Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Επιστολή της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν.Πιερίας-Ν.Ημαθίας και Ν.Πέλλας και η αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Ν.Πιερίας Κ.Κουκοδήμος σχετικά με τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό της βόρειας Ελλάδας

     Προς: - ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κον ΣΤΑΘΑΚΗ 
                       - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κα  ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ                                                 
                Κοινοποίηση : ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΗΜΑΘΙΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ
ΘΕΜΑ : ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ''ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ'' ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!

Κύριοι υπουργοί,
Κατάσταση διάλυσης, αναταραχής στα βόρεια σύνορα μας(ΕΙΔΟΜΕΝΗ), αδυναμίας των αρχών να ελέγξουν τις ροές των χιλιάδων προσφυγών και μεταναστών, οι οποίοι έχουν απλωθεί σχεδόν σε όλους τους κεντρικούς άξονες της επικράτειας και χώρας υπό "κατάληψη", με μπλοκαρισμένους δρόμους


Εντάσεις, ακόμα και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο! Αυτή είναι η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα και εκπέμπεται για την Ελλάδα αυτές τις ημέρες, σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, σε όλες τις χώρες και φυσικά σε αυτές που μας ενδιαφέρουν ως αγορές από τις όποιες ο ελληνικός τουρισμός αντλεί τους επισκέπτες του.
Ο Τουρισμός ο μόνος ζωντανός τομέας της οικονομίας βουλιάζει, και μαζί του παρασύρει εκατοντάδες επαγγέλματα.
Το 25% του ΑΕΠ προέρχεται από τον Τουρισμό, και κάθε ευρώ που μπαίνει έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα από 2,2 έως 2,8.
Δεν είναι μόνο τα νησιά του Αν. Αιγαίου που έχουν καταρρεύσει οι κρατήσεις. Όλη η Κεντρική Μακεδονία σχεδόν στο μέγιστο της δουλεύει με οδικό τουρισμό, και το 80% των επιχειρήσεων μας με πελάτες, που προέρχονται από χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤ) ΔΗΛ. ΣΕΡΒΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ,ΠΟΛΩΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ,ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ στιγμή οι κρατήσεις, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά του 2015, παρουσιάζουν μείωση πάνω από το 50% και όποιες παρακρατήσεις είχαν γίνει άρχισαν να ακυρώνονται.
Ήδη τις τελευταίες 7-8 μέρες, τα μηνύματα στους τουριστικούς επιχειρηματίες από τους tour operators και ταξιδιωτικά γραφεία στις αγορές ενδιαφέροντος, είναι πλέον ανησυχητικά.
Αυτό που σίγουρα έχουμε μπροστά μας είναι μια από τις δύσκολες και επικίνδυνες περιόδους για τον Ελληνικό τουρισμό, η όποια συμπίπτει απόλυτα, χρονικά, με την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται ο κύριος όγκος για την επικείμενη τουριστική περίοδο, στις περισσότερες των αγορών. Και φυσικά, με ορισμένες από τις πλέον σημαντικές και κομβικές εκθέσεις της νέας περιόδου.
Εάν οι σχεδιασμοί επιβάλουν την κατανομή των χιλιάδων προσφυγών που θα εγκλωβιστούν, σε όλη την Ελλάδα τότε η χρονιά θα χαθεί οριστικά και με μεγάλες απώλειες.

Επιβάλλεται ! Κοι υπουργοί όσο ποτέ να αναλάβετε πρωτοβουλίες, πρέπει να προστατευθει, η εικόνα της χώρας, πριν να είναι πολύ αργά πια. Χρειάζεται ισχυρή, και υψηλότατου επίπεδου πολίτικη Βούληση, σοβαρή στρατηγική διαχείρισης της κρίσης, άψογος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων και όλων των διαθέσιμων μηχανισμών, επιθετικές στοχευόμενες κινήσεις και άμεσα αντανακλαστικά.
Προστατεύεστε τον κλάδο του τουρισμού για να μην χαθεί οριστικά αυτή η χρονιά, και μαζί της και εμείς. Κρούομαι τον κώδωνα του κίνδυνου.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας πάνω από το 50% δεν θα ανοίξουν καθόλου. Και το παράδοξο θα είναι να βγει το κράτος ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΩΝΕΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Όπως ΕΝΦΙΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Κ.λ.π.

Θα κάνουμε κάτι όσα πρέπει να κάνουμε ή  θα μείνουμε πάλι στον "αυτόματο πιλότο" και ότι μας φέρει ο ΑΝΕΜΟΣ!

Εις αναμονή και περιμένουμε να πράξετε τα δέοντα!

Μετά τιμής,

Προς:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Γραφείο Υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη
Νίκης 5-7, Τ.Κ.: 101 80 Αθήνα
Fax: 2103332775

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Γραφείο Aναπληρώτρια Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά
Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (E.O.T.)

Αν. Τσόχα 7, Αθήνα, Τ.Κ. 11521


Kαι η αναφορά του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ
Γραφείο Τύπου

Κατερίνη 4 Μαρτίου 2016


Θέμα: Προσφυγική κρίση και τουρισμός

Κύριε Υπουργέ,
Η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν.Πιεριας-Ν.Ημαθίας και Ν.Πέλλας εκφράζει την αγωνία της για τις συνέπειες που θα έχει η προσφυγική κρίση και κυρίως ο εγκλωβισμός μεγάλου αριθμού προσφύγων στα βόρεια σύνορα της χώρας στον τουρισμό.
Επισημαίνουν την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατευθεί η εικόνα της χώρας και το τουριστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας, πριν να είναι αργά.
Ειδικότερα, τα θέματα που θέτουν παρατίθενται στο υπόμνημα που επισυνάπτεται.


Ο αναφέρων βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ.Κουκοδήμος