Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Εύα Ευανθία Κασιάρου-Διπλή γέννα .. διπλή χαρά και διπλή αγωνία!! (Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της Εύας Κασιάρου που αξίζει την στήριξη όλων μας!)

Ο Λαχαπού με την αγάπη και την στήριξη του ΟΗΕ!! Μέρος των εσόδων και από την δική μου πλευρά και από την πλευρά των εκδόσεων θα διατεθεί στους πρόσφυγες. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Eva Savvopoulou από το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την στήριξη.H ιστορία του Λαχαπού είναι η ιστορία ενός συνηθισμένου μικρού λιονταριού που βρέθηκε μέσα στη δίνη ασυνήθιστα δύσκολων καταστάσεων.


Η ζωή του στη ζούγκλα της χώρας Καμαμπού δεν διέφερε και πολύ από τη δική μας ζωή, την ευλογημένη ρουτίνα της αδιατάρακτης καθημερινότητάς μας. Μέχρι που όλα άλλαξαν από τη μια στιγμή στην άλλη και αναγκάστηκε να βιώσει την περιπέτεια του ξεριζωμού.
Η περιπέτειά του, δοσμένη με την τόσο προσιτή και γοητευτική γραφή της Εύας Κασιάρου, αναδεικνύει με τον πιο παραστατικό τρόπο την ανθρώπινη πλευρά πίσω από το διαχρονικό προσφυγικό φαινόμενο, που μένει απαράλλαχτο όπου υπάρχουν άνθρωποι.
Σχεδόν 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους εξαιτίας του πολέμου ή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη χρονιά που μας πέρασε. Ταυτόχρονα, πάνω από τους μισούς πρόσφυγες στον κόσμο είναι παιδιά. Παιδιά που φέρουν συναισθηματικά, όπως ο μικρός Λαχαπού, το βάρος όσων έχουν χάσει: πατρίδα, συγγενείς, φίλους, σχολείο, το γνώριμο κοινωνικό περιβάλλον τους.
Πόσο έτοιμη είναι η εκάστοτε κοινωνία υποδοχής να εντάξει αυτά τα παιδιά και να μην τους γυρίσει την πλάτη «από φόβο και χωρίς κανένα λόγο», όπως έκαναν οι κάτοικοι της χώρας Τακαμά;
Δεν είναι τυχαίο ότι για το μικρό Λαχαπού η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι η ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον ενώ η καμπή στην ιστορία του έρχεται από ένα περιστατικό στην αυλή του σχολείου. Για τα εκατομμύρια ξεριζωμένα παιδιά, το σχολείο είναι πολύ συχνά παράγοντας επιβίωσης αλλά και το μόνο ασφαλές καταφύγιό τους, ο χώρος όπου μπορούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και την ελπίδα για το μέλλον.
Την περασμένη χρονιά πάνω από 700.000 παιδιά–πρόσφυγες από τη Συρία, που προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή σε γειτονικές χώρες, δεν τα κατάφεραν να πάνε σχολείο. Στη θέση τους θα μπορούσαν να είναι τα δικά μας παιδιά, μας το υπενθυμίζει αυτό ο μικρός Λαχαπού.
Στο χέρι μας είναι να διεκδικήσουμε μαζί τους ένα καλύτερο μέλλον για τα ίδια και τη γενιά τους. Ένα σχολείο, μία γειτονιά, μία πατρίδα που θα τα αγκαλιάσει όσο η δική τους δεν μπορεί να το κάνει πια.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα παιδιά–πρόσφυγες στο www.unhcr.gr και για το πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε να πάνε σχολείο στο www.unhcr.gr/back2school.
Οκτώβριος 2015
Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Γραφείο Ελλάδας
Το όνειρο γλυκό ... σαν κουραμπιές είναι της Αλίσας...«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, είμαι η Αλίσα και έχω πια μεγαλώσει αρκετά για τάρανδος. Όλοι μου λένε ότι ήρθε η ώρα να βρω μια δουλειά. Από μικρή έχω ένα όνειρο. Ένα όνειρο γλυκό… σαν τους κουραμπιέδες που λατρεύω. Να γίνω οδηγός στο έλκηθρο σου. Είναι η μόνη δουλειά που λαχταρώ να κάνω. Καμία άλλη. Μου είπαν ότι όταν κάποιος ψάχνει για δουλειά πρέπει να στείλει βιογραφικό σημείωμα, για να μάθουν οι άλλοι ποιος είναι και τι ξέρει να κάνει. Ένα τέτοιο σου στέλνω κι εγώ…»
Θα φτάσει άραγε το βιογραφικό σημείωμα της Αλίσας στα χέρια του Άγιου Βασίλη; Πότε;Άραγε θα προφτάσει; Θα πραγματοποιηθεί το όνειρό της που είναι τόσο γλυκό σαν τους κουραμπιέδες;
Αυτό το βιβλίο αφιερώνεται σε όλα τα παιδιά που σέβονται τη διαφορετικότητα και τις ιδιαίτερες ικανότητες και ευαισθησίες ανθρώπων και ζώων.

Ευχαριστώ την Ελένη Μπετεινάκη και τον γιο της για την "βάφτιση" του τίτλου!!