Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

"ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ" ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

Όταν οι πολίτες αγαπούν την πόλη τους, ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, κινητοποιούνται και προβάλλουν -ενίοτε επιβάλλουν- προτάσεις και λύσεις.

Για πολλά χρόνια κινήματα πόλης με τη δράση τους δημιούργησαν νέα δεδομένα, αλλάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση - δημιουργώντας κάποιες φορές και τετελεσμένα.

Ο λόγος για τον περιβάλλοντα χώρο κατά μήκος του Πέλεκα ποταμού.


Από τις κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις πολιτών με δεντροφυτεύσεις, με πολιτιστικές εκδηλώσεις , από τις ποδηλατοπορείες συλλόγων για τη διεκδίκηση δημιουργίας ποδηλατόδρομων , από τις δεντροφυτεύσεις περιβαλλοντικών ομάδων σχολείων, προβλήθηκε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησης του δημόσιου χώρου με κέντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του. Η κοινή διεκδίκηση όλων να μπει το ποτάμι στον ιστό της πόλης, να γίνει ένας χώρος αναψυχής και άθλησης για όλους τους πολίτες έφερε αποτελέσματα.

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται από το Δήμο χωματουργικές εργασίες στο χώρο, όπου η «Πρωτοβουλία πολιτών για τον Πέλεκα» τοποθέτησε πριν χρόνια μια πολύ όμορφη πινακίδα προβάλλοντας την πρόταση ο συγκεκριμένος αυτός χώρος να γίνει πάρκο αναψυχής.

Εκτιμώντας ως πολύ θετικές τις πρωτοβουλίες που αναφέρθηκαν παραπάνω ως ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ πιστεύουμε πως χρέος της δημοτικής αρχής είναι πρώτα από όλα να ενημερώνει τους πολίτες για τις προθέσεις της, να τους δίνει τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε όλα εκείνα που τους αφορούν, να τους ακούει και να συζητάει μαζί τους τις όποιες προτάσεις έχουν.

Χρέος της κάθε δημοτικής αρχής είναι και να αξιοποιεί όλες τις θετικές δράσεις και προτάσεις εντάσσοντας τες σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που έχει για την πόλη.

Επειδή ο συγκεντρωτισμός περίσσεψε σε αυτήν την πόλη

Επειδή η συμμετοχή των πολιτών που θα έπρεπε να είναι ζητούμενο δεν απασχολεί τη δική μας δημοτική αρχή

Επειδή η δημοκρατία δεν είναι κούφια λόγια, αλλά μπορεί να αποτελέσει βοήθεια και κέρδος για τους δημοτικούς άρχοντες

Πιστεύουμε πως ήρθε πλέον η ώρα να ακουστούν οι πολίτες.



ΖΗΤΑΜΕ

από τη δημοτική αρχή άμεσα, πριν δημιουργηθούν και νέα τετελεσμένα, να καλέσει σε ανοιχτή συνέλευση γειτονιάς τους κατοίκους της περιοχής- και όχι μόνο-για το μέλλον της συγκεκριμένης περιοχής. Εκεί να ακουστούν και να συζητηθούν οι προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του δημόσιου χώρου. Να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που είναι οι χρήστες αυτής της πόλης να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της γειτονιάς τους, να συμμετέχουν στο παρόν και το μέλλον της πόλης.



ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ