Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

H Ομιλία στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. το Σάββατο 23-1-2016 στην Κατερίνη




Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, μικροεπαγγελματίες,  νέοι και νέες.
Από το βήμα της συγκέντρωσής μας, χαιρετίζουμε την αγωνιζόμενη  φτωχή αγροτιά όλης της χώρας, και ιδιαίτερα τους αγρότες του νομού μας που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν από τη συγκέντρωσή μας, δίνοντας τον ίδιο με μας αγώνα στα μπλόκα της Πιερίας. Ο αγώνας μας, τα αιτήματά μας, οι στόχοι μας είναι κοινοί. Η ικανοποίηση των αιτημάτων τους θα είναι και δική μας νίκη.!!


Συναδέλφισσες- συνάδελφοι
Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και ώρα απόφασης για ανυποχώρητο αγώνα!
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφού εφάρμοσε κατά γράμμα και επέκτεινε τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων οι οποίοι διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έκαναν καθεστώς για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο,       τη δουλειά χωρίς δικαιώματα για 400 και 500 ευρώ, ισοπέδωσαν δικαιώματα στην Υγεία και την Πρόνοια, εκτίναξαν την ανασφάλιστη εργασία, έρχονται να δώσουν το τελικό χτύπημα διαλύοντας ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση!
 Ό,τι κατάφερε ο λαός μας με τον αγώνα του να κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έρχονται να το ξηλώσουν υλοποιώντας την διαχρονική απαίτηση της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα έδινε δήθεν την 13η σύνταξη, όχι μόνο δεν κατήργησε κανέναν αντιασφαλιστικό νόμο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά αναλαμβάνει τη  βρώμικη δουλειά να ολοκληρώσει το έγκλημα που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αρκετά πια με τα άθλια ψέματα της κυβέρνησης και των παπαγάλων τους! Αρκετά με την κοροϊδία και τις απάτες τους!
Να αναφέρουμε επιγραμματικά ορισμένα απότ α χαρακτηριστική του σχέδιου νόμο-λεμητόμο της κυβέρνησης:
       Φέρνουν ένα νόμο - πακέτο που περιέχει όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους στην πιο επιθετική τους μορφή, οι οποίοι καταργούν την κοινωνική ασφάλιση, με όλες τις μειώσεις που έχουν τσακίσει το λαϊκό εισόδημα, μαζί με νέες δυσβάσταχτες.
       Χαρίζουν όλα τα κλεμμένα και λεηλατημένα από τα κουρέματα, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, την εισφοροδιαφυγή του κεφαλαίου.
       Επιβάλλουν δουλειά ως τα 67 χρόνια για μια σύνταξη επίδομα φτώχειας για την συντριπτική πλειοψηφία.
       Μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στο ελάχιστο και μόνο για ένα μέρος της σύνταξης και αυτή υπό προϋποθέσεις με στόχο την  πλήρη απαλλαγή του κράτους.
       Βγάζουν στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων για να πληρώσουν τους δανειστές «στην ώρα τους» όπως έκαναν και με τα λεφτά των ταμείων.
       Νομοθετούν νέο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή μόνιμο μηχανισμό μειώσεων συντάξεων και παροχών. Η σύνταξη θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργασίμου βίου, και αυτό θα το κάνουν και σε όσους σήμερα παίρνουν τους άθλιους μισθούς των 586 και των 511 ευρώ, αλλά και για τους ήδη συνταξιούχους,
       Καταργούν το ΕΚΑΣ, το επίδομα που έπαιρναν οι φτωχοί συνταξιούχοι.
       Πετσοκόβουν ακόμα μια φορά τις αναπηρικές συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα συνεχίζοντας ένα ακήρυχτο πόλεμο στους ανάπηρους και τις οικογένειές τους.
       Η σφοδρότητα της επίθεσης στο ασφαλιστικό δεν αφήνει κανέναν κλάδο ανέγγιχτο. Χτυπά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, εργαζόμενων με μπλοκάκια, αγροτών, ελευθεροεπαγγελματιών, επιστημόνων!
       Για τους δημόσιους υπάλληλους προβλέπεται νέα μείωση των εφάπαξ κατά 10%.  Στις συσωρευμένες αιτήσεις 5ετίας που υπάρχουν και περιμένουν όπως αντίστοιχα και στις επικουρικές συντάξεις, ο υπολογισμός τους θα γίνεται με βάση τον νέο τρόπο, δηλαδή προβλέπονται νέες μειώσεις.
       Δημιουργείται ένα υπέρ-Ταμείο που ενσωματώνει όλα τα
Ταμεία κύριων συντάξεων, εφάπαξ, παροχών σε χρήμα λόγω ασθένειας ή άλλα βοηθήματα. Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά τι φέρνουν αυτές οι ενοποιήσεις: αποψίλωση όλων των  παροχών προς τους ασφαλισμένους που έδιναν μέχρι τώρα τα Ταμεία, με τη δημιουργία νέων κανονισμών παροχών.
     Την ίδια μέρα με το νόμο Κατρούγκαλου έφεραν στη Βουλή νόμο για 
     την ιδιωτική ασφάλιση, στρώνοντας κόκκινο χαλί για τις   
     ασφαλιστικές  εταιρείες.
Το κυβερνητικό σχέδιο δε διορθώνεται! Μόνο ανατρέπεται!
Αν δεν τους σταματήσουμε ΤΩΡΑ, θα ριζώσει για εμάς και τα παιδιά μας η ανέχεια, η ζωή με τα ελάχιστα. Θα ριζώσουν η μακροχρόνια ανεργία και οι άθλιοι μισθοί των 500 ευρώ, οι άθλιες συντάξεις- παροχές υγείας και πρόνοιας, η δουλειά ως τον τάφο.
Τώρα είναι η ώρα για γενικό απεργιακό ξεσηκωμό.! Σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο!
Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη μας δύναμη!

Συνάδελφοι, συναγωνιστές
Η κοινωνική ασφάλιση για την μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση είναι κόστος! Για εμάς είναι αναφαίρετο δικαίωμα, είναι η ζωή μας και η προστασία των οικογενειών μας!
Η κοινωνική ασφάλιση δεν χαρίστηκε. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων κατέκτησαν αυτό το δικαίωμα με σκληρούς αιματηρούς πολύχρονους αγώνες. Για να έχουν οι εργαζόμενοι ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, να μην πεθαίνουν «σαν το σκυλί στο αμπέλι», να έχουν προστασία οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στην ασθένεια, στην αναπηρία, στην ανεργία, στη μητρότητα, στην ανατροφή των παιδιών, στον επαγγελματικό κίνδυνο και τις επαγγελματικές ασθένειες. Διεκδίκησαν και κατέκτησαν να υπάρχει προστασία και αξιοπρεπής ζωή μέσω των συντάξεων μετά τον εργάσιμο βίο, κάλυψη και φροντίδα της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, προνοιακά επιδόματα για πιο ευπαθείς ομάδες. Όλα αυτά τα δικαιώματα ήταν πάντα πολύ λιγότερα από όσα δικαιούμασταν με βάση τον πλούτο που παράγαμε, την ανάπτυξη της επιστήμης και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Όμως είχαν υποχρεωθεί κράτος και εργοδοσία ένα μέρος από τον κλεμμένο ιδρώτα μας να τον επιστρέφουν μέσω όλων αυτών των παροχών. Πάντα μας έκλεβαν λεηλατώντας τα ταμεία, χρηματοδοτώντας από αυτά ποικιλότροπα τραπεζίτες βιομήχανους εφοπλιστές μεγαλέμπορους όπως κάνουν και σήμερα. Με το νόμο της κυβέρνησης ανοίγει ο δρόμος για να απαλλαγούν κράτος και εργοδοσία από το να πληρώνουν για την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό φανερώνει ότι η ανάπτυξη για την οποία μιλούν θα στηθεί πάνω στα δικά μας κορμιά, πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας!


     Σ/σες-σ/φοι
Είναι σκόπιμο να απαντήσουμε σε ένα  βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης και των παπαγάλων - στα ΜΜΕ - με το οποίο προσπαθούν να δικαιολογήσουν την κατάργηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Ακούμε να λένε συνέχεια ότι το ασφαλιστικό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ!! Μας λένε τι θέλετε να κάνουμε; Αφού τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν λεφτά, αφού για κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν λιγότεροι από δύο εργαζόμενοι, (1,7) πρέπει να πάρουμε κάποια επώδυνα μέτρα για να εξασφαλίσουμε έστω και μικρότερες συντάξεις.
Κρύβουν όμως  και δεν λένε κουβέντα για τα παρακάτω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο αν πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για τα ελλείμματα των ταμείων .
1)Σήμερα μόνο το Δημόσιο χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ!
 2) Τα βεβαιωμένα χρέη των εργοδοτών - που αποθρασύνονται από τη στάση των κυβερνήσεων του κεφαλαίου - στα Ταμεία ξεπερνούν τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 2,5 δισεκατομμύρια   είναι χρέη 1.100 μεγάλων επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ.
 3) Οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο ήταν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
  4) με το κούρεμα  του PSI  ( ΠΙ-ΕΣ-ΑΙ) τα ομόλογα  των ταμείων έχασαν το 53,50%  της αξίας τους δηλαδή 11,2 δισ. ευρώ.
  5) και βέβαια η μεγάλη κλοπή έγινε την περίοδο 1951-1975, και πάλι με ακέραια την ευθύνη των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Με βάση τον αναγκαστικό νόμο 1611/1950 δεσμεύθηκαν τα αποθεματικά των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας, με επιτόκια που υπολείπονταν κατά πολύ και από τον επίσημο πληθωρισμό. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο ως τζάμπα χρήμα,  που τα βάφτιζαν - κίνητρα για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων με πρόσχημα την ανάπτυξη. Οι απώλειες μόνο για εκείνη την περίοδο υπολογίζονται σε 58 δισεκατομμύρια ευρώ.
Φαίνεται λοιπόν καθαρά  ότι ενώ έχουν κλέψει τα λεφτά των ταμείων – που είναι δικά μας λεφτά-,  τώρα   ζητάνε να ξαναπληρώσουμε το μάρμαρο.

Μας λένε επίσης. Κάντε υπομονή. Τώρα έχουμε μνημόνιο και είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Βάλτε πλάτη να ξεφύγουμε από τα μνημόνια και μετά θα τα διορθώσουμε τα πράγματα.
Λένε ψέματα!!!!  Όλες οι καπιταλιστικές χώρες εδώ και χρόνια παίρνουν μέτρα κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.  Στην Ευρωπαϊκή ένωση του κεφαλαίου- είτε με μνημόνια- είτε χωρίς μνημόνια- όλες οι κυβερνήσεις αυξάνουν τα όρια ηλικίας, και μειώνουν τις συντάξεις.  Με τα μέτρα που παίρνουν θέλουν να σώσουν τα σάπιο και βάρβαρο καπιταλιστικό  τους σύστημα, θέλουν να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους μέσα σε συνθήκες κρίσης, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
    Είναι καθαρή η ανάγκη ο λαός να βάλει πλέον στόχο τις ριζικότερες κοινωνικές-οικονομικές αλλαγές.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χώρες του σοσιαλισμού από το 1960 οι γυναίκες είχαν σύνταξη στα 55 και οι άντρες στα 60. Όλοι είχαν μόνιμη δουλειά, εντελώς δωρεάν κοινωνικές παροχές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι: μια άλλη, κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία αντέχει και μπορεί να ικανοποιήσει τα σύγχρονα δικαιώματα.

Δικαιοσύνη για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι η αύξηση των κερδών τους!
Δικαιοσύνη για εμάς είναι η αξιοπρεπής ζωή, να ζούμε ανθρώπινα τον 21ο αιώνα και να μην φυτοζωούμε, να καρπωνόμαστε τον πλούτο που ΕΜΕΙΣ παράγουμε! Να ζούμε με αξιοπρέπεια σαν απόμαχοι της δουλειάς.
Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!  Απαιτούμε κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική!  Απαιτούμε να πληρώσει η πλουτοκρατία!
Ή οι ανάγκες του κεφαλαίου ή οι δικές μας ανάγκες!
Ή θα πληρώσουν ή θα ανατραπούν! - Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Κανένας  να μην παρασυρθεί από την υποκριτική στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, ψήφισαν τις μειώσεις και το σφαγιασμό των δικαιωμάτων και τώρα προσπαθούν να αναβαπτιστούν. Κανένας να μην παρασυρθεί από τις όψιμες κορώνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν στηρίξει όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές επιθέσεις. Κανένας να μην ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες τους, τους λεγόμενους κοινωνικούς διαλόγους με τους οποίους συνδιαμόρφωναν την επίθεση στα δικαιώματά μας!
Δυναμώνουμε την ενότητά μας, τα σωματεία μας, συσπειρωνόμαστε, συμπορευόμαστε με το ΠΑΜΕ
Στον πόλεμό τους, απαντάμε με πόλεμο! Οργανώνουμε πολύμορφες κινητοποιήσεις με στόχο να μη περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Να μη φτάσει καν στη βουλή, και αν φτάσει να απαιτήσουμε να καταψηφιστεί.
Συντονίζουμε τον αγών όλοι οι κλάδοι. Εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι και νεολαία. Αυτή η υπόθεση μας αφορά όλους. Όλοι μαζί στον αγώνα για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας, για σύγκρουση με την Ε.Ε. και τους μονοπωλιακούς ομίλους, για ανάπτυξη προς όφελος του εργαζόμενου λαού και όχι μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.
Προχωράμε σε αγωνιστική κλιμάκωση για να μη περάσει το νέο έγκλημα!! Οργανώνουμε τη μεγάλη μας απεργιακή κινητοποίηση για την Πέμπτη 4 Φλεβάρη.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:
       Κα μία νέα περικοπή στις συντάξεις, επαναφορά στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές. Όρια ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο χρόνος ανεργίας προσμετράται  ως συντάξιμος χρόνος.
       Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία, αυτοί που τα λήστεψαν.
       Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
       Επιστροφή των ταμειακών αποθεματικών με τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πλήρωσε τις δόσεις προς το ΔΝΤ «στην  ώρα τους». Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
       Κάλυψη των απωλειών μας, αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, κατάργηση της φοροληστείας του ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ.
       Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
       Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει νόμο που θα χτυπά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην απεργία.

Έχουμε χρέος απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, απέναντι στους εαυτούς μας και πολύ περισσότερο απέναντι στα παιδιά μας, αυτόν τον αγώνα να τον πάμε μέχρι το τέλος. Να τον πάμε μέχρι τη νίκη. Και έτσι θα γίνει!!