός οβολός σας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για αυτό. Στο διάλειμμα, ο δικός μας Ζήκος με το καλαθάκι του, θα προσφέρει ποπ κορν σε όλους έτσι για να θυμηθούμε τα χρόνια τα παλιά ....
     

 Ο Ζήκος είναι επαρχιώτης από το Καρπενήσι που δουλεύει υπάλληλος στο μπακάλικο του Παντελή και είναι ερωτευμένος με την όμορφη Φιφίκα, η οποία θέλοντας να παίξει μαζί του, προσποιείται ότι ανταποκρίνεται. Ο Παντελής αν και προχωρημένης ηλικίας θέλει για λογαριασμό του τη νεαρή φίλη της Φιφίκας, Λίτσα. Ο Ζήκος τον κοροϊδεύει για την επιλογή του, αλλά αυτός δεν πτοείται. Προχωρεί στους αρραβώνες, σε συνεννόηση με τον πατέρα της Λίτσας και ερήμην της ίδιας. Ο Παντελής με τον πατέρα της Λίτσας αποφασίζουν να ανακοινώσουν στη Λίτσα την ημέρα των γενεθλίων της ότι ο Παντελής και εκείνη θα αρραβωνιαστούν. Η Λίτσα μόλις το μαθαίνει τρομάζει μόνο με την ιδέα γι' αυτό προσπαθεί να το αποφύγει.
Μέσα στην ταινία υπάρχουν χαρακτηριστικές στιγμές λογομαχιών του μπακαλόγατου (υπάλληλου μπακάλικου), Ζήκου και του αφεντικού του, ιδιοκτήτη του μπακάλικου, Παντελή.

Ο σκηνοθέτης «σφίγγει» πολύ την ταινία, την κλείνει σε ένα μικρό χώρο για να αυξήσει τη θεατρικότητά της εκεί που θέλει. Στις σκηνές που εκδηλώνεται και κορυφώνεται η πίεση, κυρίως ψυχολογική, χρησιμοποιεί το μπακάλικο, το οποίο είναι, συγχρόνως, και ταβέρνα. Οι ηθοποιοί μπαίνουν και βγαίνουν, δίνουν ελεύθερο χώρο για να ειπωθούν πράγματα δυσάρεστα για κάποιους, κάποια μυστικά ή να κανονιστούν ραντεβού. Ο θεατής μπορεί να καταλάβει εύκολα ότι ο Ζήκος πιάνεται κορόιδο και αρχίζει να το λυπάται. Στην ταινία δεν του δίνεται και πολύ αυτός ο χώρος, γιατί ο Ζήκος θέλει να είναι το αφεντικό και να έχει το πάνω χέρι, άρα, το δημόσιο αίσθημα μπορεί να εκφρασθεί λέγοντας ότι καλά του κάνουν. Ο Ζήκος είναι ο καλός και ο κακός, συγχρόνως.
Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου και σε σκηνοθεσία του Ντίνου Κατσουρίδη.

Πρωταγωνιστές: Κώστας Χατζηχρήστος, Κώστας Δούκας, Νίκος Ρίζος, Μαρίκα Νέζερ, Νίκος Φέρμας, Ντίνα Τριάντη, Νέλλη Παππά, Θανάσης Μυλωνάς Πρωταγωνιστές: Κώστας Χατζηχρήστος, Κώστας Δούκας, Νίκος Ρίζος, Μαρίκα Νέζερ, Νίκος Φέρμας, Ντίνα Τριάντη, Νέλλη Παππά, Θανάσης Μυλωνάς

Έτος παραγωγής: 1963
Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Θερινού Δωδεκάλογου της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας

Σας μερσώ όλους, όπως θα έλεγε κι ο Ζήκος και Ωρέ ντουβάρ!