Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Κινηματογράφος «Ευκαρπίδη» – Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης Συναυλία Κινηματογραφικής Μουσικής

Κινηματογράφος «Ευκαρπίδη» – Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης Συναυλία Κινηματογραφικής Μουσικής
Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 στις 12:30, στον Κινηματογράφο «Ευκαρπίδη»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
«…Έτσι γεννήθηκε η μουσική του κινηματογράφου, θα έλεγε κανείς. Απ’ τη σιωπή. Και η μουσική αυτή υπήρξε στην αρχή λίγο σκοτάδι, τίτλοι, ηχητική περιγραφή του ονείρου, πράξη ζωής και θάνατος, ενέργεια, νίκη, τέλος – διέξοδος, επιστροφή στο σπίτι.»

Μάνος Χατζιδάκις

Η μουσική ως τέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συναισθήματα, το λόγο και την εικόνα. Έτσι θεμελίωσε μια βαθιά σχέση με τον κινηματογράφο. Οι μελωδίες και τα τραγούδια συνδέθηκαν άρρηκτα με την 7η τέχνη επηρεάζοντας τη συναισθηματική εμπλοκή του κοινού με το θέαμα. Κατά τη διάρκεια μιας ταινίας, το ηχητικό «ντύσιμο» των σκηνών αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του αισθητικού της αποτελέσματος. Ανάλαφρη, δραματική, με χιουμοριστική διάθεση, διακριτική ή έντονη και με σκοπό την κλιμάκωση της αγωνίας μας η κινηματογραφική μουσική επένδυση υπογραμμίζει και συντηρεί στη μνήμη μας τις εικόνες.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης, ολοκληρώνοντας τις εκδηλώσεις της για τα 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, και ο Κινηματογράφος «Ευκαρπίδη» ως συνδιοργανωτής και υποστηρικτής της Λέσχης,με πάνω από 60 χρόνια προσφοράς στον Κινηματογράφο και στο Θέατρο στην Πόλη μας, παρουσιάζουν μια συναυλία με αγαπημένες Κινηματογραφικές μελωδίες. Μουσικά μοτίβα του παγκόσμιου κινηματογράφου που αγαπήσαμε, ερμηνευμένα από ξεχωριστά και αξιόλογα μουσικά σύνολα, το Σύνολο Μουσικής για τον Κινηματογράφο του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς σε σύμπραξη με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πέλλας.

Αναλυτικά:

Το Σύνολο Μουσικής για τον Κινηματογράφο του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης θα παρουσιάσει πρωτότυπη μουσική για ταινίες μικρού μήκους, η οποία προέκυψε μέσα από συζήτηση και αυτοσχεδιασμό με τους μαθητές που πλαισιώνουν το σύνολο και τον υπεύθυνο καθηγητή τους Τασούδη Δημήτριο (απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Γιορκ της Αγγλίας με κατεύθυνση Σύγχρονων Σπουδών, δίπλωμα Κλασσικών Κρουστών και Σύνθεσης στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), στο πλαίσιο των διδασκόμενων μαθημάτων του σχολικού έτους 2016 – 17. Στο σύνολο συνδράμει και η καθηγήτρια Μουσικός Αρβανιτίδου Δέσποινα. Στόχος είναι η γνωριμία των μαθητών με το αντικείμενο της σύνθεσης μουσικής για τον κινηματογράφο, τόσο από την πλευρά του ακροατή – θεατή, όσο από την πλευρά του ερμηνευτή με ταυτόχρονη προβολή ταινιών.

Στη συνέχεια, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς σε σύμπραξη με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πέλλας, υπό τη διεύθυνση του Κούκα Ιωάννη (απόφοιτος Ανώτερων Θεωρητικών, Μονωδίας και Διεύθυνσης Φιλαρμονικής από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών τίτλων: Ο πρώτος στην Διεύθυνση Ορχήστρας από το Southem Oregon Univercity των Η.Π.Α. και ο δεύτερος στην Ιστορία τον Πολιτισμό των Παρευξείνιων Χωρών από το Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο και υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σόφιας “St. Kliment Ohridski”), θα ερμηνεύσουν χαρακτηριστικά και αξιόλογα έργα μουσικής που έχουν γραφτεί για γνωστές ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου. Τις ορχήστρες πλαισιώνουν πάνω από πενήντα νέοι και νέες κάθε ηλικίας.