Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Συλλόγος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Πιερίας-ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι φετινές κινητοποιήσεις, µε αφορµή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), στις 10 Σεπτεµβρίου, συµπίπτουν µε τον ένα χρόνο από τις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015, την υπογραφή του 3ου µνηµονίου από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. και τη συνέχιση της λιτότητας, της φοροληστείας, της εκποίησης του Δηµόσιου πλούτου της χώρας και της µετατροπής της σε «οικόπεδο» και προτεκτοράτο των δανειστών.


Η υπερφορολόγηση, η ανεργία, η «µαύρη» και αδήλωτη εργασία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παράδοση των «κόκκινων» δανείων στα funds και οι κατασχέσεις σπιτιών, αποτελούν την πολιτική µιας κυβέρνησης, πλήρως υποταγµένης στους δανειστές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο κεφάλαιο. Το περίφηµο «παράλληλο πρόγραµµα» είναι µια φενάκη, ένα ιδεολόγηµα και µια απάτη. Αποτελεί στην καλύτερη των περιπτώσεων την αναγκαστική πολιτική που εφαρµόζεται στις περιπτώσεις της πλήρους φτωχοποίησης και περιθωριοποίησης κοινωνικών οµάδων σε περιόδους οικονοµικής και κοινωνικής κρίσης που παίρνει τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιµάζει για το επόµενο διάστηµα νέες ανατροπές στα εργασιακά µας δικαιώµατα. Θα έχουν ως αιχµές την απελευθέρωση των οµαδικών απολύσεων, την περαιτέρω µείωση του κατώτατου µισθού στον Ιδιωτικό Τοµέα – που θα ανοίξει τον δρόµο για νέες µειώσεις µισθών και στο Δηµόσιο – και τη γενίκευση της ελαστικοποίησης και της εκ περιτροπής εργασίας. Επίσης, δροµολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης στον Δηµόσιο Τοµέα, στον οποίο θα προωθηθεί και η τυπική του συρρίκνωση, µέσω της αξιολόγησης των δοµών και υπηρεσιών, κάτι που ήταν µνηµονιακή υποχρέωση από το µεσοπρόθεσµο του 2011 και το οποίο οι αγώνες µας δεν επέτρεψαν, µέχρι τώρα, να εφαρµοσθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο περιορισµός των συνδικαλιστικών δικαιωµάτων και κυρίως η αποδυνάµωση του συνδικαλιστικού κινήµατος, µετά την «αφαίρεση» του δικαιώµατος της συλλογικής διαπραγµάτευσης των όρων αµοιβής και εργασίας των εργαζοµένων, µε την ακύρωση ουσιαστικά του απεργιακού δικαιώµατος και την επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών, θα είναι ένα από τα κρίσιµα ζητήµατα της επόµενης περιόδου.

Εµείς οι εργαζόµενοι, δεν πρέπει να συµβιβαστούµε µε τη φτώχεια και την εξαθλίωση, σε µια περίοδο µάλιστα που διευρύνονται οι κοινωνικές ανάγκες και αντικειµενικά µεγαλώνουν οι δυνατότητες ικανοποίησής τους. Δεν µπορούµε ως εργαζόµενοι να εναποθέσουµε τις ελπίδες µας στην επικαλούµενη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, γιατί και η όποια ανάπτυξη µπορεί να προέλθει µετά το τέλος της καταστροφής των παραγωγικών δυνάµεων της χώρας µας, εάν αυτή γίνει από τις ίδιες δυνάµεις που µας έφεραν ως εδώ, θα είναι µια ανάπτυξη σε βάρος του κόσµου της εργασίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι εργαζόµενοι στο Δηµόσιο, οφείλουµε να συντονίσουµε τη δράση µας µε τους εργαζόµενους του Ιδιωτικού Τοµέα και τα άλλα λαϊκά στρώµατα και να οργανώσουµε την επόµενη περίοδο αποτελεσµατικούς και νικηφόρους αγώνες απέναντι στο µνηµονιακό καθεστώς.

Δεν µπορεί και δεν πρέπει να έχουµε αυταπάτες. Η δικαιολογηµένη απογοήτευση δεν πρέπει να µας «βάλει από κάτω», γιατί οι υποχρεώσεις µας «τρέχουν», η ανεργία είναι το µέλλον µας και τα παιδιά µας φεύγουν στην ξενιτιά. Οι φετινές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να γίνουν η απαρχή για ένα νέο κύκλο αγώνων για την ανατροπή των µνηµονιακών πολιτικών και όλων όσοι τις υπηρετούν.

Διεκδικούµε να µπει τέρµα στις συνεχείς µειώσεις των µισθών και των συντάξεών µας και αγωνιζόµαστε για τη σταδιακή επαναφορά τους στα προ µνηµονίων επίπεδα.

Απαιτούµε µαζικές προσλήψεις σε Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση και Κοινωνικές Δοµές καθώς και την κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόµενης και εκ περιτροπής εργασίας.

Παλεύουµε για να µην ξεπουληθεί η χώρα, να σταµατήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να επανακτηθούν από το Δηµόσιο όλες οι, στρατηγικής σηµασίας, επιχειρήσεις και οργανισµοί, να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και να σταµατήσει η αποπληρωµή του χρέους, που για να γίνεται αυτό, το κράτος συνεχίζει τη φοροληστεία του λαού και την εξαθλίωσή του.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόµενους, ανέργους και συνταξιούχους να συµµετάσχουν δυναµικά στο µεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγµατοποιηθεί το Σάββατο, 10 Σεπτεµβρίου 2016, στις 6:00 µ.µ., στη Θεσσαλονίκη

(Άγαλµα Βενιζέλου).

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Πιερίας καλεί τους συναδέλφους το Σάββατοκαι ώρα 4:30 µ.µ. στο Εργατικό κέντρο Κατερίνης όπου θα διατεθούν πούλµαν για να συµµετάσχουν δυναµικά στο µεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγµατοποιηθεί το Σάββατο, 10 Σεπτεµβρίου 2016, στις 6:00 µ.µ., στη Θεσσαλονίκη (Άγαλµα Βενιζέλου).