Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Τα ΜΟΥΦΛΟΝ του πάρκου Κατερίνης. (ΦΩΤΟ)

Τα ΜΟΥΦΛΟΝ του πάρκου Κατερίνης. (ΦΩΤΟ)

Δυο υπέροχα αρχέγονα ΜΟΥΦΛΟΝ βρίσκονται από χθες το βράδυ στο πάρκο της Κατερίνης και αποτελούν πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.
Υπεύθυνος για την εγκατάσταση τους ο Δήμος Κατερίνης που μετά από τις πάπιες, έφερε τα ΜΟΥΦΛΟΝ τα οποία είναι ένα είδος άγριου προβάτου, (τα δυο που βλέπετε στις εικόνες είναι μητέρα και το αρσενικό μωρό της) και για την συνέχεια μας επιφυλάσσει και παγόνια!

Σίγουρα το πάρκο της πόλης μας αναβαθμίζεται και με τις κινήσεις αυτές του Δήμου Κατερίνης τοποθετείται ανάμεσα στα καλύτερα της χώρας μας.

Δείτε τις φωτογραφίες της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ" και πληροφορίες για τα ΜΟΥΦΛΟΝ.

Το αγρινό (γνωστό και ως μουφλόν) είναι είδος άγριου προβάτου και ανήκει στην οικογένεια Caprinae. Θεωρείται ο ένας από τους δύο προγόνους όλων των σημερινών εξημερωμένων προβάτων. Τα χρώματά του είναι συνήθως καφέ και κόκκινο. Τα αρσενικά έχουν πάντοτε κέρατα, ενώ τα θηλυκά μπορεί να έχουν ή να μην έχουν. Τα κέρατά τους κάνουν μια σχεδόν πλήρη περιστροφή και έχουν μήκος περίπου 85 εκατοστά.


Η προέλευση του αγρινού είναι η Νοτιοδυτική Ασία, όπου υπάρχει το ασιατικό αγρινό (Πρόβατον ο ανατολικός - Ovis orientalis). Εισήχθηκαν στα νησιά της Κορσικής, της Σαρδηνίας, της Ρόδου και της Κύπρου κατά τη νεολιθική εποχή, πιθανόν ως εξημερωμένα ζώα, όπου εγκλιματίστηκαν τις τελευταίες μερικές χιλιάδες χρόνια στην ορεινή ενδοχώρα των νησιών αυτών. Από αυτά προέκυψε το είδος ευρωπαϊκό αγρινό (Π. ο μούσμων - O. musimon ή Π. ο άμμων - O. ammon).


Στην Κύπρο το αγρινό έγινε ενδημικό είδος (δηλαδή συναντάται μόνο στην Κύπρο) το Κυπριακό Αγρινό (Πρόβατον ο ανατολικός ο οφίων - Ovis orientalis ophion). Ο αριθμός του Κυπριακού αγρινού απαριθμείται στις 3000. Εισήχθηκαν με επιτυχία σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ακόμη και σε βόρειες χώρες όπως τη Φινλανδία.


Ρεπορτάζ-Φώτο: Κανταρτζής Μιχάλης
Με πληροφορίες από: wikipedia.org