Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Ερώτηση Βουλεύτριας Μπέττυ Σκούφα για την μείωση των τροφικών αποβλήτων


Η βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, ενόψει της ψήφισης από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση νόμου που υποχρεώνει τα σουπερμάρκετ και άλλους πωλητές τροφίμων να διαθέτουν σε ευπαθείς ομάδες ή για ανακύκλωση τα πλεονάζοντα τρόφιμα που άλλως θα θεωρούνταν απόβλητα, πήρε πρωτοβουλία για την κατάθεση Ερώτησης στο Κοινοβούλιο ζητώντας και από την Ελληνική Κυβέρνηση να κάνει το ίδιο. Μια τέτοια πολιτική θα ήταν σωτήρια ανακούφιση για τους πολίτες εκείνους που δοκιμάζονται από την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησαν τα μνημόνια. Την ερώτηση συνυπέγραψαν δεκάδες άλλοι βουλευτές.


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας


ΘΕΜΑ: Μείωση “τροφικών αποβλήτων” στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας
          

Επειδή από τον Ιούλιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδόσει ανακοίνωση [COM (2014) 398] με θέμα την Κυκλική Οικονομία και το πρόγραμμα μηδενικών αποβλήτων στην Ευρώπη, στην οποία αναφέρει πως “το 30% του συνόλου των τροφίμων που παράγονται σε ολόκληρο τον κόσμο σπαταλώνται ή απορρίπτονται” και  προτρέπει τα κράτη-μέλη “να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές για την πρόληψη της δημιουργίας “τροφικών αποβλήτων” και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι τα “τροφικά απόβλητα” στους τομείς της μεταποίησης, του λιανικού εμπορίου / της διανομής, των υπηρεσιών τροφίμων / φιλοξενίας και στα νοικοκυριά  θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 30% το 2015”.

Επειδή πρόσφατα η  γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ομόφωνα νομοθετική ρύθμιση που υποχρεώνει  τα σουπερ μάρκετ να δωρίζουν τα απούλητα αλλά βρώσιμα τρόφιμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις  ή εγκαταστάσεις για την παραγωγή ζωοτροφής ή λιπασμάτων.

Επειδή είναι οξύμωρο το σχήμα σε μία εποχή που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ζεί κάτω από το όριο της φτώχιας να καταστρέφονται παγκοσμίως περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο τόνοι βρώσιμης τροφής, που σε ποσοστό αγγίζουν το 1/3 της συνολικής παραγωγής τροφίμων.

Επειδή προτεραιότητα και κατεύθυνσή μας είναι η ελαχιστοποίηση της σπατάλης, η εξοικονόμηση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση.

Επειδή στην Ελλάδα υψηλότατο ποσοστό του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και ταυτόχρονα έχουν αναπτυχθεί πολλά δίκτυα διανομής τροφίμων σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.


Θεωρούμε άμεση την ανάγκη δραστηριοποίησης της Ελλάδας προς την κατεύθυνση αυτή και τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής που να έχει ως στόχο την όσο το δυνατόν μικρότερη σπατάλη τροφίμων. Παράλληλα, μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν ιδιαιτέρως πολύτιμη  στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και θα παρείχε ουσιαστική αρωγή στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με ποιές δράσεις σκοπεύει να υλοποιήσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μείωση της σπατάλης τροφίμων;

Εξετάζει το Υπουργείο την πιθανότητα νομοθετικής ρύθμισης, αντίστοιχης με αυτήν που ψηφίστηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, που να απαγορεύει την καταστροφή ή την απόρριψη τροφίμων στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και να υποχρεώνει τα σουπερ μάρκετ για τη δωρεάν διάθεση των απούλητων τροφίμων τους μέσα από σύστημα κατάλληλων ελέγχων (π.χ. ασφάλειας βρώσης), είτε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις/ κοινωνικά δίκτυα διανομής τροφίμων, είτε  σε κτηνοτροφικές μονάδες, είτε για την παραγωγή οργανικού κομπόστ;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Ζαχαριάς Κώστας
Σκουρολιάκος Πάνος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Αυλωνίτου Ελένη
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Κατσαβριά - Σιωροπούλου Χρυσούλα
Κυριακάκης Βασίλης
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Ακριώτης Γιώργος
Μιχαλάκης Νίκος
Καββαδία Αννέτα
Ρίζος Δημήτρης
Παπαδόπουλος Σάκης
Κανελλοπούλου Μαρία
Ψυχογιός Γιώργος
Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)
Δημητριάδης Μίμης
Τσίρκας Βασίλης
Τζαμακλής Χαρίλαος
Γιαννακίδης Στάθης
Ουζουνίδου Ευγενία
Σταματάκη Ελένη
Αναγνωστοπούλου Σία
Τζήκα – Κωστοπούλου Δανάη
Καρακώστα Εύη
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυρίτση Αγλαΐα
Βάκη Φωτεινή
Συρμαλένιος Νίκος
Συρίγος Αντώνης