Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΜΕ Πιερίας για το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στην Κατερίνη


Το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως το κορυφαίο πρόβλημα παγκοσμίως. Ένα πρόβλημα, που επιβαρύνει τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα, όσο καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Μέσα σε συνθήκες απίστευτης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης καλείται να δείξει την αλληλεγγύη της σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που συνεχίζουν ανενόχλητοι να εισέρχονται στη χώρα. Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι περισσότεροι υψηλού μορφωτικού επιπέδου εγκαταλείπουν την πατρίδα μας για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.


Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η μνημονιακή κυβέρνηση έχει αφήσει τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στις δεκάδες Μ.Κ.Ο., που σκοτώνεται ποια θα εξυπηρετήσει τους περισσότερους πρόσφυγες ή μετανάστες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες επιχορηγήσεις, που μετατρέπουν την κρίση σε ευκαιρία για πλουτισμό.
Με αφορμή το εξαιρετικά σημαντικό αυτό πρόβλημα, η τοπική κοινωνία της Κατερίνης έχει αναστατωθεί δικαιολογημένα από την ανακοίνωση, αλλά και τις σκόπιμες διαρροές, ότι η Πιερία αποτελεί μία από τις επικρατέστερες περιοχές για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.
Η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας αντιμετωπίζει το θέμα με ευαισθησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Οπωσδήποτε οι πρόσφυγες, άνθρωποι κατατρεγμένοι και χωρίς πατρίδα εξαιτίας του πολέμου, αξίζουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας. Ωστόσο η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας είναι μία σοβαρή υπόθεση. Τέτοιες αποφάσεις δεν παίρνονται στο πόδι. Απαιτείται εκτενής διάλογος με όλη την τοπική κοινωνία, που θα οδηγήσει σε συμφωνία. Προειλημμένες αποφάσεις δεν θα γίνουν δεκτές. Η εγκατάσταση προσφύγων σε μια περιοχή, που θεωρούνται ανεπιθύμητοι, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά, που επιχειρεί να λύσει με πιο σημαντικό απ’ όλα την εξάπλωση ενός κύματος ρατσισμού και ξενοφοβίας, που θα είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η πολιτεία να ξεκαθαρίσει τις προϋποθέσεις, που θα πρέπει να συντρέχουν για τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου σε οποιαδήποτε περιοχή. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα εξής:
- Στέγη, τροφή, ένδυση και θέρμανση για όλους τους πρόσφυγες.
- Ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας.
- Επαρκής αστυνόμευση, ώστε να προστατεύονται οι πρόσφυγες, αλλά και να μη διαταραχθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
- Φαινόμενα παραβατικότητας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.
- Ειδικά στην περίπτωση της Πιερίας, επειδή πρόκειται για τουριστική περιοχή, θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά το τουριστικό προϊόν.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις διαρροές και τα μισόλογα και να ξεκαθαρίσει με υπευθυνότητα το θέμα. Μονομερείς ενέργειες δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από την τοπική κοινωνία.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πιερίας

Ο Πρόεδρος
Βαρδακώστας Γεώργιος
Ο Γενικός Γραμματέας
Αντωνίου Χρήστος