Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Προτάσεις των τοπικών συμβούλων Δήμου Κατερίνης, του "Άλλου Δρόμου" για το ποδήλατο.


Μία σύγχρονη και επίπεδη πόλη, όπως είναι η Κατερίνη, δεν είναι δυνατό να μην έχει ποδηλατοδρόμους, με δεδομένη μάλιστα και την ανάγκη αυτών λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός στα δικαιώματα των παιδιών, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η ανάγκη για υγεία ψυχική και σωματική, η ανάγκη για ευεξία, ευφορία και χαρά, πρέπει επιτέλους να τεθούν σε προτεραιότητα από τη δημοτική αρχή, που στόχος της είναι (ή μάλλον θα έπρεπε να είναι) να υπηρετεί τους πολίτες και τις ανάγκες τους.


Παρόλο που υπάρχει ειδική μελέτη για τους ποδηλατοδρόμους (που έχει πληρωθεί κιόλας από τον Δήμο μας;!), ωστόσο δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, εμείς, οι τοπικοί σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας Κατερίνης από τον συνδυασμό “Άλλος Δρόμος” προτείνουμε “άλλους δρόμους”- ποδηλατοδρόμους για την περιοχή όπου ζούμε εμείς και τα παιδιά μας, γιατί θέλουμε ποιότητα και καλύτερη ζωή με προδιαγραφές ευρωπαϊκές και ανθρώπινες!
Οι παρεμβάσεις που προτείνουμε είναι οι εξής:


1.     Δημιουργία ποδηλατικών υποδομών στον παράδρομο που οδηγεί από την Περίσταση προς την Παραλία, καθώς και από τον Κορινό ως την Κατερινόσκαλα.
2.     Χάραξη ασφαλούς διαδρομής για ποδήλατα και κατασκευή μικρών έργων από την Ανδρομάχη ως το Πλατανόδασος.
3.     Αποκατάσταση του παλιού δρόμου και του πεζόδρομου δίπλα στην κοίτη του Πέλεκα και χαρακτηρισμός ποδηλατοδρόμου εκεί με σήμανση και οριοθέτηση.
4.     Χαρακτηρισμός ως ποδηλατοδρόμων των  ήδη ασφαλτοστρωμένων τμημάτων των πεζοδρομίων στις οδούς: 19ης Μαΐου και Θεσσαλονίκης.
5.     Συντήρηση και αποκατάσταση των πινακίδων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και της οριζόντιας σήμανσης επί του οδοστρώματος συνολικά στον Δήμο.
6.     Δημιουργία θέσεων στάθμευσης δικύκλων στο κέντρο της πόλης και σε διάφορα άλλα σημεία.
7.     Αναβάθμιση και αξιοποίηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, με προσανατολισμό στη σωστή χρήση και ποδηλάτου από τους μικρούς μαθητές.
8.     Χαρακτηρισμός και χάραξη ποδηλατικών διαδρομών στην περιφέρεια του δήμου.
9.     Ενεργή συμμετοχή του δήμου σε πρωτοβουλίες σχετικά με την ευαισθητοποίηση των πολιτών  για τα ποδήλατα.
10.                        Καλύτερος έλεγχος, κυρίως όσον αφορά στην παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων.
11.                        Περιορισμός των υπαίθριων διαφημίσεων, οι οποίες αποσπούν την προσοχή των οδηγών.
12.                        Χάραξη ποδηλατογραμμής στον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και στους παράπλευρους πεζόδρομους.
Υποσημείωση: Να δώσει ο Δήμαρχος επιτέλους προτεραιότητα στο ποδήλατο, την κίνηση και τη φυσική άσκηση, δηλαδή προτεραιότητα στον άνθρωπο, και όχι να διοργανώνει επιδείξεις για λογαριασμό βαριάς γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας επάνω στην Πλατεία Ελευθερίας!
Τα παρακάτω βίντεο τους αντιπροσωπεύουν:

Οι σύμβουλοι του “Άλλου Δρόμου” στη Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης
Τάσος Γιαμούζης
Σοφία Ελευθεριάδου
Κώστας Ζάννας

                                                                                                                                dkk.allosdromos@gmail.com