Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Κατερίνης. Για τη λεγόμενη «διαφύλαξη των τουριστικών ζωνών από τη διαχείριση του προσφυγικού»


Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, στις 25 Απριλίου 2016, με θέμα «Διαφύλαξη των τουριστικών ζωνών από τη διαχείριση του προσφυγικού», η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης τοποθετήθηκε ως εξής:


1. Οι μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και οι άμεσα συνδεόμενες με αυτές (επιχειρήσεις εστίασης κ.λπ.) δεν πλήττονται μόνο από τη φορο-ληστεία των κυβερνήσεων, αλλά και από τα ισχυρά πλήγματα που υφίσταται το λαϊκό δικαίωμα στην αναψυχή και την περιήγηση, την ξεκούραση και τις διακοπές. Πρόκειται για «αλυσίδα» ή, όπως το διατρανώνει ένα σύνθημα, «εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά». Σημειώνουμε, ακόμη, ότι τα συμφέροντα των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχουν καμία σχέση με αυτά των μεγαλοξενοδόχων. Διότι είναι και αυτό μια σημαντική πλευρά του θέματος.

2. Ο υπεύθυνος των σοβαρότατων οικονομικών προβλημάτων που βιώνει ο λαός μας ταυτίζεται με τον αίτιο των άδικων, των ιμπεριαλιστικών πολέμων που προκαλούν το προσφυγικό πρόβλημα: είναι το βάρβαρο κοινωνικοοικονομικό σύστημα της κεφαλαιοκρατίας και η δομική κρίση του. Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται ούτε από τις αμαρτωλές ΜΚΟ ή άλλες ποικιλώνυμες ομάδες ούτε από μεγαλοεπιχειρηματίες. Και βέβαια πρέπει να αναφέρουμε πως θεωρούμε ότι δε μας πέφτει λόγος ως δημοτικό συμβούλιο για το αν φιλοξενηθούν ή όχι πρόσφυγες σε ξενοδοχεία.

3. Σε κάθε περίπτωση, μονόδρομος είναι ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας ενάντια στον άδικο πόλεμο, η πάλη για κατάργηση των απαράδεκτων συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιτρέπουν καν την ασφαλή και απευθείας μεταφορά των ξεριζωμένων στους πραγματικούς τόπους προορισμού τους, η δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών, ανοιχτών και δημόσιων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων, οι οποίοι να λειτουργούν με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου και να παρέχονται σ’ αυτούς ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.

4. Οι δημότες του Δήμου Κατερίνης, ενάντια σε ρατσιστικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις που στοχεύουν να δηλητηριάσουν το λαό μας και τις παραδόσεις του, σε σημαντικό βαθμό έδειξαν και δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου μας, αναγνωρίζοντας πρώτα την αιτία που προκαλεί την προσφυγιά, δηλαδή τον άδικο πόλεμο, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στην αγωνία των προσφύγων και την αλληλεγγύη της στους κατατρεγμένους από τον ιμπεριαλισμό λαούς.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμίσουμε –μέρες που είναι ιδίως- το φαρισαϊσμό ορισμένων, οι οποίοι καλούν σήμερα σε κατεπείγουσες συνεδριάσεις για «διαφύλαξη των τουριστικών ζωνών». Πού ήτανε, αλήθεια, αυτοί, όταν το ΝΑΤΟ των «ανθρωπιστικών βομβών» σχεδίαζε λιμάνι στην περιοχή μας; Κάλεσαν μήπως και τότε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για «διαφύλαξη των τουριστικών ζωνών» ή «ἐποίησαν τὴν νῆσσαν»;

Καλούμε κάθε καλόπιστο (και όχι ευκολόπιστο) άνθρωπο να βγάλει τα συμπεράσματά του.

26 Απριλίου 2016

Για τη Δήμου Κατερίνης,
Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι

Μπάμπης Παπαδόπουλος

Σταύρος Ανανιάδης

Θεοδώρα Αθανασούλα