Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΤ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ

Την Τρίτη 13/10/2015, αντιπροσωπεία του Π.Τ Φυσικοθεραπευτών του Ν.Πιερίας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Μπάναλη Παναγιώτη και τον Γραμματέα κ. Ταρενίδη Σταύρο, συναντήθηκε με τον Διοικητή του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Φαρμάκη Αστέριο.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των δράσεων – επαφών με διάφορους φορείς για την ενημέρωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Φυσικοθεραπευτών τα τελευταία χρόνια, και την επί κοινού συνεργασία για την επίλυση τους, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν γενικά τον χώρο της υγείας.
Συγκεκριμένα :


-Eτέθη το θέμα της παραπομπής των ασθενών σε Κέντρα Αποκατάστασης, που τα τελευταία χρόνια έχουν «ανθίσει», ειδικά στην Θεσσαλία και στην Θεσσαλονίκη, περιοχές όμορες με τον Νομό μας. Συζητήθηκε λεπτομερώς υπό ποιες προυποθέσεις και για ποιες παθήσεις χρήζει νοσηλείας σε αυτά τα κέντρα ο ασθενής-ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ, όπως ρητά ορίζει ο νόμος σύμφωνα με άρθρο 3 παρ.1 του Π.Δ. 383/2002. Επίσης, τονίσθηκε το γεγονός ότι από το 2012 και μετά ,εκτός από τα βαριά περιστατικά (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τετραπληγίες, πολυκαταγματίες κτλ) παρατηρούνται  απλές περιπτώσεις όπως αρθροπλαστικές γονάτων και ισχίων να «βαπτίζονται» σε αλγοδυστροφίες και μυοπάθειες και να γίνονται έτσι άσκοπες νοσηλείες. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οκτώ στα δέκα περιστατικά που νοσηλεύονται σε κέντρο αποκατάστασης, είναι περιστατικά φυσικοθεραπευτηρίου.
Αυτό γίνεται διότι δεν υπόκεινται σε έλεγχο από επιτροπές πλέον (όπως ίσχυε πριν  από την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, και ειδικά ύστερα από την τελευταία αναθεώρηση του Κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ β’ 3054/2012) ευνοείται η παραπομπή και η παραμονή ασθενών στα Κέντρα Αποκατάστασης με κόστος πολλαπλάσιο για τον ΕΟΠΥΥ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μία περίπτωση αρθροπλαστικής ισχίου στοιχίζει για τον ΕΟΠΥΥ 300 ευρώ για 20 συνεδρίες σε Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας (20 επί 15 € συνεδρία), αλλά υπέρχρεώνεται ο ΕΟΠΥΥ με 3000 € (κλειστό νοσήλιο 150 € επί 20 ημέρες).
Ο Διοικητής κ. Φαρμάκης Αστ. έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα και ομολογουμένως ήταν πολύ ενήμερος για τα πιο πολλά τα οποία αναφέρθηκαν. Μας διαβεβαίωσε ότι όσο αφορά το Νοσοκομείο Κατερίνης τηρούνται όλα όσα προβλέπονται από τον νόμο για αυτές τις περιπτώσεις, και οι παραπομπές των ασθενών στα Κέντρα γίνεται κατόπιν εμπεριστατωμένης αξιολόγησης - εξέτασης και γνωμάτευσης από τους Ιατρούς.
Μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τους Φυσικοθεραπευτές του Νομού μας, αλλά και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας που υπάρχει στο Νοσοκομείο, ώστε αυτά τα περιστατικά να παραμένουν στην περιοχή μας .

 Δυστυχώς το πρόβλημα είναι κυρίως στις δομές των όμορων Νομών διότι πολλοί ασθενείς από την περιοχή μας νοσηλεύονται σε άλλες πόλεις (Λάρισα – Θες/νίκη) και έτσι από εκεί «παροτρύνονται» να παραμείνουν και να νοσηλευθούν σε κέντρα για την αποθεραπεία.