Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

2o Συνέδριο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας

2o Συνέδριο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας
Η Πιερία και πάλι στο προσκήνιο με την παρουσία της φιλολόγου κ. Ευαγγελίας Κανάλη ως εισηγήτριας στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας με Διεθνή Συμμετοχή.

Το συνέδριο διοργάνωσε η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και τίμησαν με την παρουσία τους και τις εισηγήσεις τους επιστήμονες από πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας αλλά και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα.

Στο συνέδριο η φιλόλογος απέσπασε τις καλύτερες κριτικές τόσο από την επιτροπή του Συνεδρίου όσο και από τους παραβρισκόμενους που παρακολούθησαν τις δύο εισηγήσεις της. Η πρώτη καινοτόμος δράση που παρουσίασε η κ. Ευαγγελία Κανάλη αφορούσε στους Αγώνες Γλώσσας και Ορθογραφίας Γυμνασίων Πιερίας τους οποίους εισήγαγε η ίδια για πρώτη φορά στην Πιερία κατά το σχ. έτος 2011-2012, από τότε διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο μεταξύ των μαθητών όλων σχεδόν των γυμνασίων του νομού μας και είναι πλέον θεσμός για την εκπαιδευτική κοινότητα της Πιερίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η επισήμανση της φιλολόγου ότι η εισήγησή της, την οποία είχε καταθέσει κατά το σχ. έτος 2013-2014 στο Δ/ντη Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Ι. Καζταρίδη και στους Συμβούλους των Φιλολόγων, για επέκταση του πρωτότυπου αυτού διαγωνισμού στη Μακεδονία αρχικά και αργότερα σε όλη την Ελλάδα, πρόκειται πλέον να υλοποιηθεί.

Η δεύτερη εισήγηση της φιλολόγου αφορούσε σε μια διαθεματική προσέγγιση των μαθημάτων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και της Αρχαίας Ιστορίας Α΄ Γυμνασίου η οποία εισάγει μια νέα λογική διδακτικής αυτών των μαθημάτων και βοηθά τους μαθητές να αντιμετωπίζουν το σχολείο ως ένα ελκυστικό χώρο μάθησης και τους εκπαιδευτικούς να διαθέτουν τελειότερα μέσα για το παιδευτικό τους έργο.