Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 70 ΧΡΟΝΙΑ UNESCO-45 ΧΡΟΝΙΑ CIOFF



Ο Δήμος της Ηρωικής πόλης Νάουσας, δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Νέων του CIOFF®, (Greek CIOFF® Youth Movement ) διοργάνωσαν διήμερες εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εβδομήντα (70) ετών  της UNESCO, και των σαράντα πέντε (45) ετών συνεργασίας με τον CIOFF®.


Οι επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 4-5 Σεπτεμβρίου 2015, με κορύφωσή τους το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στις 11:00 π.μ στο Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς «ΕΡΙΑ», με κεντρικές ομιλήτριες, την κυρία Magdalena Tovornik, πρώην Δήμαρχο του Μάριμπορ, πρόεδρο του CIOFF® Σλοβενίας και διαπιστευμένη εκπρόσωπο του CIOFF® στην UNESCO, με θέμα «Ο ρόλος των ΜΚΟ της UNESCO - 70 χρόνια UNESCO – και 45 χρόνια συνεργασίας με τον CIOFF®», και την κα Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO με θέμα «Υλική και άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά».
Μέσα από τις παρεμβάσεις κατέστη σαφές ο ρόλος των δύο οργανισμών καθώς και η σημασία της αγαστής συνεργασίας τους για τη διάδοση, διάσωση και προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπογραμμίστηκε επίσης η μεγάλη σημασία πραγματοποίησης ενός Φεστιβάλ CIOFFR (Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art- Διεθνές Συμβούλιο των Οργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών) σε μια πόλη, καθώς με αυτό τον τρόπο αυτή γίνεται ισότιμο μέρος ενός παγκοσμίου δικτύου Φεστιβάλ.

Πρωταρχικό μέλημα του Δήμου Νάουσας σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Νέων του CIOFF® ήταν μέσω του εορτασμού των δύο σημαντικών αυτών επετείων στην πόλη, να προσεγγίσει και να γνωρίσει η πόλη της Νάουσας τους σκοπούς και το έργο που επιτελεί το CIOFF® και η UNESCO σε παγκόσμιο πολιτισμικό επίπεδο.
Η επιμέλεια του προγράμματος ήταν του Ελληνα Αντιπροέδρου επί των πολιτιστικών της Κίνησης Νέων του Διεθνούς CIOFF® κ. Νίκου Παπαπέσιου σε συνεργασία με τον επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Νέων του CIOFF® κ. Κώστα Ιωαννίδη και της ομάδας νέων της Νάουσας που είναι το πιο δυναμικό παράρτημα νέων του CIOFF® στην Ελλάδα.
Στην κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου, το παράρτημα της Επιτροπής Νέων του CIOFF® στην Κατερίνη εκπροσώπησε ο κ. Χαρίλαος Κωτίκας που είχε και την ευκαιρία να γνωριστεί και να συνομιλήσει με όλους σχεδόν τους νέους του παραρτήματος CIOFF® της Νάουσας.
To Φεστιβάλ Παράδοσης CIOFF® της Εστίας Πιερίδων Μουσών εκπροσώπισε ο έφορός του κ. Ευαγγ. Γκούτζας, καθώς ή Νάουσα και η Κατερίνη αποτελούν έδρες Διεθνών Φεστιβάλ CIOFF®.
Το Ελληνικό Εθνικό τμήμα (Greek National Section) CIOFF® εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρός του κ. Εμμαν. Βαλσαμίδης και ο τέως Πρόεδρός του κ. Δημ. Σ. Κωτίκας επί της θητείας του οποίου έγινε η σύσταση και η οργάνωση του Greek CIOFF® Youth Movement. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των οκτώ (8) από τις εβδομήντα και πλέον χώρες μέλη του CIOFF® που έχει επίσημη αναγνώριση Εθνικής Επιτροπής Νέων από το Διεθνές CIOFF® και αυτό χάρη στην δυναμική δράση των νέων της Νάουσας.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλαος Κουτσογιάννης,ο Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Νέων του CIOFFR σε θέματα Πολιτισμού κ. Νικόλαος Παπαπέσιος, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιερατικός Επίτροπος Ναούσης, αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, ο βουλευτής κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, ενώ διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί του καθηγητή Hugo Ifran, Αντιπροέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου του CIOFFR σε θέματα Πολιτισμού, και του κ. Antonio Mallozzi, Προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Νέων του CIOFFR.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αντιπεριφεριάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου καθώς η οργανωτική επιτροπή φρόντισε να στείλει προσκλήσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Συμμετείχαν με αντιπροσωπίες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές ο ΠΥΡΣΟΣ Νάουσας, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΥΡΣΟΥ Νάουσας, οι ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ, η ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ Νάουσας, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ Νάουσας, ο ‘Ομιλος ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ, και ο Ομιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΑΡΑΠΙΤΣΑ.
Στο τέλος του διημέρου η φιλοξενούμενη κα. Magdalena Tovornik αναχώρησε ανανεώνοντας την συνεργασία της με το Ελληνικό NS, μετά το Παγκόσμιο Συνέδριο του CIOFF® στο Περού.

 ΑΠΟ ΤΗΝ  Ε. Π.  Μ  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ