Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ "Ο ΟΛΥΜΠΟΣ" 17 Χρόνια "Πολιτιστικό Διήμερο - Παραδοσιακό Βλάχικο Γλέντι"


Παραμένοντας πιστοί στην υπόσχεσή μας για ανάδειξη της Πολιτιστικής κληρονομιάς του Τόπου μας και διάδοσή της στις νεότερες γενιές , οργάνωσαμε και φέτος κατά το διήμερο 28 & 29 Αυγούστου 2015 , πάντα με μεράκι και ιδιαίτερη πίστη στην παράδοση, ένα Βλάχικο Γλέντι που είχε ως κεντρικό στόχο να προβάλλει τα ήθη και τα έθιμα της γενέθλιας γης μας, του Κοκκινοπλού. Ήταν η γιορτή της Παράδοσης, ένα Πολιτιστικό Διήμερο που έχει γίνει θεσμός χάρη στη συμβολή όλων, των μελών και φίλων που για 17η συνεχή χρονιά την στήριξαν με την εγκάρδια παρουσία και συμμετοχή τους.






Την αυλαία του 17ου Πολιτιστικού Διήμερου άνοιξε η 12μελής Χορωδία Ενηλίκων του Συλλόγου μας, η οποία χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες και τη καθοδήγηση του πρώην Προέδρου του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών και νυν ενεργού μέλους του κυρίου Κατσίμπουρα Ηλία, παρουσίασε τρία παραδοσιακά Κοκκινοπλίτικα τραγούδια. Έντονο πολιτιστικό χρώμα μας χάρισαν με τη ζωντανή τους συμμετοχή οι χορευτικές ομάδες του Αδελφοποιημένου Συλλόγου Κρητών Πιερίας "ΤΟ ΞΑΘΕΡΙ", του Αθλητικού και Μορφωτικού Συλλόγου "ΒΙΓΛΑ ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ" Φλώρινας, του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σβορώνου "Ο ΣΒΟΡΩΝΟΣ" και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας "Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ" παρουσιάζοντας χορευτικά προγράμματα αντιπροσωπευτικά της καταγωγής τους ενώ ιδιαιτέρως δυναμική υπήρξε και η συμμετοχή της Ενήλικης χορευτικής ομάδας του Συλλόγου μας χάρη στο συντονισμό του Χοροδιδάσκαλου κ. Φτεργιώτη Αθανάσιου.

Στο μουσικό πρόγραμμα της πρώτης βραδιάς μας συντρόφευσαν οι πατριώτες καλλιτέχνες κ. Παπαζήσης Ζήσης στο κλαρίνο, κ. Καστανάρας Νίκος στο τραγούδι , κ. Καστανάρας Θανάσης στο λαούτο , κ. Παπαζήσης Γιώργος στα κρουστά, κ. Γεωργούλης Δημήτριος στο αρμόνιο και κ. Διαμαντής Βασίλειος στο μπουζούκι, ενώ το βράδυ του Σαββάτου το Βλάχικο Γλέντι κορυφώθηκε χάρη στο δεξιοτέχνη του κλαρίνου κ. Κωτσίνη Γιώργο, στο τραγουδιστή της Παράδοσης κ. Παπακώστα Γιάννη και το επιτελείο τους.

Ιδιαιτέρως συγκινητική υπήρξε η στιγμή της απόδοσης τιμής εκ μέρους του ΔΣ σε δυο μέλη του Συλλόγου μας , σε ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικής συνεισφοράς τους στο πολιτιστικό του έργο με την απονομή της εικόνας της Προστάτιδος των Απανταχού Βλάχων, Αγίας Παρασκευής από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σιαμάτρα Δημήτριο. Η πρώτη εικόνα προσφέρθηκε στον κ. Ταγιάννη Βασίλη, έναν από τους πρωτεργάτες και από τα γηραιότερα μέλη του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών, που αφιερώνει χρόνια από τη ζωή του και κομμάτι της ψυχής του για τη διάδοση της Κοκκινοπλίτικης Παράδοσης και η δεύτερη στην χορεύτρια του Συλλόγου μας κ. Γερμάνη Ανθή η οποία πρόσφατα ανέλαβε με δική της πρωτοβουλία το κόστος της κατασκευής των μεταλλικών φλουριών που πλέον κοσμούν 16 γυναικείες Παραδοσιακές Κοκκινοπλίτικες φορεσιές.

Αποδεχόμενοι την πρόσκλησή μας, τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μας ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μαγειρίας Μιχάλης, η Βουλευτής Πιερίας κ. Σκούφα Ελισάβετ, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Μαυρίδου Σοφία, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Κυραϊλίδης Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ κ. Παυλίδης Θεόδωρος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κατερίνης κ. Λιακόπουλος Αθανάσιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κατερίνης κ. Τσιουκάνης Κωνσταντίνος, κ. Μακρίδου Πιπίτσα, κ. Παπαζήσης Αναστάσιος και κ. Φάκας Ιωάννης. Επίσης βρέθηκαν κοντά μας ο Πρόεδρος του Αδελφοποιημένου Συλλόγου Κρητών Πιερίας "ΤΟ ΞΑΘΕΡΙ" κ. Θεοδωρογιαννάκης Ιωάννης, η Πρόεδρος του Αθλητικού και Μορφωτικού Συλλόγου "ΒΙΓΛΑ ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ" Φλώρινας κ. Γαρδάνη Αθηνά, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σβορώνου "Ο ΣΒΟΡΩΝΟΣ" κ. Χρηστακίδης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας "Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ" κ. Λέφας Γρηγόρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Πιερίας κ. Διαμάντης Πέτρος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αη Δημητρινών Πιερίας κ. Αναγνώστου, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κοκκινοπλού κ. Ζιακούλης Σωτήριος καθώς και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων Ναούσης και Καρίτσας.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους τοπικούς φορείς και ιδιώτες για την υποστήριξη και αρωγή τους στην υλοποίηση των φετινών μας εκδηλώσεων. Ευχαριστούμε θερμά, λοιπόν, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης και τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, οι οποίοι ως Συνδιοργανωτές του Πολιτιστικού Διήμερου εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην προσπάθεια του Συλλόγου να διαφυλάξει και να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενεές την Κοκκινοπλίτικη παράδοση. Ευχαριστούμε τις Εταιρίες και τους Επαγγελματίες που, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει ο τόπος μας, συνεχίζουν να στηρίζουν έμπρακτα , υλικά και ηθικά, τις δράσεις του Συλλόγου, έχοντας ως πρωταρχική κινητήριο δύναμη την αγάπη τους για την γενέτειρά μας. Ευχαριστούμε τους Φιλοξενούμενους Πολιτιστικούς Συλλόγους που αποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκλησή μας και συμμετείχαν με τις Χορευτικές τους ομάδες στο Πολιτιστικό μας πρόγραμμα. Ευχαριστούμε επίσης τις εφημερίδες της πόλης μας "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" και "ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΛΑΛΟΙ", τον τηλεοπτικό Σταθμό "DION CHANNEL", το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ καθώς και τα ειδησεογραφικά ιστολόγια που συνέβαλαν σημαντικά στην προβολή της φετινής διοργάνωσης. Ευχαριστούμε το Κτήμα "ΖΟΡΜΠΑΣ" για τη φιλοξενία των διήμερων εκδηλώσεών μας στο χώρο του, τη διοίκηση του ξενοδοχείου "PARK HOTEL" για την ανιδιοτελή φιλοξενία των προσκεκλημμένων καλλιτεχνών του Σαββάτου καθώς και την επιχείρηση "Γραφικές Τέχνες - Χρυσικός", η οποία ανέλαβε το κόστος έκδοσης των λαχείων που προωθήθηκαν κατά τη διάρκεια του Πολιτιστικού Διήμερου. Τέλος, ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας που με την παρουσία τους απέδειξαν τη στήριξή τους στο έργο μας και παράλληλα συμβάλλουν καταλυτικά στη συνέχιση των δράσεών μας.


Εκ του ΔΣ του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Πιερίας "Ο ΟΛΥΜΠΟΣ"