Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Διάλεξη του Καθηγητή Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Χ. Σειραδάκη με θέμα "Σημαντικά χημικά στοιχεία στο Ηλιακό μας Σύστημα: Νερό στον Άρη και οξυγόνο σε κομήτες".

Το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Πιερίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 7:00 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης "ΕΚΑΒΗ".
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Χ. Σειραδάκης με θέμα "Σημαντικά χημικά στοιχεία στο Ηλιακό μας Σύστημα: Νερό στον Άρη και οξυγόνο σε κομήτες".


 Η ομιλία αυτή αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση μιας σειράς παρουσιάσεων Αστροφυσικής για μαθητές Γ' Γυμνασίου (Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου) και μαθητές Α' Λυκείου (Τρίτη 22 Δεκεμβρίου). Στις παρουσιάσεις αυτές θα μιλήσουν οι αστροφυσικοί Κλεομένης Τσιγάνης (Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Τζιότζιου (Συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) και Θωμάς Μπίσμπας (Συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Max Plank της Γερμανίας). 

Να σημειωθεί ότι η ομαδική συμμετοχή των μαθητών αποφασίζεται κατ'αποκλειστικότητα από τις Διευθύνσεις των σχολείων τους, καθώς οι παρουσιάσεις Δευτέρας 21 και Τρίτης 22 Δεκεμβρίου λαμβάνουν χώρα πρωινές ώρες.

Οι ημερίδες Αστροφυσικής για μαθητές γίνονται για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας με σκοπό την  επίκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των μαθητών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν άμεσα και υπεύθυνα από επιστήμονες του κλάδου για θέματα που άπτονται της Αστροφυσικής και των Θετικών Επιστημών γενικότερα. Με τις ημερίδες αυτές, που ευελπιστούμε να αποτελέσουν την αρχή παρόμοιων μελλοντικών εκδηλώσεων, το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής στοχεύει όχι μόνο στο να επιμορφώσει τους μαθητές, αλλά επίσης  να διεγείρει την έμπνευση και τη δημιουργικότητά τους και να τους παροτρύνει να αγαπήσουν και να ασχοληθούν με την Επιστήμη και την ακαδημαϊκή έρευνα. Απώτερος -αλλά και φιλόδοξος- στόχος είναι να εμπνεύσει μαθητές να ασχοληθούν επαγγελματικά με την Αστροφυσική και να  εξελιχθούν σε μελλοντικούς ερευνητές επιστήμονες.

Η ομιλία του Καθηγητή Ι. Σειραδάκη της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και πρόσφατες ανακοινώσεις της NASA για την ύπαρξη τρεχούμενου νερού (δηλαδή σε υγρή μορφή) στον πλανήτη Άρη καθώς και την εξίσου μεγάλη ανακάλυψη της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) για την ύπαρξη οξυγόνου στον κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko. Ο κομήτης αυτός βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος το 2014, μιας και έγινε ο πρώτος κομήτης στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης που επιτυγχάνεται προσεδάφιση σκάφους (ρομπότ Philae που μεταφέρθηκε από το σκάφος Rosetta). 

Οι δύο αυτές ανακαλύψεις είναι από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών στον τομέα της εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος: η επιστημονική κοινότητα είναι πλέον ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της δημιουργίας των σημαντικών χημικών στοιχείων, στα οποία οφείλεται η ζωή.


Το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής συνεχίζει έτσι την ενημέρωση των συμπολιτών μας σε επιστημονικά θέματα, μια παράδοση που ξεκίνησε σε προηγούμενες εκδηλώσεις, όπως τα Ολύμπια Συμπόσια 2014 και 2015 που διοργανώθηκαν στην Παραλία Κατερίνης και  έφεραν στην Πιερία πάνω από 300 επιστήμονες 80 και πλέον πανεπιστημίων και κορυφαίων ερευνητικών κέντρων.

Παρόμοιες εκδηλώσεις με πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο αντίκτυπο προγραμματίζονται και για τα έτη 2016 και 2017 για τις οποίες θα υπάρξει σύντομα νέα ενημέρωση από το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής.