Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στα Ελευθέρια της Χαλάστρας. (Φωτογραφίες)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στα Ελευθέρια της Χαλάστρας. (Φωτογραφίες)
Με λαμπρότητα που αρμόζει στη σημασία των ιστορικών γεγονότων γιορτάστηκαν το Σάββατο τα Ελευθέρια της Χαλάστρας, με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου. Ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος τον υποδέχθηκε στις 10.30 και μετά την απόδοση τιμών από το άγημα του Γ’ Σώματος Στρατού μετέβησαν στην Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, όπου τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος και με την παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.


Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο νεοαναγερθέν μνημείο προς τιμήν των κατοίκων της Κουλιακιάς (Χαλάστρας) «οι οποίοι με πρωτεργάτη το Γιώργη Νταλιγκάρη στις 22 και 23 Οκτωβρίου 1912 κατασκεύασαν γέφυρες για να διαβεί ο ελληνικός στρατός τον Αξιό ποταμό και να εισέλθει πρώτος στη Θεσσαλονίκη ως απελευθερωτής», όπου κατά την τελετή αποκάλυψης της αναθηματικής στήλης κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια παρακολούθησε παρέλαση των σχολείων της Χαλάστρας (1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό, Γυμνάσιο, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Χαλάστρας), του 1ου Συστήματος Προσκόπων, του Χορευτικού Τμήματος του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα, του Συλλόγου Πολιτισμού και Δράσεων «Η Χαλάστρα», οι αθλητικοί σύλλογοι καράτε Shotokan Χαλάστρας και καράτε Shotokan "Παρμενίων".


Μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (στο συνεδριακό Κέντρο Σίνδου) όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξης του σε Επίτιμο Δημότη Δήμου Δέλτα. Κατά την είσοδό του ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Β. Νικόλτσιο στις εκθέσεις «Η Ευζωνική Στολή» - συλλογή Α. και Λ. Χαΐτογλου και «Η Ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων» από το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιδείχθηκε προθήκη με το ρολόι και τα παράσημα του Ελβετού Antoine Bic (παρουσία του εγγονού του!), μηχανοδηγού του τρένου που μετέφερε τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο από τη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1912, όπου ύψωσε την ελληνική σημαία στο Διοικητήριο μετά από 500 χρόνια οθωμανικού ζυγού.


Τέλος, ο Δήμαρχος Δέλτα επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως δώρο ξιφολόγχη οθωμανικού Μάουζερ, μοντέλο 1903, κειμήλιο Βαλκανικών Πολέμων.


Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ενώ τον Πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής Σ. Φάμελλος. Παρόντες ήταν επίσης, οι βουλευτές Γ. Αρβανιτίδης, Θ. Καράογλου, Σ. Αναστασιάδης, Αθ. Βαρδαλής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο Διοικητής της Γ’ Σώματος Στρατού Αλκ. Στεφανής, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Μ. Καραμαλάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Ν. Μπαντουβάκης, ο Γενικός πρόξενος της Κύπρου Αντ. Μανδρίτης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Β. Χασιώτης, ο Διευθυντής του πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Π. Τζηρίδης, οι κ.κ. Κων. Χαΐτογλου, Ν. Χαΐτογλου και Λένα Χαΐτογλου, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, οι Δήμαρχοι Ωραιοκάστρου Αστ. Γαβότσης, Χαλκηδόνας Γ. Τσουκνιδάς, Κορδελιού - Ευόσμου Π. Σούλας, Αλεξανδρείας Π. Γκυρίνης, οι Αντιδήμαρχοι Ευ. Βαμβάκος, Β. Παπαγεωργίου, Δ. Κηπουρός, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δέλτα, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, αγροτικών συνεταιρισμών κ.ά.