Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι  ιμπεριαλιστικοί   επεκτατικοί  πόλεμοι  των ΗΠΑ, του  ΝΑΤΟ  και της  ΕΕ,  σε μια σειρά από χώρες  όπως  είναι  το Ιράκ, το   Αφγανιστάν, η Λιβύη, η  Συρία  κλπ,  έχουν ως στόχο  να  προωθήσουν   τη στρατηγική του κεφαλαίου  με άλλα μέσα  ώστε να   ελέγξουν   τον ορυκτό πλούτο και  τους  διαδρόμους   περάσματος  εμπορευμάτων, κλπ  στη  ευρύτερη   περιοχή  της  βόρειας Αφρικής  για να εξασφαλίσουν  μπίζνες  οι επιχειρηματικοί όμιλοι. 


Μπροστά σε αυτά  τα σχέδια  τους δεν διστάζουν   να διαλύουν   χώρες, να χαράσσουν νέα σύνορα,  να διαλύουν  υποδομές,  να μολύνουν  τους υδάτινους  πόρους,   να σκορπούν  τη φρίκη  με χιλιάδες  νεκρούς, με  εκατοντάδες  χιλιάδες πρόσφυγες  να  εγκαταλείπουν  τις εστίες τους  και  τις χώρες τους για να σωθούν.   Σε αυτούς  τους ιμπεριαλιστικούς   σχεδιασμούς  δυστυχώς  συμμετέχει  και  η Ελλάδα  μέσω των συμφωνιών που ψηφίζουν στο ΝΑΤΟ και  τη Ε.Ε.  βάζοντας σε περιπέτειες  τη χώρα μας. 
Τις τελευτές μέρες  με αφορμή  τα σχέδια της κυβέρνησης  για  τη δημιουργία hotspot  στην Πιερία,  αξιοποιώντας  την ανησυχία  του λάου , διάφορες φωνές  από τοπικούς   φορείς ,και πολιτικούς  παράγοντες   που σκοπό έχουν  να  αποπροσανατολίσουν  τον λαό  από τις αιτίες του προβλήματος, διαμορφώνουν     ένα  κλίμα  ξενοφοβίας,  και ρατσισμού. Η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες  γι’ αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται. Τόσο για τη στάση που κρατά σε ότι αφορά  τη συμμετοχή μας στους ιμπεριαλιστικούς  πολέμους όσο  και με την αποδοχή των λεγόμενων hot spot   που προωθεί η Ε.Ε. δηλαδή κέντρα  αποθήκες  κράτησης  ανθρώπων  οπού θα  στοιβάζονται  για εξασφαλίζουν φθηνό εργατικό δυναμικό  οι επιχειρηματικοί όμιλοι και μέσα  από αυτά  θα  καλλιεργούν τον ρατσισμό και το μίσος. Είμαστε  αντίθετοι με την δημιουργία  hot spot, αποθηκών ανθρώπινων ψυχών  για να κάνουν μπίζνες  πάνω στη δυστυχία των ανθρώπων οι διαφορές Μ.Κ.Ο., όπως πχ  στη Μυτιλήνη.
Δεν είμαστε όμως  αντίθετοι  στη δημιουργία  κέντρων ανοιχτής φιλοξενίας που θα τηρούν όλες τις προϋποθέσεις  υγιεινής και ασφαλείας, τόσο για τους πρόσφυγες όσο  και για τους κατοίκους της περιοχής.  Κέντρα υποδοχής  λίγων ημερών  που θα έχουν   διερμηνείς, μαγειρεία, χώρους υγιεινής,  μέχρι να τακτοποιηθούν  οι πρόσφυγες  και να πάνε  στις χώρες του προορισμού τους. Κάθε άλλη επιλογή που προωθεί η  Ε.Ε. και η  κυβέρνηση  στην ουσία  σπέρνουν  τον εθνικισμό, το ρατσισμό, το φασισμό, το μίσος ανάμεσα στους λαούς.
Η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης  πιστή στις αρχές  της ταξικής αλληλεγγύης  στέκετε δίπλα στους πρόσφυγες  με πράξεις. Έχουμε στείλει βαρύ ρουχισμό στην Ειδομένη, συνεχίζουμε να δίνουμε τρόφιμα σε μετανάστες που ζουν από καιρό στην πόλη, είμαστε στο πλευρό τους στους μαζικούς χώρους δουλειάς. Όχι μόνο δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους, αλλά συμμεριζόμαστε απόλυτα τους καθημερινούς αγώνες τους για να εξασφαλίσουν τα μέσα για τις βασικές ανάγκες, ίδιες με τις δικές μας.
Το έργο αλληλεγγύης που αναπτύσσουμε έχει τροφοδοτηθεί από την τοπική κοινωνία, που εξακολουθεί να προσφέρει απαραίτητα είδη, είτε στα καρότσια μας έξω από τα mega-markets τα Σάββατα, είτε παραδίνοντάς τα στο Στέκι μας.
 Καλούμε  τους  εργαζόμενους,  τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες,  να σταθούν στο  ύψος των περιστάσεων να ξεδιπλώσουμε  των αγώνα  μαζί μας  με τη αλληλεγγύη  ενάντια  στις  αιτίες  που γεννούν  την  προσφυγιά, τη  φτώχεια, την εξαθλίωση των λαών,  που είναι οι  ιμπεριαλιστικοί  πόλεμοι , που σπέρνουν τη δυστυχία  στους  λαούς , ενώ  διαμορφώνουν  κλήμα για τη δημιουργία  ευρύτερων  συγκρούσεων  με απρόβλεπτες συνέπειες  για την ειρήνη  .
Οι λαοί δεν έχουν να  χωρίσουν  τίποτε ανάμεσα τους, παρά μόνο να απαλλαγούν από τα δεσμά της εκμετάλλευσης  και την μισθωτής σκλαβιάς!
-Να τελειώνουμε με τον ιμπεριαλισμό
•        Διακοπή των επεμβάσεων ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και παύση της συμμετοχής της χώρας μας στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις
-Να τελειώνουμε με την καταστολή
•        Κατάργηση της «Frontex» και των άλλων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις διακρατικές λυκοσυμμαχίες τους που μόνο δεινά προκαλούν στους λαούς.
-Να τελειώνουμε με τον εγκλωβισμό
•        Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της συνθήκης Σένγκεν, ώστε να διευκολυνθεί η απευθείας ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους
-Να τελειώνουμε με την ανεπάρκεια των ανθρώπινων αποθηκών
•        Δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, όπου θα παρέχονται δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια, με ευθύνη των ελληνικών αρχών και όχι των διαφόρων χρηματοδοτούμενων ή και ύποπτων ΜΚΟ, οι οποίες έχουν γίνει «κράτος εν κράτει» και λυμαίνονται, στο όνομα της αλληλεγγύης, τη διαχείριση της παραμονής των προσφύγων – μεταναστών
•        Ενίσχυση των υποδομών και πρόσληψη προσωπικού που σχετίζονται με τη διάσωση των προσφύγων, ιδίως τους χειμερινούς μήνες
•        Άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης της καταγραφής και ταυτοποίησης
-Να τελειώνουμε με την απληρωσιά
•        Εξασφάλιση αξιοπρεπούς μισθού και κοινωνικής ασφάλισης για κάθε μετανάστη και μετανάστρια στη χώρα-προορισμό που καταλήγει
Καλούμε το λαό της Πιερίας να μην πάψει να εκφράζει σε κάθε ευκαιρία, με οποιοδήποτε κόστος και με κάθε δυνατό τρόπο την ταξική αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, και να συμμετέχει στις αγωνιστικές δράσεις της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης.
«Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι!»

Γραφείο τύπου Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης