Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Απόσταξη τσίπουρου στον Τομέα Γεωπονίας του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης


Ο Τομέας γεωπονίας, τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής του 2ου ΕΠΑΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ συνεργάστηκε με το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού Πιερίας Το ΞΑΘΕΡΙ με σκοπό την παρουσίαση στους μαθητές/μαθήτριες του τομέα της διαδικασίας παραγωγής αποστάγματος με πρώτη ύλη στέμφυλα. Τη μάζα δηλαδή που είχε απομείνει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού κατά την πρώτη δοκιμαστική και για εκπαιδευτικούς σκοπούς παραγωγή κρασιού που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας.




Την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015 ο πρόεδρος του Εργαστηρίου Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού Πιερίας Το ΞΑΘΕΡΙ κ. Γιάννης Θεοδωρογιαννάκης ξεκίνησε την ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών του τομέα που εκ περιτροπής επισκέπτονταν το εργαστήριο τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής του σχολείου μας. Ακολούθως προετοίμασε και έθεσε σε λειτουργία τον ιδιόκτητο τους άμβυκα (καζάνι) στην αίθουσα του εργαστηρίου με σκοπό την επίδειξη της διαδικασίας παραγωγής αποστάγματος. Το ενδιαφέρον των παιδιών υπήρξε μεγάλο τόσο κατά την ενημέρωση όσο και κατά την επίδειξη λειτουργίας του άμβυκα. 

Η διάρκεια της εν λόγω δράσης ξεπέρασε τις τρεις ώρες και το παιδαγωγικό όφελος που προέκυψε ήταν μεγάλο για το μαθητικό δυναμικό αλλά και τους καθηγητές του τομέα μας. Οι απλές ευχαριστίες μας προς τους συντελεστές αυτής της επιτυχημένης δράσης είναι λίγο, θεωρούμε ότι πρέπει να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για τον πρόεδρο του Εργαστήριου Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού Πιερίας Το ΞΑΘΕΡΙ κ. Γιάννη Θεοδωρογιαννάκη ο οποίος μας διέθεσε πολύτιμο προσωπικό χρόνο του, το ίδιο το ΞΑΘΕΡΙ για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση μας αλλά και για την παραχώρηση του απαιτούμενου για την επίδειξη εξοπλισμού και τέλος το σχολείο μας δια του Διευθυντή του κ. Τσερμπάκ Κύριλου που πάντα αποδέχεται και υποστηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες.