Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ - Μουσικοποιητικό αφιέρωμα ψυχής σε ξεχωριστούς ανθρώπους


Με ένα αφιέρωμα ψυχής σε μελοποιημένα ποιήματα ξεχωριστών ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα συνεχίστηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην Αστική Σχολή, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2015».


Την εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης και τον σύλλογο Φίλων του τ. Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Αλκυονίδα», παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Θεόδωρος Παυλίδης, ο αντιπρόεδρος Αναστάσιος Παπαζήσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης Παρθένα Μακρίδου - Παρτσαλίδου κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Μητροπολίτης Κίτρους σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η ψυχική ασθένεια έπαψε να είναι στίγμα σήμερα στην κοινωνία. Είναι όπως όλες οι άλλες ασθένειες», ενώ ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Μάξιμο τον Ε’, έναν από τους σημαντικότερους Πατριάρχες του 20ου αιώνα, ο οποίος έπασχε από αγχώδη μελαγχολία,  γεγονός,  που καταδεικνύει όπως είπε: «ότι ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από οποιαδήποτε ασθένεια».Τέλος, συνεχάρη τους συντελεστές και όπως ανέφερε: «Θα είμαι πάντα στο πλευρό σας».
Σάββας Χιονίδης: «Οφείλουμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τόνισε: «Είναι σημαντική η σημερινή εκδήλωση. Είναι ακόμα σημαντικότερη η διαχρονική συμβολή του εθελοντισμού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Θέλει κατάθεση ψυχής, διάρκεια, συστηματική βοήθεια. Θα χαρούμε και εμείς από την πλευρά μας να συνεισφέρουμε. Από σήμερα μάλιστα και εγώ προσωπικά θα εγγραφώ μέλος του συλλόγου «ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ». Είναι γεγονός ότι είναι πολλές οι ψυχικές νόσοι. Πηγαίνει κανείς π.χ. για ένα κρυολόγημα στον γιατρό, για τον πόνο όμως της ψυχής υπάρχουν τείχη και αυτά ακριβώς τα τείχη πρέπει να πέσουν.
Η Κατερίνη είναι μία ανοικτή κοινωνία. Όταν ξεκίνησαν οι πρώτες στέγες αποασυλοποίησης, στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και υπήρχαν ελάχιστες φωνές αντίδρασης εμείς στον Δήμο δεχτήκαμε με ανοικτές αγκαλιές τους ενοίκους των νέων δομών και μάλιστα κόντρα στις ελάχιστες φωνές αντίδρασης. Οφείλουμε όλοι οι φορείς, οι Δήμοι, η Εκκλησία σε αυτά τα δύσκολα χρόνια να κρατήσουμε τους ανθρώπους, όλους όσοι έχουν από μικρά έως πολύ μεγάλα ψυχικά προβλήματα όρθιους. Να κρατήσουμε όρθια την ίδια την κοινωνία.
Επιπλέον, ο Δήμαρχος  αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόληψης, ευαισθητοποίησης  και ενημέρωσης του κοινού, για μία σειρά από ασθένειες όπως η άνοια, ο καρκίνος του μαστού κ.ο.κ. και έκανε ανοικτή πρόσκληση : «να μιλήσουμε για όλα αυτά ανοικτά και να εξετάσουμε πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπιστούν».
Τα ποιήματα, τα οποία μελοποίησε ο συνθέτης Χαράλαμπος Ναβροζίδης απήγγειλαν ποιητές της πόλης, ενώ στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχε το φωνητικό Τμήμα του Συλλόγου «CoroΔομή» υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
Η μουσική και η ποίηση εναλλασσόταν αρμονικά με εικόνες και πληροφορίες για τη ζωή σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης, του πνεύματος, της πολιτικής κ.ο.κ. που έπασχαν από ψυχικές ασθένειες, μία θεματική ενότητα, που επιμελήθηκε και παρουσίασε ο  Γιώργος Αγγελίδης - τ. Διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγείας & Ψυχιατρικής Κλινικής Γεν. Νοσοκομείου Κατερίνης, και εμπνευστής δημιουργίας της Αλκυονίδας.

Γενικότερα η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην ταυτότητα της «Αλκυονίδας», στην αξία της ευαισθητοποίησης και του εθελοντισμού στη ζωή μας.