Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ. ΣΕ ΠΑΓΙΔΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΧΕΡΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΜμΕ

Βάσει την έρευνα που έκανε το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνεται η θλιβερή κατάσταση που ματίζει την Ελληνική οικονομία. Τα επώδυνα μέτρα που συνοδεύουν το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής οδηγούν σε ένα νέο κύκλο ανατροφοδοτούμενης στασιμότητας και ελλείψει προοπτικών , καθώς λειτουργούν ως τροχοπέδη για αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών και κερδοφόρων αγορών. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για ανάκαμψη τη ελληνικής οικονομίας αλλά μάλλον μόνον για στασιμότητα. Βρισκόμαστε σε μια παγίδα ρευστότητας που δεν είναι ικανή να δημιουργήσεις συνθήκες ανάκαμψης.

Η 15η εξαμηνιαία έρευνα του οικονομικού κλίματος για τις ΜμΕ , αποτυπώνει την κατάσταση στις μικρές επιχειρήσεις, τον 7ο χρόνο των μνημονίων.

Η αβεβαιότητα του προηγούμενου εξαμήνου και η επιτυχής αξιολόγηση, που συνοδεύτηκε όμως από νέα δυσβάστακτα μέτρα, δεν μπόρεσε να δώσει ώθηση στην πορεία για ανάκαμψη της οικονομίας.

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων συνεχίζεται (18.000 λουκέτα το Α εξάμηνο - η ανεργία παραμένει υψηλότατη και η ελ αστικοποίηση των σχέσεων εργασίας είναι μια πραγματικότητα:

Η πλήρης απασχόληση 40%, η μερική απασχόληση 40%, η εκ περιτροπής εργασία 20% ακόμη η αύξηση των οφειλών στο Δημόσιο κατά 1δις μηνιαίως, η απένταξη από τις ρυθμίσεις , η καταστροφική αύξηση του ΦΠΑ σε είδη καθημερινής ανάγκης σε συνδυασμό με το 24% ΦΠΑ στον επισιτισμό, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο ΕΝΦΙΑ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η μείωση συντάξεων, οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρήσεων, οι καθημερινές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τα κόκκινα δάνεια, η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες.

Κι όλα αυτά μας επιτρέπουν να μιλάμε για ένα ιδιότυπο αρνητικό πολλαπλασιαστή ανάπτυξης.

Όπως αποδεικνύεται μέσα από την ερεύνα για κάθε 1 επιχείρηση που εμφανίζει σημάδια βελτίωσης 10 επιχειρήσεις ασθενούν σοβαρά. Κάθε μέρα περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά από το φάσμα του λουκέτου.

Τα επώδυνα και εμπροστοβαρή μέτρα που συνοδεύουν το 3ο πρόγραμμα προσαρμογής, οδηγούν την οικονομία σε νέο κύκλο ανατροφοδοτούμενης στασιμότητας, έλλειψη προοπτικών, ενισχύουν την αποεπένδυση

Θα πρέπει να δοθούν λύσεις οριστικές για τις επιχειρήσεις που έχουν συσσωρεύσει σημαντικά χρέη, τόσο προς το δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες. Η έκθεση των νοικοκυριών και των επιχ/σεων ως προς τα κόκκινα δάνεια προσεγγίζει πλέον το 45% Η ομηρία από τα χρέη πρέπει να δώσει την θέση της σε μια δεύτερη ευκαιρία με ουσιαστική στήριξη όσων επιθυμούν να επιχειρήσουν ξανά..
Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τα 110 δις.

Η γενική εικόνα που μαστίζει την Ελληνική οικονομία μας οδηγεί και στον τίτλο


«ΣΕ ΠΑΓΙΔΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΧΕΡΗ ΘΕΣΗ Η ΜμΕ»

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Της ΟΕΒΕΠ