Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

“Η κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της” ( Αγρότες – Ασφαλιστικό – φορολογία )

Του Δημήτρη Μπέη

    Ένας  από τους  κλάδους που πλήττονται  βαρέως  με το ασφαλιστικό – φορολογικό  είναι ο πρωτογενής τομέας και κυρίως αγρότες – κτηνοτρόφοι .
 Στην  Πιερία δύο είναι οι πυλώνες ανάπτυξης  ο τουριστικός τομέας   και  ο αγροτικός .
Θα  αναφερθώ στον αγροτικό τομέα και πριν ξεκινήσω θα ήθελα να  τον χωρίσω σε  τρεις   ομάδες .

1.      Τους κατά κύριο  επάγγελμα  αγρότες .
2.      Αυτούς που συμπληρώνουν  εισόδημα με αγροτικές παραγωγές
3.      και τους επιχειρηματίες αγρότες.
Θα  αναφερθώ στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της Πιερίας ανήκουν σ αυτή την κατηγορία και μάλιστα με πολύ μικρή ιδιοκτησία γης  . 
   Ο ίδιος ο υπουργός κ Βαγγέλης Αποστόλου, αναγνώρισε ότι το ασφαλιστικό είναι ότι το δυσκολότερο τμήμα της συμφωνίας για τους αγρότες, καθώς αυξάνονται οι εισφορές, από τα περίπου 940 ευρώ τον χρόνο που πληρώνει ο αγρότης για τη σύνταξη και την υγεία του, στα 1.540 ευρώ σταδιακά και σε βάθος τετραετίας.

Σε  συνδυασμό  με την  αύξηση της φορολογίας από 13 % στο 26%  ,την κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου την αύξηση της προκαταβολής φόρου και την αύξηση των τιμών σε  λιπάσματα , φάρμακα και ΦΠΑ κ.α  γεννιούνται τα εξής ερωτήματα :
1.Ποιο  αλήθεια είναι το  στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας και αν μέσα σ αυτό υπάρχει η λέξη αγρότης –κτηνοτρόφος ?
2. Ποια  είναι τα κίνητρα για έναν νέο που θέλει  να  ασχοληθεί με τον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα ?
3. Έχετε σκοπό να αφανίσετε  τους ανθρώπους που παράγουν χρήμα μέσα σε αντίξοες συνθήκες και με υψηλό βαθμό ανασφάλειας για την παραγωγή και να τους στείλετε μετανάστες ? 
     Για  να γίνω πιο κατανοητός θα αναφέρω  δύο παραδείγματα :   1.Καπνοπαραγωγού . Μια πενταμελής  οικογένεια  με  εισόδημα 30.000  ευρώ   έχει συνολικό κόστος παραγωγής 70% έως  80% και καθαρά κέρδη  οικογένειας
 6000- 9000 Ευρώ
  Ρωτώ:πως θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ? Μπορεί να δεχτεί παραπάνω  οικονομική  επιβάρυνση ? 
2. Περιβόλια  20  στρέμματα. Έσοδα  καθαρά  20.000 Ε.  Το εισόδημα είναι οικογενειακό και  αντιστοιχεί σε  4000 το άτομο .
 5200  φόροι
3080  ΟΓΑ  το ζευγάρι
2600  προκαταβολή  φόρου (50%)
 600    ΕΝΦΙΑ
 500   Λογιστής
………………….
11980 Τουλάχιστον
Δηλαδή  μένουν  8020 ευρώ  για  πέντε (5) άτομα για έναν χρόνο .
Αλήθεια πως θα τα καταφέρουν  ?
  Αναφέρουν   την μαύρη εργασία . Έχει προταθεί από τους αγρότες η λύση του λευκού εργόσημου  ,όπου μέσω τράπεζας  και χρήματα από  την φορολογία των εργατών και ασφαλιστικές εισφορές  το κράτος θα εισπράττει αλλά και ο αγρότης θα  μπορεί να τα δικαιολογεί ως έξοδα . Γιατί δεν το  νομοθετούν ?
Θα  ήθελα επίσης να επισημάνω ότι οι αγρότες ήδη πληρώνουν  13%  φόρο και τηρούνε βιβλία . Επίσης  ότι πληρώνουν  ασφαλιστικές εισφορές και ήδη ένα μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί  να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του .
Κύριοι της κυβέρνησης :
- Χρειάζεται να απορριφτεί αυτό το σχέδιο που έχετε στα χέρια σας και αφορά τους αγρότες και να γραφτεί ένα νέο όπου θα λαμβάνει υπόψη ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη  και υγιής  οικονομία χωρίς πρωτογενή τομέα,   χωρίς αγρότες και κτηνοτρόφους .
-Να παραμείνει η φορολογία στο 13%
-Να  θεσμοθετηθεί  αφορολόγητο όριο ,ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας σε συνδυασμό με κάρτα - ηλεκτρονικές αποδείξεις και έξοδα .
-Να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής .
-Εφαρμογή του μέτρου του λευκού εργόσημου .
-Συνταξιοδότηση στα 62 χρόνια κυρίως για αυτούς που καταβάλουν επιπλέον εισφορές.
 -  Να προβλέπονται κίνητρα σ αυτούς που για πρώτη φορά θα επιχειρήσουν όπως π.χ να μην πληρώνουν φόρο για τα πρώτα πέντε χρόνια ,να έχουν ακόμη χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά  και ένταξη σε προγράμματα για επιδότηση της γεωργικής επένδυσης κ.α.
Αν  αυτά  κύριοι της κυβέρνησης  δεν γίνουν  τότε εσείς ωθείτε στους δρόμους   τους αγρότες  που θα υπερασπιστούν ,να είστε σίγουροι,  την επιβίωση τους .


Μπέης  Δημήτριος .