Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΗ ΜΩΥΣΙΑΔΗ


Τον γνωρίσαμε ως έναν άνθρωπο δικό μας, αν και προέρχονταν από άλλη περιοχή της Μακεδονίας. Αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε από την πολυσχιδή και ευδόκιμη συμμετοχή του στα κοινά της πόλης. Είναι διαπρεπής και αγαπητός καρδιολόγος, φιλικός προς όλους. Πρόκειται για τον Ανέστη Μωυσιάδη (Α.Μ.).

΄Εφτασε, όμως, στη δύση της ιατρικής σταδιοδρομίας του για να μας αποκαλύψει ένα άλλο πολύτιμο χάρισμά του, αυτό του ποιητή, συνθέτη και μελοποιού. Από φοιτητής ακόμη είχε μεράκι να γράφει ποιήματα, να συνθέτει και να μελοποιεί τραγούδια. Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του με τίτλο ΔΙΑΔΡΟΜΗ, με ποιήματα, σκέψεις και μελωδίες. Το βιβλίο είναι με χοντρό κάλυμμα, ωραίο στήσιμο, ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, αντάξιο του πλούσιου περιεχομένου του. Εκτός από το σύντομο βιογραφικό του, την Εισαγωγή έγραψε η γνωστή συμπολίτισσα μας φιλόλογος, Δρ της Φιλοσοφίας Πηνελόπη Τζιώκα Ευαγγέλου. Πολύ ενδιαφέρουσα και η κριτική του Νότη Μαυρουδή, συνθέτη- συγγραφέα. Στον Πρόλογο ο Α.Μ. γράφει «ότι η ΔΙΑΔΡΟΜΗ αποτελεί ένα πόνημα μισού αιώνα περίπου που καταγράφει σκέψεις και βιώματά μου με ποιητικό και μουσικό τρόπο».


Τα ποιήματά του Α.Μ., που ακολουθούν χρονολογική σειρά, είναι εμπνευσμένα από την καθημερινότητα και διάφορα γεγονότα της επικαιρότητας και της ιστορίας. Εκφράζουν μ’ έναν όμορφο τρόπο την ευαισθησία και τα συναισθήματα του ποιητή. Η κ. Τζιώκα, στην αριστουργηματική λογοτεχνικά μακροσκελή εισαγωγή της γράφει: «…Ο Α.Μ. γράφει στίχους από αυθόρμητη ανάγκη έκφρασης και όχι κατ’ επάγγελμα… Δεν επινοεί για να γράφει. Γι’ αυτό και τα ποιήματά του είναι η διαδρομή της ζωής του… Τα ποιήματά του αποτελούν καταγραφές της εσωτερικότητας του δημιουργού, όπως αυτή διαμορφώνεται, περιστέλλεται, διογκώνεται, εκρήγνυται υπό την επενέργεια και πίεση, ενδεχομένως, της καθημερινότητας με τις υφέσεις και εξάρσεις της… Είναι λόγος προσωπικής κατάθεσης, αδιαπραγμάτευτος, ανεπιτήδευτος και ανιδιοτελής». Ο δε Νότης Μαυρουδής γράφει: «… Η μουσική του Α.Μ. είναι μια διηγηματική μορφή του γραπτού λόγου, μια κυματομορφή της αγωνίας, της γαλήνης, του φωτός και του ερέβους αλλά και της ελπίδας και ακόμα της δραματικής πορείας του σύγχρονου ανθρώπου που σημαίνει πως η ψυχή είναι χύτρα που βράζει, που περιέχει ενέργεια!»


Στο σκληρό οπισθόφυλλο του βιβλίου υπάρχει ένα CD με εννέα γλυκόηχα τραγούδια που μελοποίησε ο Α.Μ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στη ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Μεταξύ των ερμηνευτών των τραγουδιών, που συνοδεύονται από δώδεκα όργανα, είναι και η ΄Ελσα Μωυσιάδου, θυγατέρα του Α.Μ., πτυχιούχος Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.


Η παρουσίαση του βιβλίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης, έγινε στην ΕΚΑΒΗ, παρουσία πολλών συμπολιτών μας. Συγκινητική ήταν η προσφώνηση του Δημάρχου κ. Σάββα Χιονίδη. Για το βιβλίο μίλησε εκτεταμένα η κ. Τζιώκα και ο κ. Μαυρουδής. Στο τέλος, βαθιά συγκινημένος μίλησε ο Ανέστης Μωυσιάδης, που ενδιάμεσα απάγγειλε μερικά από τα ποιήματά του, συνοδεία κιθάρας. Το πρόγραμμα πλαισίωσε συναυλία με γνωστούς ερμηνευτές με τραγούδια του Α.Μ.


Συγχαίρουμε τον Ανέστη, με την ευχή το ταξίδι που άρχισε, να συνεχίσει και να μας χαρίσει και άλλες επιτυχίες του. Τα βιβλίο διατίθεται σε βιβλιοπωλεία της πόλης μας. Το e-mail του anestismoisiadis@gmail.com

Γεώργιος Σ. Κανταρτζής