Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

Ο συγγραφέας Θεοχάρης Μπικηρόπουλος στα εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ σε μια ομιλία-έρευνα για το θέμα του "ΑΛΚΟΟΛ-ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ"

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ, τις στάσεις και αντιλήψεις νέων 18-30 ετών απέναντι στο αλκοόλ. Τετάρτη 16-12-2015 στα εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ.


Ομιλία με θέμα «ΑΛΚΟΟΛ-ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ, χρήση και κατάχρηση» και παρουσίαση  της έρευνας για τις «Στάσεις και αντιλήψεις νέων 18-30 ετών απέναντι στο αλκοόλ» θα πραγματοποιηθεί την ΤΕΤΑΡΤΗ 16 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 6μμ, στο χώρο της βιβλιοθήκης των εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ, (Γανόχωρα Κατερίνης, τηλ. 23510-31111, platon.edu.gr) από τον συμπολίτη μας, συγγραφέα, εκπαιδευτικό του Δημόσιου ΙΕΚ Κατερίνης του Υπουργείου Υγείας,  Θεοχάρη Μπικηρόπουλο (Msc Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας –Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας).

Το αλκοόλ ακολουθεί «ιστορικά» μια παράλληλη πορεία με τον άνθρωπο, μέσα στο πέρασμα των αιώνων με τις πολιτισμικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, φτάνοντας στο σήμερα, τις τάσεις και τις συνήθειες της σύγχρονης εποχής. Η συνεχόμενη αυξητική πορεία του δείκτη κατανάλωσης αλκοόλ, επιβεβαιώνει ότι αυτή η «παράλληλη» πορεία θα συνεχισθεί.
Σύμφωνα  με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  ο αλκοολισμός  θα είναι το τρίτο κατά σειρά πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.
Το πρόβλημα επιδεινώνει ο  χαρακτηρισμός του αλκοόλ ως «νόμιμου ναρκωτικού» ο οποίος δε συμβαδίζει με την αντιμετώπιση που έχουν οι λεγόμενες «παράνομες» ουσίες εξάρτησης, όσον αφορά την πρόληψη, τη θεραπεία και τις δράσεις για τον έλεγχο των διαστάσεων των σύνθετων προβλημάτων του αλκοολισμού . Αυτή η  νομιμότητα σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο βοηθά στην αποσιώπηση και μείωση της σημασίας της κατάχρησης του αλκοόλ, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

Η ομιλία επικεντρώνεται στην παρουσίαση του φαινομένου του αλκοολισμού σε όλες του τις διαστάσεις, ξεκινώντας με την  ιστορική αναδρομή, τις φάσεις του, τις μορφές, τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία του ανθρώπου, τις κοινωνικές επιπτώσεις, τον ρατσισμό, τις νέες μορφές κατάχρησης, την «κουλτούρα» των νέων απέναντι στο αλκοόλ, στην έρευνα που διεξήχθη από τον συγγραφέα για την  ανίχνευση και  την καταγραφή της συμπεριφοράς των νέων στις  ηλικίες  18-30.
 
Σημαντικές  θα είναι οι αναφορές  σε έρευνες για τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ από τη «λελογισμένη χρήση» , στο φαινόμενο του αλκοολισμού στα χρόνια της οικονομικής κρίσης,  τη σχέση ανεργίας -αλκοόλ, όπως επίσης και στα κέντρα απεξάρτησης από το αλκοόλ, τους κοινωνικούς φορείς που ενεργοποιούνται στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού και τη στήριξη ατόμων και οικογενειών, στις  πρόσφατες ανακοινώσεις και τα μέτρα σχετικά με το αλκοόλ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  και της Ε.Ε.
Τα  παραπάνω καθώς και πολλές  άλλες  εξειδικευμένες πληροφορίες και στοιχεία που σχετίζονται με το αλκοόλ,  περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου «Αλκοολ-Αλκοολισμός, χρήση και κατάχρηση» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις  ΟΣΤΡΙΑ, σε μια υπερπολυτελή έγχρωμη έκδοση σε διαστάσεις Α4 και 226 σελίδες και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κατερίνη.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Διευθυντής των εκπαιδευτηρίων «ΠΛΑΤΩΝ» κ. Ανέστης Παπαδόπουλος.
Την εκδήλωση υποστηρίζει η ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ενώ την επιμέλεια και το συντονισμό έχει αναλάβει η κ. Ευγενία Κορτσάρη, υπεύθυνη της βιβλιοθήκης των εκπαιδευτηρίων.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι εκδόσεις «ΟΣΤΡΙΑ» και τα Εκπαιδευτήρια  «ΠΛΑΤΩΝ»
σας προσκαλούν στην ομιλία του συγγραφέα –αντιπροέδρου της «Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας»
ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
για το φαινόμενο του αλκοολισμού και την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «ΑΛΚΟΟΛ-ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ, χρήση και κατάχρηση»
καθώς και της έρευνας για τις
«Στάσεις και αντιλήψεις νέων 18-30 ετών απέναντι στο αλκοόλ».
H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
την ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015, ώρα 6μμ,
 στo χώρο της βιβλιοθήκης των Εκπαιδευτηρίων «ΠΛΑΤΩΝ». (Γανόχωρα Κατερίνης, τηλ. 23510-31111, platon.edu.gr) με την υποστήριξη της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ.
Συντονίζει η κ. ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΡΤΣΑΡΗ υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.
Η  παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.


………………………………………………………………………

 Σύντομο βιογραφικό


O Θεοχάρης Μπικηρόπουλος  γεννήθηκε το 1965 στο Villigen της Γερμανίας. Ξεκίνησε να αρθρογραφεί από 16 χρονών στον τύπο της Κατερίνης  με σημαντικές δημοσιογραφικές επιτυχίες και παρεμβάσεις στην κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της Πιερίας.
Ιδρυτής και εκδότης των περιοδικών WEEK και   MUST- 4 Εποχές τη δεκαετία του ΄90 ως το 2005 .
Διετέλεσε διευθυντής ειδήσεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Κατερίνης, τηλεπαρουσιαστής ειδήσεων και εκπομπών.
 Συνεργάστηκε με όλες τις τοπικές   εφημερίδες, υπήρξε  ανταποκριτής Αθηναϊκών ΜΜΕ,  κειμενογράφος διαφημίσεων και λογογράφος.
 Εργάσθηκε ως υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, σε Νομάρχες,  Πολιτικά Γραφεία και το Φεστιβάλ Ολύμπου.
 Υπήρξε υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνιακής υποστήριξης σε υποψήφιους που εκλέχθηκαν,  συμμετείχε και συμμετέχει σε ομάδες επικοινωνίας και πολιτικού σχεδιασμού.
Ενεργό μέλος πολλών Συλλόγων με πολυποίκιλη δράση.
Μέλος της «Ελληνικής Εταιρίας Δημοσίων Σχέσεων».
Διετέλεσε «Συντονιστής» της Ομάδας Επικοινωνίας και ΜΜΕ του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», τη διετία 2006 και 2007.
Ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ.
Μέλος της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας.
Από το 2004 ως τον Ιανουάριο του 2008, διετέλεσε, Υπεύθυνος  Τύπου -Επικοινωνίας  και Διευθυντής πολιτικού γραφείου Υφυπουργού στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.
To 2007 παρακολούθησε το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» της Στοάς Βιβλίου.
Κάτοχος του   Μεταπτυχιακού τίτλου M.Sc  «Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας»  της  Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας 2008-2010 (Ε.Σ.Δ.Υ.  μέλος των:  WHO, ASPHER, EAPHSS, EHMA, FICOSSER).
Μελέτες και εργασίες  του έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά συνεδρίων.
Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο  Δημόσιο  ΙΕΚ του Υπουργείου Υγείας στην Κατερίνη.
Τιμήθηκε  από το Δήμο Κατερίνης στις 22-7-2006 « για την προσφορά με το  έργο του στη πνευματική ζωή της Κατερίνης και στα Ελληνικά Γράμματα».

Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του:
•        «Κάτι στιγμές» (1992), Eκδόσεις ΠΕΡΙ
•        «Ο κήπος με τα ρόμπολα» (2003).
•        «Η εξ-ΟΥΣΙΑ της Επικοινωνίας –Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων» (Eκδόσεις Παπαζήση, Πρόλογος του Άρη Σπηλιωτόπουλου)2005.
•        «Η Βαλίτσα», Eκδόσεις Σαββίδη 2008.
•        «Εγώ; Εσύ…», Θέατρο, 2011.
•        «Αλκυονίδες Νύχτες», Τα  Ερωτικά - ανθολογία περιόδου 2004-2011
•        «Οδυσσέα, μη γυρίσεις στην Ιθάκη». Τα  Ερωτικά - ανθολογία περιόδου 2010-2011. 2011.
•        «Οι έρωτες της Ενδορφίνης», ενότητα στην ελληνοιταλική δίγλωσση τριλογία TRA LUDICHE EVOLUZIONI INTERIORI SI CERCA L'AMORE/ Ανάμεσα σε εσωτερικά παιχνίδια εξέλιξης, αναζητάται η αγάπη/ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ORNELLA CAPPUCCINI, GIOVANNI CAMPISI[ΠΟΙΗΣΗ] EDIZIONI UNIVERSUM, ITALIA Νοέμβριος 2014.
•        «Κρίσεις επιΚρίσεων»,  εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ, Φεβ 2015.
•        «Ανθολόγιο Ποιήσεως» Ιούλιος  2015, (συλλογικός τόμος), Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ
•        «Ο μαύρος γάτος», Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ(συλλογικός τόμος)2015.
•        ΑΛΚΟΟΛ-ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ, ΧΡΉΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΤΡΙΑ 2015.

Συμμετείχε  στα «Αικατερίνεια 2008» (1-11-2008) με έκθεση σκίτσων περιόδου 1981-2008.
Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον μουσικοσυνθέτη Μπάμπη Ναβροζίδη.
Κείμενά του συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο «Αντώνης Κάλφας: λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες και αφηγήσεις στην Πιερία 1918-2010» Κατερίνη 2011, του Πολιτιστικού  Οργανισμού Δήμου Κατερίνης.
Από το 2014 το Ιταλικό θεματικό λογοτεχνικό περιοδικό «UT»  δημοσιεύει ποιήματά του σε μετάφραση Γ. Χαϊδεμενοπούλου.