Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer: Ενημέρωση, γόνιμος διάλογος και μαζική συμμετοχή στην ημερίδα του Κ.Η.Φ.Α.Α. «Άνοια, ένας ύπουλος, σύγχρονος κίνδυνος για την κοινωνία»


Σε μία γόνιμη και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κοινού και επαγγελματιών υγείας εξελίχθηκε η ημερίδα με τίτλο: «Άνοια, ένας ύπουλος, σύγχρονος κίνδυνος για την κοινωνία», η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να επικοινωνήσουν, να ενημερωθούν με επίκεντρο πληροφορίες γύρω από  εξειδικευμένα ζητήματα φροντίδας ασθενών με άνοια, ενώ παρουσιάστηκαν δεδομένα, τα οποία τεκμηριώνουν το μέγεθος της προσφοράς του Κ.Η.Φ.Α.Α., στους πολίτες της Πιερίας.


Ειδικότερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer (21/09/2015),το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ανοϊκών Ασθενών ( Κ.Η.Φ.Α.Α. ) του Γ.Ν.Κ.-Ψ.Τ. με  Προεδρεύοντα & Συντονιστή τον Νευρολόγο - Ψυχίατρο, Συντονιστή Διευθυντή Ε.Σ.Υ. Παναγιώτη Μπερεδήμα και ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου, έμπειρους και ειδικά καταρτισμένους Επαγγελματίες Υγείας, διοργάνωσε ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν  διεξοδικά τα εξής θέματα:
1.      «Άνοια: Ορισμός-Επιδημιολογία-Μορφές» (Παράβα Μαρία-Νευρολόγος)
2.      «Ψυχολογική-Ψυχομετρική διερεύνηση των ανοιών» (Τσεντίδου Γλυκερία-Νευροψυχολόγος)
3.      «Μη Φαρμακευτικές παρεμβάσεις - μέσω της Εργοθεραπείας - σε άτομα με άνοια» (Πετρίδου Δήμητρα-Εργοθεραπεύτρια του Κ.Η.Φ.Α.Α.)
4.      «Η προσφορά του Κ.Η.Φ.Α.Α., στους πολίτες της Πιερίας» (Πετρίδου Χριστίνα-Ψυχιατρική Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη του Κ.Η.Φ.Α.Α.).
Παναγιώτης Μπερεδήμας: «Μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα η άνοια»
«Διοργανώσαμε τη σημερινή ημερίδα με αφορμή τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ», επιδιώκοντας αφενός να απαντήσουμε σε αιτήματα των συμπολιτών μας και αφετέρου να αφυπνίσουμε την πολιτεία, καθώς η άνοια αποτελεί μείζον ιατρικό,  κοινωνικό αλλά και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης» υπογράμμισε σε δήλωσή του, στο περιθώριο της εκδήλωσης,  ο κος Παναγιώτης Μπερεδήμας.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος πολιτών, ενώ παρέστησαν ο Βουλευτής Πιερίας Αστέριος Καστόρης, ο Διοικητικός Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα του Γ.Ν.Κ, Στέφανος Μπαστρογιάννης, η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Σχολής του ΙΕΚ, Φωτεινή Μπαλαούρα κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Όπως προαναφέρθηκε μετά τον επίλογο των παρουσιάσεων ακολούθησε διάλογος  των εισηγητών με το κοινό και διεξοδική συζήτηση, η οποία έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την άνοια και επηρεάζουν τη ζωή των ασθενών και των ιδίων.