Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Παρέμβαση του Χάρη Τζαμακλή στον Υπουργό Οικονομικών για μείωση των αντικειμενικών αξιών στο Ελατοχώρι

Υπέρ του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων του Ελατοχωρίου τάσσεται ο Χάρης Τζαμακλής καταθέτοντας ως αναφορά στον Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη το ψήφισμα της Τοπικής Κοινότητας.
Σκοπός του βουλευτή είναι να αναδείξει το γεγονός ότι το ύψος των αντικειμενικών τιμών δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα και χαρακτηριστικά της περιοχής και ως εκ τούτου αντιβαίνει την αρχή της αναλογικότητας και συνιστά αδικία σε βάρος των κατοίκων του Ελατοχωρίου σε σύγκριση με τους όμορους οικισμούς της Πιερίας. Για τους λόγους αυτούς ζητά από τον Υπουργό να προβεί σε άμεση μείωσή τους, στο πλαίσιο της συνολικότερης αναπροσαρμογής που σχεδιάζεται.  
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:


Αθήνα, 8 Ιουνίου 2015
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Μείωση των αντικειμενικών αξιών στην τοπική κοινότητα Ελατοχωρίου Πιερίας

Ο κάτωθι υπογράφων βουλευτής καταθέτει το με αρ. πρωτ. 24569/28.05.2015 ψήφισμα της Τοπικής Κοινότητας Ελατοχωρίου του Δήμου Κατερίνης νομού Πιερίας, υπέρ του δίκαιου αιτήματος της μείωσης των αντικειμενικών αξιών στην εν λόγω Τοπική Κοινότητα.
Σύμφωνα με το έγγραφο, σε Παλαιό και Νέο Ελατοχώρι οι τιμές αγγίζουν τα 1.300 ευρώ ανά τ.μ., όταν σε άλλους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής οι τιμές ανέρχονται σε 500-600 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ακόμα και στην πρωτεύουσα του νομού συναντώνται τιμές ζώνης όπως των 700, 900, 1.100 ευρώ ανά τ.μ.
Οι συνέπειες των αυξημένων αντικειμενικών τιμών σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας, δεδομένου ότι οι αντικειμενικές τιμές επηρεάζουν περί τους 20 φόρους και τέλη, όπως τον ΕΝΦΙΑ, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα δημοτικά τέλη, τους φόρους γονικών παροχών κ.α. Παράλληλα, εξαιτίας των αυξημένων αντικειμενικών τιμών οι κάτοικοι του Ελατοχωρίου αποκλείονται και από θεσμοθετημένα ευεργετήματα του κράτους, όπως από το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα θέρμανσης, ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων, κ.λπ..
Σκοπός της αναφοράς είναι να αναδείξει το γεγονός ότι το ύψος των αντικειμενικών τιμών δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα και χαρακτηριστικά της περιοχής και ως εκ τούτου αντιβαίνει την αρχή της αναλογικότητας και συνιστά αδικία σε βάρος των κατοίκων του Ελατοχωρίου σε σύγκριση με τους όμορους οικισμούς της Πιερίας. Για τους λόγους αυτούς, ζητείται η όσο το δυνατόν συντομότερη μείωση των αντικειμενικών τιμών στην Τοπική Κοινότητα Ελατοχωρίου, στο πλαίσιο της συνολικότερης αναπροσαρμογής που σχεδιάζεται.  

Ο καταθέτων βουλευτής
Τζαμακλής Χαρίλαος