Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Πρωτοποριακή δομή για την Ελλάδα Το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) στο Σχιστό Περάματος

Πρωτοποριακή δομή για την Ελλάδα Το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) στο Σχιστό Περάματος
Το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) στο Σχιστό Περάματος επισκέφτηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης. Το ΔΙΚΕΠΑΖ εντάσσεται στον κατάλογο υπηρεσιών του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και των 18 Δήμων-Μελών του και καταλαμβάνει έκταση 6,5 στρεμμάτων. Ο Αναπληρωτής υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ, κ. Γουρδομιχάλη Γρηγόρη, τον Αντιπρόεδρο, κ. Τσατσαμπά Δημήτρη, τα μέλη του Δ.Σ. και της Εκτελεστικής Επιτροπής, για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ διαθέτει πλήρη κτηνιατρικό εξοπλισμό, χώρους διαμονής, χώρο εκτόνωσης των ζώων, εγκαταστάσεις διοίκησης, αίθουσα ενημέρωσης του κοινού, ειδικά οχήματα περισυλλογής, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ζώων όλο το 24ωρο, σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση όλων των κατεργασμένων υδάτων και αποτεφρωτικό σύστημα χαμηλού δυναμικού. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Μπόλαρης ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο, ενώ είχε την ευκαιρία να ακούσει και τις προτάσεις των αντιπροσώπων Φιλοζωικών Σωματείων από 12 Δήμους που συνεργάζονται μ’ αυτό. Στη συνάντηση ήταν παρόντα και δύο υπάλληλοι της Δ/νσης Κτηνιατρικής Πειραιά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε την σημασία που έχει το ΔΙΚΕΠΑΖ ως πρωτοποριακή δομή για την Ελλάδα, που αναδεικνύει το θέμα των αδέσποτων ζώων είναι σημαντικό τόσο για την ευζωία των ζώων όσο και για τη Δημόσια Υγεία. Επίσης υπογράμμισε τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που παρέχει το εξειδικευμένο ιατρικό, διοικητικό και εθελοντικό προσωπικό με γνώμονα την αγάπη για τον άνθρωπο και τα ζώα. Αναφέρθηκε , την ΚΥΑ που εκδόθηκε για την χρηματοδότηση των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Τόνισε ότι κρίνεται ως άμεσης προτεραιότητας η πρόταση που ετοιμάζει το Κέντρο, για να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας του προσωπικού. Εν κατακλείδι δήλωσε ότι στηρίζει το αίτημα του Κέντρου για παραχώρηση δημόσιας έκτασης όμορης των εγκαταστάσεων, ώστε να γίνει δυνατή η επέκτασή του, με στόχο την εξυπηρέτηση αδέσποτων ζώων και από άλλους Δήμους της Αττικής.

Τέλος επισήμανε ότι το ΥΠΑΑΤ συνεργάζεται με το ΥΕΔΑ για τη δημιουργία παρόμοιων Κέντρων περίθαλψης αδέσποτων ζώων σε άλλες περιοχές της χώρας.