Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

KAΘΕΣΤΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ 2010. ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2016

KAΘΕΣΤΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ 2010. ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2016
Γράφει ο Γ. Βαζάκας* - φιλόλογος
Στον κυκεώνα των προβλημάτων (αναδουλειές, αφραγκίες, αρρώστιες, αβεβαιότητα, ανασφάλεια) που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τα τελευταία έξι μνημονιακά χρόνια, ήρθε να της ζαλίσει το κεφάλι τις τελευταίες μέρες και η «μιντιακή» φαγωμάρα της Συριζαίικης κυβέρνησης με την υπόλοιπη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση για το πώς θα ήταν καλύτερη η μοιρασιά των συχνοτήτων στους υποψήφιους καναλάρχες. Πολλές φωνές, πολλές αντεγκλήσεις μεταξύ τους που κατά τη γνώμη μας, όπως θα αναδείξουμε παρακάτω, χωρίς ουσία και χωρίς ουσιαστική διαφορά.

Κι επειδή μια φιλική σε μας σκέψη λέει : « Το μέλλον είναι πίσω μας», αξίζει να πούμε, νομίζουμε, δυο λέξεις για την κατάσταση που ήταν διαμορφωμένη στα ΜΜΕ, μέχρι να αρχίσει η πρόσφατη αδειοδότηση στους καινούργιους καναλάρχες από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια βγήκαν στον αέρα το 1989 – 1990. Τότε ο νόμος προέβλεπε ότι οι άδειες θα δίνονταν είτε σε εκδότες είτε σε δήμους. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν εφαρμόστηκε καθόλου. Από τότε άρχισε η μονοπώληση του τηλεοπτικού πεδίου και αργότερα της ραδιοφωνίας, όπου πολιτικά συμπρωταγωνιστές στη λεηλασία των δημοσίων συχνοτήτων ήταν και οι ευρωπαϊστές, δήθεν αριστεροί εκπρόσωποι του τότε ενιαίου Συνασπισμού – η απαρχή του Σύριζα. Συνέβαλαν έτσι στη ιδιωτικοποίηση και στην εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Από το 1989 μέχρι και την πρόσφατη δημοπρασία από την κυβέρνηση Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες όλα αυτά τα χρόνια επικράτησε πραγματικά μια αναρχία στο τηλεοπτικό πεδίο, κατά την οποία διαπλεκόμενα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα λεηλάτησαν τις δημόσιες συχνότητες σε βάρος του οικονομικού και όχι μόνο συμφέροντος της πατρίδας. Επειδή δε θέλουμε να γίνουμε κουραστικοί, για του λόγου το αληθές αναφέρουμε δύο παραδείγματα: Ο Real F.M. το 2007 επί Νέας Δημοκρατίας βγήκε στον αέρα με φωτογραφικό νόμο χωρίς αδειοδότηση. Αλλά και ο σταθμός του Σύριζα: Στο κόκκινο εκπέμπει από το 2007 με νόμο της Νέας Δημοκρατίας, που επιτρέπει σε κομματικούς σταθμούς να εκπέμπουν, αρκεί να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αν και τον είχαν κλείσει αυτόν το σταθμό δυο φορές, με το φωτογραφικό νόμο του Ρουσόπουλου, συνέχισε να παίζει νόμιμα.

Αν και μπορούμε να αναφέρουμε και άλλες ανάλογες περιπτώσεις, επιπέδου πολιτικοοικονομικού σκανδάλου, ως προς τα ΜΜΕ, π.χ. ο κ. Κ. Μητσοτάκης νομιμοποίησε κυριολεκτικά την αρπαγή συχνότητας από τον Όμιλο Κυριακού ( ΑΝΤΕΝΑ ) το 1993 ή στη συνέχεια ο Α. Παπανδρέου την αρπαγή της συχνότητας από κ. Κουρή για το κανάλι 29 , εδώ σταματάμε και θα ασχοληθούμε με το τώρα.

Όλες αυτές τις τελευταίες μέρες, παραμονές της αδειοδότησης στους νέους καναλάρχες, όλοι μας από τη μεριά της κυβέρνησης ακούμε: Χτυπιέται η διαπλοκή στα ΜΜΕ, τέρμα στην ανομία, εξυγιαίνεται το τηλεοπτικό τοπίο κλπ. Κι από τη μεριά της μείζονος αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης: Περιορίζεται ο πλουραλισμός στην ενημέρωση, γιατί η κυβέρνηση δίνει άδειες μόνο σε τέσσερα κανάλια κι όχι περισσότερα, ενώ μπορούσε.

Όμως ως απλά σκεπτόμενοι, ενεργοί πολίτες αναρωτιόμαστε αν με την έλευση στο μαγικό κόσμο των καναλαρχών της Αριστεράς και της Προόδου δύο νέων γιγάντων της ενημέρωσης και την αναβάπτιση δύο παλιών αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο. Νομίζουμε πως όχι. Και λέμε απλουστευτικά: Δε θα ‘χουμε Μπόμπολα, αλλά Μαρινάκη, Θα φύγει ο Κοντομηνάς, αλλά θα μείνει ο Αλαφούζος. Έξω ο Βαρδινογιάννης, αλλά μέσα ο Καλογρίτσας. Τώρα θ’ ακούμε ότι ΕυρωπαΪκή Ένωση (ΕΕ) και το ευρώ είναι μονόδρομος από τον Καλογρίτσα κι όχι από τον Βαρδινογιάννη. Όμως θ’ ακούμε και πάλι από τον Αλαφούζο και τον Κυριακού ότι οι διαδηλώσεις είναι επικίνδυνες για την τάξη και την αγορά. Ακόμη θα βλέπουμε «ξέκωλα» που θα παριστάνουν τις παρουσιάστριες στο κανάλι του Μαρινάκη κι όχι του Κοντομηνά. Θα χάσουμε τη Μενεγάκη στον ΑLPHA, αλλά θα επανέλθουν τα καλλιστεία του ΑΝΤ1. Δεν είναι και λίγο!...

Παρουσιάζουμε έναν-έναν τους καναλάρχες που θα οικοδομήσουν το νέο αξιόπιστο και αποκαθαρμένο τηλεοπτικό τοπίο της Αριστεράς και της Προόδου, δηλ. του Σύριζα:

Ο κ. Αλαφούζος από την έναρξη της κατοχής της χώρας – μέσω των μνημονίων- με την Καθημερινή του και τον SKY στήριξαν με τζιχαντική μανία τις κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές, χρησιμοποιώντας ως πρωτοπαλίκαρο σ’ αυτή την υπόθεση τον Μπάμπη Παπαδημητρίου. Είναι ο κ. Αλαφούζος που σύμφωνα με το TVXS ενεπλάκηκε σ’ ένα σκάνδαλο στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με ρουμάνικη κρατική εταιρία: Petromin, πήρε υπέρογκο δάνειο και ακόμα να το εξοφλήσει.

Ο … σύντροφος και εργολάβος κ. Χρήστος Καλογρίτσας υπήρξε ως γνωστόν εκδότης της εφημερίδας «ΠΡΩΤΗ». Κατά τη διάσπαση του ΚΚΕ 1991-1992 τακτοποίησε κι άλλα στελέχη του κόμματος, όπως το Γιάννη Θεοδωρικάκο, πρώην γραμματέα της ΚΝΕ, και τον τοποθέτησε ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας δημοσκοπήσεων : GPO. Αργότερα, επί Γραμματείας Λαλιώτη, ο Θεοδωρικάκος αναλαμβάνει το Γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ. Τέλος στη σελίδα 603 της δικογραφίας που αφορά τη «Σπείρα των 16» και τον βαρυποινίτη Βλαστό γίνεται αναφορά στον Χρήστο Καλογρίτσα ότι στηρίζει τον Κώστα Καραμανλή μέσω της εταιρίας GPO.

Όσο για τον έτερο καναλάρχη κ. Β. Μαρινάκη το μόνο πρόβλημα που έχει, είναι οι πέντε κακουργηματικές κατηγορίες εναντίον του, όπως αυτές καταγράφονται στο κατηγορητήριο του ειδικού ανακριτή διαφθοράς κ. Γιώργου Ανδρεάδη: 1) Ηγετικός ρόλος σε εγκληματική οργάνωση εναντίον του διαιτητή ποδοσφαίρου Πέτρου Κωνσταντινέα, 2)Επηρεασμός της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και διαιτητών 3)Παράνομο κέρδος από το Champions League και το στοίχημα 4) Η ανατίναξη του φούρνου του διαιτητή Κωνσταντινέα 5) Η αλλοίωση του αποτελέσματος του ματς Ολυμπιακός – Βέροια πριν τη διεξαγωγή του στις 6/1/2013, 6)Συνομιλίες του με σκοπό την επιβολή δικού του ανθρώπου στη προεδρία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ΕΠΟ.

Και τέλος ο Όμιλος Κυριακού ΑΝΤ1. Τα τελευταία χρόνια στη πολυσχιδή διαχείρισή του ο Θοδωρής Κυριακού δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει. Τόσο η υγεία του Μίνωα Κυριακού, όσο και οι καταδικαστικέs αποφάσεις σε βάρος του για καταπάτηση δημόσιας έκτασης:(http//left.gr/news/kaloi-kal-kakoi-katalipsies),αυθαίρετες κατασκευές στη βίλα του (http://www.kathimerini.gr/385529/article/epikairothta/ellada/nea-katadikh-m-kyriakoy-apo-efeteio, έφεραν στον Όμιλο μεγάλες φουρτούνες. Επιπρόσθετα λιγόστεψε η διαφημιστική πελατεία και οι οφειλές του Ομίλου προς τη ΔΕΗ αγγίζουν το ένα εκατομμύριο.

Για το θεαθήναι όμως ο Όμιλος ΑΝΤ1 διαθέτει Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών, εκπαιδεύει δημοσιογραφικά ταλέντα, υπόσχεται θέσεις εργασίας. Εδώ το εμπόριο ελπίδας σε άνεργους νέους με ταυτόχρονη «κονόμα» από τα δίδακτρα. Εκεί προφανώς αναφερόταν οι απολυμένοι του Ομίλου ΑΝΤ1 στο πανό τους με την επιγραφή «Η οικογένεια του ΑΝΤ1 ΜΕ ΑΓΑΠΗ τρώει τα παιδιά της».

Αυτοί είναι οι «κουμανταδόροι» πια στο νέο τηλεοπτικό πεδίο με το πολιτικοοικονομικό πλαίσιο που έβαλε η κυβέρνηση Σύριζα. Αλλά δυστυχώς η «κυβερνησάρα» μας το χτύπημα της διαπλοκής που υποσχόταν, δεν το κατάφερε. Αναφέρουμε μόνο ότι ο ένας από τους δύο νέους καναλάρχες είναι κουμπάρος δύο υπουργών στον οποίο έχουν δώσει ένα σωρό δημόσια έργα.

Μοναδικό κριτήριο για να πάρουν τις άδειες οι νέοι καναλάρχες ήταν τα χρήματα. Απ’ τα όσα προαναφέραμε άραγε θα τα δώσουν στην πολιτεία, όταν είναι υπόδικοι, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, φοροδιαφυγή κλπ; Ο καθηγητής κ. Κώστας Χρυσόγονος ευρωβουλευτής του Σύριζα είχε πει «δεν αποκλείω να πέσουν οι τηλεοπτικές άδειες στα χέρια της μαφίας», μήπως επιβεβαιωθεί; Το απευχόμαστε. Κι αν έρθουν τα 240 εκατομμύρια από την αδειοδότηση στο κρατικό ταμείο, θα επιτρέψουν οι δανειστές να δοθούν στις ευπαθείς ομάδες; Γιατί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ήδη υπενθύμισε ότι αυτά πάνε στο χρέος κατά τα αμοιβαίως συμφωνηθέντα. Και εδώ θα θυμίσουμε, όταν παλιότερα ο Σαμαράς έδινε τα 500 εκατομμύρια του πλεονάσματος, ο Σύριζα τον κατηγορούσε – και σωστά- ότι ήταν ψίχουλα. Κι αν τα 500 ήταν ψίχουλα, τα 240, που λέει ότι θα δώσει ο Τσίπρας, τότε τι είναι;

Βέβαια με τη νέα αδειοδότηση ξεκίνησε οφείλομε να πούμε η νομιμότητα σε σχέση με τη χθεσινή παράνομη αρπαγή των συχνοτήτων. Αλλά η νομιμότητα έχει νόημα, αφού πρώτα παταχθεί η διαπλοκή πράγμα που δεν έγινε. Δυστυχώς με τη νέα αδειοδότηση, όπως παραπάνω καταδείξαμε, η διαπλοκή ισχυροποιήθηκε και νομιμοποιήθηκε. Η διαδικασία στο μοίρασμα των συχνοτήτων δρομολόγησε τη δημιουργία νέων τζακιών, αλλά όχι και την εξυγίανση στα μίντια.

Με κυνισμό η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ανέργους, που θα προκύψουν από το κλείσιμο των καναλιών, όταν λέει σαν άλλη Μαρία Αντουανέτα: «Να απορροφηθούν από τα νέα κανάλια». Όμως ξέρει ότι αρκετοί πρώην εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας, του Άλτερ, του Επενδυτή, του Κέρδους κ.α. περιμένουν ακόμα να «απορροφηθούν». Εδώ ταιριάζει αυτό που έλεγε στις απολυμένες καθαρίστριες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Φτιάξτε δική σας επιχείρηση».

Και με τους άλλους που έμεινα έξω από την πίτα της μοιρασιάς; Ο Κοντομηνάς με τον ALPHA του θα χάσει τίποτα; Τίποτα. Θα συνεχίσει να εκπέμπει είτε μέσω του ALPHA Κύπρου, που θα δώσει εικόνα στην Ελλάδα μέσω του δορυφόρου, είτε θα περιμένει την πτώση της κυβέρνησης , η ποία μετά βεβαιότητος επίκειται, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές. Πιθανόν αναλόγως να πράξουν και οι υπόλοιποι: MEGA, STAR, E. Και φυσικά όλοι τους αυτοί « θα έχουν την πέτρα κάτω απ’ τη μασχάλη», όπως θυμόσοφα λέει ο λαός μας, εναντίον της Συριζοανελ-κυβέρνησης. Ήδη η πρώτη βολή ήρθε από τη real news, που δημοσίευσε την έρευνα της MARC για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας επί κυβέρνησης Σύριζα.

Ο γράφων και όσοι ανήκουμε στον πολιτικό χώρο του Ε.ΠΑ.Μ., είμαστε αναγκασμένοι να χαρακτηρίσουμε ως «καρνάβαλο», φαρσοκωμωδία, τα όσα παρακολουθήσαμε σχετικά με τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Δυστυχώς απ’ τη νέα κατάσταση ο Έλληνας συμπολίτης δε θα εισπράξει ούτε καλύτερη ενημέρωση, ούτε πιο δημοκρατική, που στο κάτω – κάτω αυτό είναι το ζητούμενο. Πολύ φοβούμαστε ότι θα γίνει και χειρότερη, γιατί πλέον η διαπλοκή εμπεριέχει και περισσότερα εκατομμύρια. Η εκτίμησή μας είναι ότι στο εξής θα έχουμε μια πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενημέρωσης. Δεν θα έχουμε ενημέρωση, θα έχουμε προπαγάνδα, ανάλογη αλλά και χειρότερη απ’ εκείνη, που τα τελευταία 6-7 χρόνια στην τραγωδία, που ζει η χώρα μας από το 2010, έφτασε να ξεπεράσει τα χουντικά δεδομένα.

Θεωρούμε ότι η δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία ήταν μια ανάσα στην ενημέρωση, αλλά δεν την αφήνουν από καιρό να σταθεί στα πόδια της, ώστε να έχουμε μια δημόσια πληροφόρηση ριζικά διαφορετική απ’ αυτή με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αρκετά από τα μέλη του Ε.ΠΑ.Μ., αφότου έριξε μαύρο ο Σαμαράς στην ΕΡΤ συμμετείχαν στον αγώνα να επανέλθει αυτή στο δημόσιο σύστημα επικοινωνίας. Και αυτό το δημόσιο σύστημα δεν περιλαμβάνει μόνο το στοιχείο του ιδιοκτησιακού, αλλά και τη δυνατότητα για κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στην κάμερα ή στο μικρόφωνο, γιατί αυτό έχει σημασία. Μαζί είμαστε με τους Συριζαίους όχι πολιτικά αλλά στο ίδιο χώρο ενάντια στο μαύρο. Και συζητάγαμε πώς θα φτιάξουμε όλοι μαζί μια δημόσια τηλεόραση, δημοκρατική κλπ. Με το που έγινε κυβέρνηση, πρόδωσε τις προσδοκίες μας, όπως πρόδωσε τα πάντα σ’ όλα τα πεδία. Τίποτε απ’ όσα λέγαμε δεν έκανε, κι απ’ επάνω έχουμε και μεγαλύτερη μονοπώληση στον ιδιωτικό χώρο της ενημέρωσης.

Ως Ε.ΠΑ.Μ. έχουμε διαφορετική γνώμη για την ενημέρωση. Αυτή είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να υποστηρίζεται και να το εγγυάται το κράτος. Όχι να το ελέγχει, άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Σε όλο τον κόσμο οι συζητήσεις που γίνονται με τις ενώσεις επαγγελματιών δημοσιογράφων, είτε με πολίτες δημοκρατικά ευαίσθητους, πάντα επισημαίνεται ότι ο επιχειρηματικός έλεγχος των διάυλων επικοινωνίας δημιουργεί προβλήματα και στο ζήτημα της δημοκρατίας και στο ζήτημα της στρέβλωσης της κοινής γνώμης. Για να μην πούμε τίποτε χειρότερο, το ‘χουμε δει από τα έργα και τις ημέρες του Μπερλουσκόνι μέχρι τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα, που ελέγχουν τα ΜΜΕ σ’ όλο τον κόσμο. Αυτά δημιουργούν μέχρι και πολέμους. Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί κι εκεί είναι η ουσία, δεν είναι αν θα πάρει το κανάλι π.χ. ο κ. Βαρδινογιάννης ή κ. Αγγελοπούλου.

Συν το γεγονός ότι υπάρχει στα ιδιωτικά κανάλια ένα σκοτεινό παρασκήνιο. Πώς γίνεται φερειπείν ένα κανάλι π.χ το Mega να μην πληρώνει χρόνια τους εργαζόμενους και ξαφνικά να φεύγουν αυτοί , που το είχαν, - ποιοι είναι- δεν το ξέρω, εγώ ξέρω μόνο τη βιτρίνα, το τι κρύβεται από πίσω δεν το ξέρει κανείς. Πιστεύουμε ότι πρέπει να μπει εισαγγελέας να το ψάξει με όλους αυτούς. Γιατί δε γίνεται έλεγχος. Γιατί φεύγουν κάποιοι απ’ αυτή την ιστορία και τα χρέη πάνε στους εργαζόμενους ή σε οποιονδήποτε άλλο, γιατί είναι απλήρωτοι ή για οτιδήποτε άλλο; Επί χρόνια μιλάμε για ελλείμματα δισεκατομμυρίων που δημιουργήθηκαν είτε με τα αγγελιόσημα ή για άλλους λόγους, γιατί όλα αυτά δεν μπαίνουν στο τραπέζι;

Δυστυχώς αυτά ούτε καν τα αναφέρουν. Επιπρόσθετα η κυβερνησάρα μας στην μοιρασιά των καναλιών δεν εφάρμοσε το άρθρο του Συντάγματος Περί βασικού μετόχου, που απαγορεύει να δίνονται κανάλια σε επιχειρηματίες, που εμπλέκονται σε δημόσια έργα. Έπραξε το αντίθετο, στην καινούργια ολιγοπωλιακή μιντιακή πίτα έβαλε ακόμα πιο ύποπτους επιχειρηματίες στη μη καλύτερη ενημέρωση. Πολύ φοβούμαστε ότι θα ελεγχθεί στην ενημέρωση και το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο.

Κλείνοντας θέλουμε ως Ε.ΠΑ.Μ. να καταθέσουμε και τούτα. Το κράτος, η πατρίδα μας μετά το τρίτο μνημόνιο έχει χάσει τη νομική της υπόσταση, έχει περάσει πλέον εξολοκλήρου στα χέρια των επικυρίαρχων δανειστών. Σήμερα αντί να δίνεται το 1/3 των δημόσιων συχνοτήτων σε κοινωνικούς φορείς, συλλογικότητες και στις τοπικές κοινωνίες για ένα πλουραλισμό στην πληροφόρηση, έπραξε όσα αναλυτικά περιγράψαμε συμμορφούμενη στις εντολές των «θεσμών».

Όσο για την κυβερνητική διακήρυξη ότι το σύστημα αντέχει τέσσερες μόνο συχνότητες, αυτό είναι ψέμα. Στην Ιταλία υπάρχουν 120 συχνότητες. Λένε ότι οι περισσότερες συχνότητες επηρεάζουν δυσμενώς την αεροπλοΐα. Δεν είμαστε τεχνικοί, αλλά ειδικοί μάς λένε ότι αυτά είναι παραμύθια. Κι απ’ ότι ξέρουμε στο εξωτερικό έχουμε εκατοντάδες συχνότητες ειδικά με το ψηφιακό σύστημα. Εδώ ξαφνικά μονοπωλούνται τα πάντα και μας λένε μόνο τόσα, γιατί τόσες είναι οι συμφωνίες που γίνονται κάτω απ’ το τραπέζι. Γι’ αυτό ως Ε.ΠΑ.Μ. τονίζουμε πως μια πατριωτική κυβέρνηση θα μας λυτρώσει απ’ όλα αυτά, απεγκλωβίζοντας την πατρίδα μας από τα δεσμά της δουλοπαροικίας χρέους και του καθεστώτος κατοχής.


* Ο Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.