Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Η χορωδία του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης στην 8η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας

    
Η χορωδία του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης στην 8η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας

Την Παρασκευή 1 Απριλίου  η χορωδία του  4ου  Γυμνασίου Κατερίνης  για πρώτη φορά  συμμετείχε στην  8η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας. Τα 31 παιδιά της χορωδίας συνοδευόταν από την διευθύντρια του σχολείου  κ. Αικατερίνη Πιτσάβα-Διαμαντίδου , και από τους καθηγητές κ. Κελεσίδου ,μουσικό, κ. Ράλλη ,καλλιτεχνικών, και την κ Ζαχαριάδου, θεολόγο.


         Πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας, ο οποίος διοργανώνεται από την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.
.Τα παιδιά συμμετείχαν σε  μια Χορωδιακή Πανδαισία από Σχολικές Χορωδίες της Ελλάδας. Ασφαλώς και πρόκειται για κάτι πρωτότυπο, μοναδικό, πολύ όμορφο με Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική χροιά με πρωταγωνιστές μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων όλης της  χώρας.
Είναι δε γνωστό ότι ο κορυφαίος Ελβετός παιδαγωγός Πεσταλότσι θεωρεί  την χορωδία ως το αναντικατάστατο μέσο για την ηθική διαπαιδαγώγηση των νέων διαμέσου της σχολικής εκπαίδευσης


 Εκατοντάδες μαθητές δούλεψαν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν ένα σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα. 
  Αυτό συνέβη και    με τα παιδιά του σχολείου μας που πραγματικά  κατά γενική ομολογία αιφνιδίασαν θετικά τους παραβρισκόμενους. Είχαν δε και τη χαρά να τραγουδήσουν  μαζί με παιδιά άλλων χορωδιών ένα κοινό τραγούδι υπό τη διεύθυνση της γνωστής μαέστρου Suzana Kostic προέδρου του τμήματος μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου τoυ Nis    ( Σερβία).         
 Ο γνωστός παρουσιαστής της τηλεόρασης και παλαιός φίλος του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας, Αλέξης Κωστάλας,  ήταν ο παρουσιαστής της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών..
          .
                


   Το μουσικό ταξίδι της χορωδίας του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης τελείωσε με την επιστροφή στην πόλη μας το Σάββατο βράδυ. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο για την μουσική τους παρουσίαση στο φεστιβάλ όσο και για την συμπεριφορά τους καθ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.



Την  Παρασκευή   25ης Μαρτίου  οι μαθητές της χορωδίας του 4ου γυμνασίου Κατερίνης , με την καθηγήτρια μουσικής κ. Ροδή Κελεσίδου και πάντα με την αρωγή και παρουσία της διευθύντριας του γυμνασίου κ. Πιτσάβα –Διαμαντίδου Κατερίνας και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, είχαν την μοναδική εμπειρία να βοηθήσουν στην εκμάθηση ενός  ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού σε 14  ισπανόφωνους μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές. Την ομάδα αυτή υποστήριξε και φιλοξένησε το πανεπιστήμιο Τζιρόνας της  Ισπανίας στα πλαίσια του προγράμματός  του   για την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο καθηγητής   Βυζαντινής ιστορία του ανοιχτού πανεπιστημίου Καταλονίας  Σότο Ρομπέρτο Ανδρέας.
    Η μουσική έγινε το εργαλείο επικοινωνίας και μέθεξης μεταξύ των δύο ομάδων επιβεβαιώνοντας ,ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως γλώσσας ,πολιτισμού ,εθνικότητας και ηλικίας υποκλίνονται στην  δημιουργία του πνεύματος που ολοκληρώνει  με την καλλιέργεια της ψυχής την προσωπικότητα του ατόμου.