Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη για την Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη για την Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία
Κάθε χρόνο την 3η του Δεκέμβρη γίνεται λόγος για τα αυτονόητα, που σχετίζονται με την υγεία, τη ζωή, την αξιοπρέπεια, την κοινωνική προστασία των ΑμεΑ, τα οποία συνήθως ακούγονται λόγω της ημέρας και ξεχνιούνται μετά.

Στον Δήμο Κατερίνης, μέσα από τον συντονισμό των δράσεων ενός συνολικού σχεδίου κοινωνικής προστασίας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, τα οποία διαχρονικά βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας. 


Προς την κατεύθυνση αυτή, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, λειτουργεί για δεύτερη σχολική χρονιά, το Ειδικό Σχολείο Κατερίνης (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό), ένα έργο – πρότυπο για όλη την Ελλάδα, με υψηλό τεχνικό εξοπλισμό, υποστηρικτικές υπηρεσίες και προηγμένη βιοκλιματική κτιριακή κατασκευή.


Mε μεγάλο ενδιαφέρον, σκύψαμε πάνω από το έντονο πρόβλημα των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία, οι οποίες ανησυχούσαν για την φροντίδα των οικείων τους, όταν οι ίδιοι φύγουν από τη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώσαμε φέτος τις εργασίες ανέγερσης τριών στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης και ταυτόχρονα επέκτασης βελτίωσης του μεικτού κέντρου διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρίες, στο χώρο της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, στην ενότητα επέκτασης του Καπνικού Σταθμού.

Παράλληλα, λειτουργούν το Γυμνάσιο και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενώ θέματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ) στους δημόσιους χώρους, διευκολύνονται, στηρίζονται έμπρακτα, μέσα από τη διαμόρφωση και αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών.

Επειδή το επίπεδο και η ποιότητα του πολιτισμού μας κρίνεται από την ευαισθησία και το σεβασμό στους συνανθρώπους μας, που συμβιώνουν με την αναπηρία σε οποιαδήποτε μορφή, θεωρούμε ότι η φροντίδα, η διευκόλυνση της καθημερινότητας και οι ίσες ευκαιρίες για ένταξή τους στην κοινωνική ζωή του τόπου μας, αποτελεί υποχρέωση για μια κοινωνία πρωτοποριακή και συνειδητοποιημένη.



Σάββας Χιονίδης
Δήμαρχος Κατερίνης