Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ο Σύλλογος Κρητών Πιερίας «Το ξαθέρι» στο 5ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Παραδόσεων στην Έδεσσα


Με το κεντρικό σύνθημα «ο Χορός είναι ζωή» ολοκληρώθηκε με επιτυχία το «Αντάμωμα Ελληνικών Παραδόσεων» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 για πέμπτη συνεχή χρονιά στην πόλη της Έδεσσας.

Το παρόν στο Αντάμωμα έδωσε και ο Σύλλογος Κρητών Πιερίας «Το ξαθέρι», καλεσμένος από το Σύλλογο Κρητών Έδεσσας «Ο Ψηλορείτης». Οι δρόμοι και οι γειτονιές της πόλης πλημμύρισαν με χρώματα και αρώματα της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, όταν οι κρητικοί σύλλογοι ξεκίνησαν από τον Ψηλό Βράχο και περνώντας από κεντρικά σημεία της πόλης κατέληξαν στο δημοτικό στάδιο της Έδεσσας.

Στο συγκεκριμένο σημείο κορυφώθηκε και η εκδήλωση, εκεί όπου κάθε παράδοση παρουσίασε το δικό της χορευτικό πρόγραμμα προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους παρευρεθέντες, με τη συμμετοχή 100 συλλόγων και 2000 χορευτών από όλη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το κοινό που κατέκλυσε το δημοτικό στάδιο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη μουσική, την κουλτούρα και την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας από άκρη σε άκρη. Από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, από τη Μικρά Ασία μέχρι τη Θράκη και από τον Πόντο μέχρι την Ήπειρο.

Τα μέλη της χορευτικής ομάδας του συλλόγου μας, με την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου κας Μαρίας Μπαχλιτζανάκη χόρεψαν αντιπροσωπευτικούς χορούς από διάφορα μέρη της Κρήτης ενθουσιάζοντας τους κατοίκους της πόλης. Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι κρητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν σε εστιατόριο της περιοχής, χορεύοντας και διασκεδάζοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, υπό τους ήχους της κρητικής λύρας του δεξιοτέχνη μουσικού Μιχάλη Ματζίρη.

Ο Σύλλογος Κρητών Πιερίας «Το ξαθέρι» συγχαίρει τους διοργανωτές αλλά και όσους από τους φορείς συνέβαλλαν στη άψογη έκβαση της εκδήλωσης και δηλώνει ότι είναι στη διάθεση οποιασδήποτε προσπάθειας προαγωγής και διατήρησης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Εκ μέρους του ΔΣ.