Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Το διήμερο 05 - 06 Αυγούστου με συνδιοργανωτή τον Δήμο Κατερίνης. Το Φεστιβάλ Ολύμπου συναντά την εγχώρια jazz μουσική σκηνή

Σε μία μουσική γιορτή στην καρδιά της πόλης, σε δυο βραδιές γεμάτες ρυθμούς και μελωδίες που συναρπάζουν και αποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους, η jazz ελληνική σκηνή εξελίσσεται ραγδαία σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες, ζωντανές και δημιουργικές μουσικές σκηνές της Ευρώπης προσκαλεί ο Δήμος Κατερίνης - συνδιοργανωτής του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
Ειδικότερα, στο Ανοικτό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης δίνουν ραντεβού στις 05 και 06 Αυγούστου αντίστοιχα και ώρα 21:00, με τους φίλους της μουσικής, οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της εγχώριας jazz σκηνής. Μουσικοί – δημιουργοί σε ένα διήμερο festival σε αυθεντικές και ιδιαίτερες ερμηνείες αναμένεται να μοιραστούν επί σκηνής δεξιοτεχνία, ευρηματικές συνθέσεις και τεχνικές, που αναδεικνύουν τον μουσικό πλούτο της jazz. 
Πρόκειται για μία νέα πρόταση για το κοινό του πολύχρονου πολιτιστικού θεσμού. Άλλωστε όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «σε όλους τους σταθμούς της πολύχρονης διαδρομής του, το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί μια διαρκή πρόκληση ανανέωσης και εξέλιξης, γεγονός που συναντά και τις δικές μας πρωτοβουλίες επένδυσης στον πολιτισμό και  διαμόρφωσης στέρεας πολιτιστικής ζωής στον τόπο μας».
Από την πλευρά της η αρμόδια εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Παρθένα Μακρίδου - Παρτσαλίδου σημειώνει: «το  Φεστιβάλ Ολύμπου είναι θεσμός, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πολιτιστικής ταυτότητας όχι μόνο της Πιερίας, αλλά και ευρύτερα. Στον Δήμο Κατερίνης είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που διαχρονικά συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια».
H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.










Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

Τετάρτη 05 Αυγούστου


Takis Barberis Group

Ο Τάκης Μπαρμπέρης είναι μια από τις ξεχωριστές περιπτώσεις της ελληνικής jazz σκηνής με επίκεντρο την ιδιαίτερη δεξιοτεχνία του στην ηλεκτρική κιθάρα. Το Takis Barberis Group παρουσιάζει παλαιότερες αλλά και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις του Μπαρμπέρη, με πολλά στοιχεία από την jazz, τη funk, τη rock, την ινδική, τη βαλκανική και την ελληνική μουσική παράδοση. Η πλούσια δισκογραφία του, από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, τον έχει αναδείξει μεταξύ των κορυφαίων στην ανάμειξη Ανατολής και Δύσης, παράδοσης και πρωτοπορίας, φυσικού και ηλεκτρικού ήχου.

Επί σκηνής:

Τάκης Μπαρμπέρης - κιθάρα
Μάνος Σαριδάκης - πλήκτρα
Χρήστος Κεχρής – μπάσο
Γιώργος Πολυχρονάκος - τύμπανα


Maria Manousaki Quintet.

Η βιολίστρια Μαρία Mανουσάκη είναι μια μουσικός με διεθνή παρουσία στο χώρο της τζαζ και world μουσικής. Γεννημένη στη Νότια Αφρική, τα τελευταία χρόνια ζει στην Νέα Υόρκη. Σπούδασε με υποτροφία στο Βerklee College of Music της Βοστόνης. Έχει εμφανιστεί σε πολλά Festivals και συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο.

Μαζί με το Νεοϋορκέζικο κουιντέτο της φέτος στην Ελλάδα θα παρουσιάσει νέες της συνθέσεις, που εμπνέονται από τις Κρητικές της ρίζες, την World μουσική και την αγάπη της για την τζαζ.  Το γκρουπ της απαρτίζουν οι μουσικοί Guy Mintus-πιάνο (συνεργασίες με Jimmy Owens, Lionel Loueke, Greg Osby, Rudresh Mahanthappa, Dan Weiss, James Carter, NY Gypsy All Stars), Tigran Sargsyan-φωνητικά, αρμένικη φλογέρα (Lakshmi Shankar, Marc Johnson, Hossam Ramzi), Or Bareket-μπάσο (Ari Hoenig, Jean-Michel Pilc, Don Friedman, Billy Hart, Victor Lewis, Gilad Hekselman), Κώστας Αναστασιάδης- ντραμς (από τους πιο γνωστούς Έλληνες ντράμερ με πολυετή καριέρα εντός και εκτός συνόρων).

Πέμπτη 06 Αυγούστου

GrooveSquad

Οι GrooveSquad είναι ένα ηλεκτρικό τρίο, με επιρροές από διάφορα είδη μουσικής, αλλά κυρίως από τον χώρο της jazz, του funk, της gospel και των blues. Παρουσιάζουν δικές τους συνθέσεις, δίνοντας βάρος στον συλλογικό αυτοσχεδιασμό, στην αλληλεπίδραση μεταξύ των μουσικών, και στο Groove!

Οι GrooveSquad είναι οι: Απόστολος Λεβεντόπουλος κιθάρα. Απόφοιτος του Berklee College of Music. Εμφανίσεις σε festivals σε Ελλάδα, Ήπα, Βραζιλία, Γερμανία, Σιγκαπούρη, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, συνεργασίες με το Εθνικό και Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, κ.α.

Μιχάλης Κατσαρός πλήκτρα & Hammond. Με σπουδές σε πιάνο και εκκλησιαστικό όργανο, έχει πολυετή παρουσία σαν session μουσικός στην Ελλάδα, με εκτενή δισκογραφία και εμφανίσεις.

Βαγγέλης Κοτσάμπασης τύμπανα. Απόφοιτος Ιονίου πανεπιστημίου, δραστήριο μέλος της ελληνικής τζαζ σκηνής, με πολλές εμφανίσεις, συνεργασίες και δισκογραφία.

Takis Paterelis New Quartet - "John Coltrane's Meditation: The Mystic Compositions"

Ο Τάκης Πατερέλης είναι ένας από τους πρωτεργάτες και πιο γνωστούς μουσικούς της Ελληνικής Τζαζ σκηνής. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους έλληνες τζαζ μουσικούς  (ενδεικτικά Γ. Τρανταλίδης, Μηνάς Αλεξιάδης, Γ. Φακανάς, Μάρκος Αλεξίου, Τάκης Φαραζής κ.α.), ενώ έχει παίξει και με πολλούς μουσικούς του εξωτερικού (John Hicks, Manny Boyd, Danny Hayes, Tony Lakatos, Jimmy Cobb κ.α.).

Το Νέο Κουαρτέτο του Τάκη Πατερέλη σε ένα αφιέρωμα στη μουσική της τελευταίας περιόδου του John Coltrane. Οι συγκεκριμένες συνθέσεις παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Το γκρουπ του απαρτίζεται από μερικούς από τους γνωστότερους μουσικούς της Ελληνικής Τζαζ.

Επί σκηνής: Τάκης Πατερέλης, σαξόφωνο
Κωστής Χριστοδούλου, πιάνο

Περικλής Τριβόλης, κοντραμπάσο,  Δημήτρης Κλωνής, τύμπανα.