Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Ο ιδιοκτήτης του "Κτήμα Ηρακλής" στην Κατερίνη, Ηρακλής Τσίντζηρας μιλάει στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" για πρώτη φορά δημόσια για τους μετανάστες που φιλοξενεί στο αγρόκτημα του. (ΦΩΤΟ)

Ο ιδιοκτήτης του "Κτήμα Ηρακλής" στην Κατερίνη, Ηρακλής Τσίντζηρας μιλάει στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" για πρώτη φορά δημόσια για τους μετανάστες που φιλοξενεί στο αγρόκτημα του. (ΦΩΤΟ)

Ο ιδιοκτήτης του "Κτήμα Ηρακλή"  Ηρακλής Τσίντζηρας δίνει αποκλειστική συνέντευξη στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" και μιλάει για πρώτη φορά δημόσια και αναφέρεται στην λειτουργία του χώρου όλη αυτή την διάρκεια των τεσσάρων μηνών, μιλάει για όσους εμπλέκονται σε όλη αυτή την διαδικασία, αφήνει αιχμές για κάποιους και βγάζει από μέσα του κάποια πράγματα που ήθελε να ακουστούν στην τοπική κοινωνία αλλά και στους κατοίκους της Κατερίνης.

Δείτε τι δήλωσε στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» ο κ. Ηρακλής Τσίντζηρας :


Σήμερα κλείνουμε τέσσερις μήνες φιλοξενίας των μεταναστών στο κτήμα μου.
Για να φτάσουμε μέχρι εδώ συντέλεσαν κάποιοι παράγοντες και θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την σωστή συνεργασία που είχαμε κυρίως με τους εθελοντές της Κατερίνης, τον στρατό και την αεροπορία και την αστυνομία.
Και πάνω από όλα εμείς, η οικογένεια μου που είμαστε οι νοικοκυραίοι αυτής της επιχείρησης.
Όλα αυτά δέσανε για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα εδώ στο αγρόκτημα με τα όποια μικρά προβλήματα μπορεί να παρουσιάστηκαν στην πορεία τα οποία και τα λύσαμε.
Η αλήθεια είναι ότι το "Κτήμα Ηρακλή" έλειψε από την τοπική κοινωνία, δεν μπορούμε να υποδεχτούμε σχολεία όπως παλιά, δεν έχουμε γάμους και γλέντια, αλλά μπορούμε και βοηθούμε κάποιους ανθρώπους που έχουν μεγάλες ανάγκες αυτή την ώρα.
Ότι δίναμε τόσα χρόνια στην κοινωνία της πόλης μας που μας πληρώνανε, δώσαμε στους μετανάστες, ίσως και τα διπλάσια.
Έχω δώσει και τις δικές μου τουαλέτες (17) χωρίς να είναι στην συμφωνία…
Έχω κρατήσει μια τουαλέτα μόνο για εμένα και την οικογένεια μου που την χρησιμοποιούν και οι εργάτες μου…
Έχω βάλει μόνος μου τηλεοράσεις, τραπέζια, ψυγεία, πλυντήρια και άλλα.
Έδωσα την κρεβατοκάμαρα μου για να μείνει μέσα ανάπηρος!
Έκανα διακομιδές στο νοσοκομείο Κατερίνης τέσσερις φορές την ημέρα μετανάστες με δικά μου μέσα γιατί δεν ήθελα να επιβαρύνω το ΕΚΑΒ… τους πήγαινα και τους έφερνα εγώ.
Με πρωτοβουλία και χρήματα δικά μου, έκανα περισσότερα δωμάτια και κάποια έργα ώστε να φιλοξενήσω μετανάστες που είχαν προβλήματα, όπως αναπήρους και εγκύους.
Και όλα αυτά χωρίς να έχω κάνει καμία συμφωνία…
Η ζημιά που έχω πάθει στο αγρόκτημα, τα δέντρα μου, το πράσινο, δεν πληρώνονται αυτά από καμία συμφωνία...

"ΑΛΗΘΕΙΑ":Σας φοβίζει ότι μπορεί να στιγματιστείτε στην κοινωνία της Κατερίνης για την επιλογή σας να φέρετε τους μετανάστες εδώ στο κτήμα και να χάσετε αργότερα την πελατεία που είχατε τόσα χρόνια; Σας φοβίζει ότι πλέον η τοπική κοινωνία θα σας βλέπει διαφορετικά;

Όταν αποφασίζεις να κάνεις κάτι τέτοιο παίρνεις ένα ρίσκο. Βεβαίως με φοβίζει. Αλλά κοιτάξτε, όλοι αυτοί οι μετανάστες περάσαν όλα τα ιατρικά τεστ, είναι εμβολιασμένοι και δεν υπάρχει κανένα θέμα όσον αφορά την υγεία τους. Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα από αυτούς τους ανθρώπους.
Βέβαια έχουμε ένα θέμα, παρότι προσπαθούμε να τους δείξουμε τους κανόνες ατομικής αλλά και συλλογικής καθαριότητας πρωτίστως για αυτούς, αυτοί δεν συμμορφώνονται ιδιαίτερα.
Πετάνε σκουπίδια, αποτσίγαρα στον χώρο που κινούνται και ζουν καθημερινά και έχουμε ένα θέμα εκεί.

"ΑΛΗΘΕΙΑ": Δηλαδή οι μετανάστες δεν φροντίζουν οι ίδιοι να υπάρχει καθαριότητα στο χώρο;

Με το πρώτο γκρουπ μεταναστών δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, αλλά όταν ήρθαν τα υπόλοιπα γκρουπ τα πράγματα δεν πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά.
Αυτοί που ήρθαν από τον Νηρέα δεν ξέρω ήταν πολύ καλομαθημένοι και δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την καθαριότητα του χώρου που ζουν.


"ΑΛΗΘΕΙΑ": Περιμένετε και άλλους μετανάστες;

Δεν υπάρχει κάτι το επίσημο να σας πω… Αλλά αν πρόκειται να έρθουν και άλλοι μετανάστες χρειάζονται επειγόντως έργα υποδομής τα οποία αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν για να φιλοξενήσουμε περισσότερο κόσμο. Συζητήσεις γίνονται αλλά κάτι το επίσημο και οριστικό δεν υπάρχει που να μπορώ να σας πω.
Όπως είμαστε τώρα που μιλάμε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φιλοξενήσω και άλλους μετανάστες. Χρειάζονται έργα υποδομής που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν.
Έρχεται ο χειμώνας, δεν μπορούν οι μετανάστες να μείνουν στις σκηνές, χρειαζόμαστε σπιτάκια όπως αυτά που έφεραν αυτές τις ημέρες για να μείνει ο κόσμος.
Αυτά τα σπίτια θα έχουν θέρμανση, κουζίνα τουαλέτα και ότι χρειάζεται για να μπορούν να μείνουν αξιοπρεπώς οι μετανάστες.


"ΑΛΗΘΕΙΑ": Αληθεύει ότι οι μετανάστες έκλεισαν κάποια στιγμή τον δρόμο;

Φυσικά και όχι, αυτό δεν έγινε ποτέ. Απλά οι μετανάστες μαζεύτηκαν εδώ δίπλα στον δρόμο και ζήτησαν να μιλήσουν με τον αστυνομικό διευθυντή.
Επειδή εδώ στο κτήμα το ίντερνετ είναι αργό ζήτησαν γρηγορότερο ίντερνετ και τους ενοχλούσε που μύριζαν λίγο οι χημικές τουαλέτες.


"ΑΛΗΘΕΙΑ": Έχετε πληρωθεί για την παραχώρηση του χώρου σας για την φιλοξενία των μεταναστών;

Είναι αλήθεια ότι δεν έχω πληρωθεί ακόμα από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που με απασχολεί αφού εγώ έδωσα το κτήμα μου για να βοηθήσω τους μετανάστες.
Φυσικά και έχω ανάγκη τα χρήματα αλλά έχω εμπιστοσύνη στους αρμόδιους και δεν ανησυχώ.


"ΑΛΗΘΕΙΑ": Να υποθέσουμε ότι έχετε κάνει κάποια έξοδα για να φροντίσετε τους μετανάστες;

Όχι κάποια, αλλά αρκετά. Που να δείτε το ηλεκτρικό που πληρώνω. Χώρια όλες τις υποδομές που σας ανάφερα παραπάνω. Όλα από την τσέπη μου την στιγμή που δεν έχω κανένα ιδιαίτερο έσοδο.


"ΑΛΗΘΕΙΑ": Έχετε υπογράψει συμβόλαιο με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης;

Δεν έχω υπογράψει κανένα συμβόλαιο. Αλλά έχω εμπιστοσύνη στο Δημόσιο και το Υπουργείο καθώς και τους ανθρώπους με τους οποίους μιλώ.


"ΑΛΗΘΕΙΑ": Είχατε προβλήματα με την τοπική κοινωνία εδώ, με τους γείτονες σας;

Όχι κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Ένας μόνο, "παράξενος" ήρθε εδώ και μου είπε ότι αν τα καλαμπόκια του μολυνθούν από τα κουνούπια που τσιμπάνε τους μετανάστες θα μου ζητήσει 100.000 ευρώ αποζημίωση!!!
Υπάρχουν και κάποιοι, λιγοστοί θα έλεγα που δεν ξαναήρθαν στο κτήμα ούτε για μια καλημέρα, υπάρχουν και κάποιοι που φοβούνται να μην κολλήσουν τίποτα…
Υπάρχουν όμως και πολλοί άνθρωποι εθελοντές που φέρνουν τις οικογένειες τους τα παιδιά τους και παίζουν με τα παιδιά των μεταναστών.

"ΑΛΗΘΕΙΑ": Από τις υπηρεσίες έχετε κάποιο παράπονο;

Να σας πω, οι υπηρεσίες δουλεύουν μέχρι κάποια ώρα, ο κόσμος όμως εδώ συνεχίζει και ζει και μετά τις 2-3 το μεσημέρι. Τι πρέπει να κάνω εγώ μετά;
Θα πρέπει όλοι να σκεφτούν, υπηρεσίες και εθελοντές, Έλληνες και ξένοι, τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους μετά το μεσημέρι, ποιος θα τους φροντίζει, εγώ;


"ΑΛΗΘΕΙΑ": Μετανιώσατε που βάλατε τους μετανάστες στο κτήμα σας;

Δεν μετάνιωσα. Και θα το ξανάκανα αν χρειαζόταν.


"ΑΛΗΘΕΙΑ": Με τι ΜΚΟ πως τα πάτε;

Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Δεν μπορεί να έρχονται οι ΜΚΟ εδώ και στις 2:00 το μεσημέρι να εξαφανίζονται.
Ποιος είναι ο ρόλος τους, δεν έχω καταλάβει…
Δεν μπορεί σε τέτοιες συνθήκες να συμπεριφέρονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι μετανάστες εδώ αρρωσταίνουν και όταν τους λέω να τους πάνε στο νοσοκομείο, μου λένε ότι δεν έχουν το δικαίωμα να βάλουν μετανάστες στο αυτοκίνητο τους… Δηλαδή να τους αφήσουμε να πεθάνουν; Εγώ ρισκάρω και τους πάω στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητο μου. Αυτοί γιατί δεν το κάνουν;

"ΑΛΗΘΕΙΑ": Τι κάνει μια ΜΚΟ όταν έρχεται εδώ;

Αν σας πω θα γελάσετε… Μας λένε ότι κάνουν ψυχολογική υποστήριξη… Απλά κάθονται και μιλάνε με τους μετανάστες.
Οι μετανάστες όμως θέλουν υλική υποστήριξη. Και την υλική υποστήριξη (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) την παρέχουν κατά αποκλειστικότητα οι εθελοντές όχι οι ΜΚΟ.
Οι ΜΚΟ απλά διαχειρίζεται αυτά που φέρνουν οι άλλοι.
Και να σας πω κάτι, αυτοί οι άνθρωποι των ΜΚΟ μαλώνουν το ποιος θα γίνει αρεστός στους μετανάστες. Στην ουσία κάνουν πολιτική με τα πράγματα των άλλων.
Το δηλώνω ως παράπονο…
Και ιδίως όταν βλέπω τους εθελοντές που έρχονται εδώ και ασχολούνται σοβαρά με τους μετανάστες, τους πάνε βόλτες στο ποτάμι, κάνουν σχολεία για τα παιδιά, παίζουν μαζί τους και είναι μέχρι αργά το βράδυ μαζί τους και μπράβο τους.
Και από την άλλη έχουμε τις ΜΚΟ που τι να πω δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς κάνουν…
Ψυχολογική υποστήριξη είναι να λες τον άλλο απλά και μόνο να κάνει υπομονή;
Ερχόταν από τις ΜΚΟ και μου έλεγαν να μιλάω ευγενικά στους μετανάστες, να τους αφήνω να πετάνε τα σκουπίδια όπου θέλουν!
Μου έλεγαν να μην τους μαλώνω που πετάνε τα αποφάγια κάτω!
Και ότι έτσι τους καταπιέζω!!!
Τρελά πράγματα.
Ζήτησα από τις ΜΚΟ να μου φέρουν κρεβάτια.
Δεν μου έφεραν ούτε ένα…
Δεν είδα να ξοδεύει ούτε ένα ευρώ καμία ΜΚΟ εδώ!
Αυτό που ξέρω εγώ ότι πλάτη εδώ και βοήθεια βάζουν αυτοί που δεν έχουν κανένα προσωπικό όφελος και αναφέρομαι στους εθελοντές της Κατερίνης και τους δίνω συγχαρητήρια!
Μας βοήθησαν ο Στρατός, η Αεροπορία και η αστυνομία.
Και η οικογένεια μου.




Στη συνέχεια μπήκαμε στο εσωτερικό του αγροκτήματος και σας μεταφέρουμε αυτά που είδαμε:


Οι μετανάστες δεν τρώνε και πετάνε το φαγητό που τους φέρνουν, από ότι μάθαμε οι ποιο πολλοί μαγειρεύουν μόνοι τους στις ηλεκτρικές εστίες που τους έδωσε το αγρόκτημα. Αρκετοί από αυτούς κατεβαίνουν προς το ποτάμι όπου και ψαρεύουν.



 Ψυγεία και τηλεοράσεις στην διάθεση των μεταναστών:




 Τουαλέτες και ντουζιέρες στην διάθεση των μεταναστών:



 Τα διαμερίσματα των ιδιοκτητών στην διάθεση των μεταναστών:



Εδώ κάποτε υπήρχε γκαζόν...




Σκουπίδια τόσο εντός όσο και εκτός του αγροκτήματος.




Μηχάνημα του στρατού κάνει εργασίες στο χώρο του αγροκτήματος




 Εικόνες από το "Κτήμα Ηρακλή":





Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Κανταρτζής Μιχάλης