Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ



H κυβέρνηση πιθανά προχωρά  στη δημιουργία  ενός ακόμη κέντρου διαλογής και καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών (hot - spot) στην Ανδρομάχη Κατερίνης.
Με αυτή την ενδεχόμενη ενέργεια υλοποιεί και στην περιοχή μας τις σχετικές αντιδραστικές και επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ τις οποίες και η ίδια υπέγραψε. Πρόκειται για μια ακόμη αρνητική εξέλιξη, που στρέφεται κατά των προσφύγων και μεταναστών, αφού μετατρέπει και τον τόπο μας σε ζώνη εγκλωβισμού και συγκέντρωσής τους, από όπου οι πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιλέγουν να απορροφήσουν ελάχιστους πρόσφυγες, μόνον όσους χρειάζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων.


Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι νέοι του νομού Πιερίας, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό έχουν εκφράσει και θα συνεχίσουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες, τώρα πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν συνολικά αυτές τις επιλογές.

Η απάντηση πρέπει να είναι μία: Δε θέλουμε στις θάλασσές μας να πνίγονται πρόσφυγες και μετανάστες, παιδιά και γυναίκες. Απορρίπτουμε την άποψη να γίνει συνολικά η χώρα μας τόπος εγκλωβισμού απελπισμένων και αστυνόμευσης από τους μηχανισμούς της ΕΕ, η οποία έχει την πρώτη ευθύνη μαζί με τις ΗΠΑ για τους πολέμους, τη σφαγή και την καταλήστευση των λαών, τα μαζικά κύματα προσφύγων και μεταναστών.

Γι΄ αυτά όμως, και ιδίως τις αιτίες του προβλήματος, ούτε μια κουβέντα σχεδόν βρήκαν να πουν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, η αντιπεριφερειάρχης, οι εκπρόσωποι του Δήμου, τόσο της πλειοψηφίας όσο και των άλλων παρατάξεων, αλλά και οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και των ξενοδόχων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Κατερίνης την Τρίτη 29-12. Αντίθετα, περίσσεψαν αφενός τα «κροκοδείλια δάκρυα» και ο εμπαιγμός για το προσφυγικό δράμα, αφετέρου τονίστηκε κυνικά το ενδεχόμενο πλήγμα για τα κέρδη των ξενοδοχειακών μονάδων. Τα κόμματά τους ωστόσο υπερψήφισαν τις συνθήκες και τους κανονισμούς της ΕΕ που μετατρέπουν την Ελλάδα σε «αποθήκη» ξεριζωμένων ανθρώπων, ενώ δεν είχαμε δει παρόμοια «ευαισθησία» για τον τουρισμό, από πρόσωπα και φορείς που εμφανίστηκαν «να ξεσπαθώνουν» στη συνεδρίαση, όταν βομβαρδιζόταν η Γιουγκοσλαβία ή σχεδιαζόταν στη Πιερία λιμάνι του ΝΑΤΟ .

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης, θεωρώντας ότι οι παραπάνω απόψεις είναι στην πραγματικότητα όψεις του ίδιου νομίσματος, κατέθεσε το δικό της ψήφισμα στη συνεδρίαση και καλεί το λαό, ευχόμενη ολόψυχα καλή χρονιά, να παλέψει :

•        ενάντια στη δημιουργία και λειτουργία στην Ανδρομάχη Κατερίνης ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας κέντρων διαλογής (hot-spots), διεκδικώντας ταυτόχρονα την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της  συνθήκης Σένγκεν, ώστε να διευκολυνθεί η απευθείας ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
•        για δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, όπου θα παρέχονται δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια, με ευθύνη των ελληνικών αρχών και όχι των διαφόρων χρηματοδοτούμενων ή και ύποπτων ΜΚΟ, οι οποίες έχουν γίνει «κράτος εν κράτει» και λυμαίνονται, στο όνομα της αλληλεγγύης, τη διαχείριση της παραμονής των προσφύγων-μεταναστών.
•        για ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζονται με τη διάσωση των προσφύγων, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.
•        για άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης της καταγραφής και ταυτοποίησης.
•        ενάντια σε νέα μέτρα για καταστολή στα σύνορα.
•        για κατάργηση του Frontex και των άλλων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις διακρατικές λυκοσυμμαχίες τους που μόνο δεινά προκαλούν στους λαούς.
•        να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και η συμμετοχή της χώρας μας στις πολεμικές τους επιχειρήσεις.

Κατερίνη, 31-12-2015