Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Συνέντευξη του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Τζαμακλή σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, που κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η συμφωνία, για την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το υπόλοιπο επιτελείο πάλεψαν με κάθε μέσο, ήταν επί της ουσίας μονόδρομος για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών εξάντλησαν όλα τα περιθώρια για να πετύχουν την κατά το δυνατόν καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους. «Πιστεύω ότι κατάφεραν να έχουν μεν ένα βαρύ μνημόνιο, αλλά αυτή η συμφωνία έχει την ευελιξία και δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να φέρει ισοδύναμα για να μπορέσει να ελαφρύνει αυτά τα μέτρα, τόσο στο ΦΠΑ όσο και στη φορολογία των αγροτών, των ελευθέρων επαγγελματιών κ.τ.λ. Αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον ασκήσει τις πολιτικές της στο θέμα της φοροδιαφυγής, της πάταξης του λαθρεμπορίου, της είσπραξης από τις λίστες Λαγκάρντ κ.τ.λ.».

Η συμφωνία αυτή ήταν μονόδρομος από τη στιγμή που η χώρα είχε περιέλθει σε οικονομική ασφυξία με κλειστές τράπεζες και με τον κίνδυνο να υπάρξει bail out, δηλαδή κούρεμα καταθέσεων και άτακτη χρεοκοπία της χώρας. «Αυτή η κατάσταση δεν θα ήταν πλέον διαχειρίσιμη, όχι μόνο από αυτήν την κυβέρνηση, ούτε καν και από κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το να πηγαίναμε σε άτακτη χρεοκοπία, όπως επεδίωκε ο Σόιμπλε, θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Τώρα τουλάχιστον η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της».
Όσον αφορά στις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τον κίνδυνο διάσπασης της παράταξης, είναι σεβαστό ο καθένας να έχει την άποψή του, κάτι που είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα μέσα στο κόμμα. Από κει και πέρα η ενότητα της παράταξης πρέπει να περιφρουρηθεί ώστε να μην υπάρξουν διασπάσεις. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια διάθεση από κανέναν και αυτή ήταν και η απόφαση της πολιτικής γραμματείας».

Όσον αφορά στα μηνύματα που ο ίδιος λαμβάνω από τους πολίτες, ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση έκαναν έναν τιτάνιο αγώνα. «Αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική ασφυξία που επέβαλλαν, ο τιμωριτικός χαρακτήρας των προτάσεων Σόιμπλε που εξέθεσε τη Γερμανία παγκοσμίως ήταν μονόδρομος και η κυβέρνηση ήταν με το πιστόλι στον κρόταφο. Το επόμενο βήμα, μετά τις κλειστές τράπεζες, θα ήταν το Grexit, η επιστροφή στη δραχμή και η άμεση άτακτη χρεοκοπία της χώρας. Αυτό θα δημιουργούσε κοινωνικές εκρήξεις, αλυσιδωτές αντιδράσεις, πολλά προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών, φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων ακόμη και θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα στο χώρα. Τουλάχιστον έτσι στεκόμαστε όρθιοι για να μπορέσουμε να παλέψουμε».