Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ
Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης στο χώρο της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 η εορταστική συναυλία του φωνητικού συνόλου της Εστίας Πιερίδων Μουσών "de profundis".

Παρά το τσουχτερό κρύο, ο Ναός από νωρίς είχε γεμίσει ασφυκτικά με κόσμο, που έσπευσε να απολαύσει τη μουσική πανδαισία την οποία επιμελώς είχε προετοιμάσει η χορωδία της Εστίας.

Τόσο οι χορωδοί όσο και οι μουσικοί, υπό τη διεύθυνση του Ευθύμιου Μαυρίδη, απέδωσαν έργα γνωστών ευρωπαίων συνθετών όπως των Bach, Vivaldi, Franck, Gabrieli, Morricone, Haendel και άλλων. Με τη χορωδία συνέπραξαν το Μουσικό Σύνολο Λευκάδας, ο οργανίστας Ιωάννης Αδαμίδης, η υψίφωνος Λίλη Βαρακλιώτη, ο βιολοντσελίστας Μιλτιάδης Κασσάρας, ο σαξοφωνίστας και κλαρινετίστας Γεώργιος Γκουτζαμάνης, ο τρομπετίστας Γεράσιμος Σκληρός, ο φλαουτίστας Αλέξανδρος Γιαγκούσης. Ενδιάμεσα των έργων ανέγνωσαν κείμενα από την Αγία Γραφή και τη Λογοτεχνία μας, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιωακείμ Οικονομίκος και ο κ. Αθανάσιος Μπίντας. Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς η σύμπραξη όλων των καλλιτεχνών στην πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του έργου «The dream Isaiah saw” του Glen Roudolph, μια οικουμενική ικεσία για ειρήνη και πανανθρώπινη συμφιλίωση που η γέννηση του Θείου Βρέφους μπορεί να φέρει.

Στο χαιρετισμό πού απηύθυνε η εντεταλμένη του Δήμου Κατερίνης κ. Πιπίτσα Παρτσαλίδου-Μακρίδου, αφού μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη, επισήμανε ότι οι αξιέπαινες προσπάθειες της Εστίας έχουν την αμέριστη στήριξη του Δήμου Κατερίνης. Ο Αιδέσιμος της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης κ. Ιωάννης Υφαντίδης, μίλησε θεολογικά για το νόημα των Χριστουγέννων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι Χριστούγεννα δεν είναι οι στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων και η καταναλωτική διάθεση των ημερών, αλλά αυτό πού προέχει είναι να γεννηθεί ο Σωτήρας Χριστός στις καρδιές των πιστών δίνοντας καινούργιο νόημα στη ζωή τους. Τέλος στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών κ. Γρηγόρης Μιτσοκάπας, ευχαρίστησε την Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης για την φιλοξενία της, επισημαίνοντας ότι αυτή η προσπάθεια τείνει πλέον να γίνει θεσμός, μέσα στα πολιτιστικά δρώμενα της Κατερίνης. Τόνισε, επίσης, ότι όλοι μας θα πρέπει να στηρίζουμε τέτοιες αξιέπαινες πολιτιστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες βασίζονται στην εθελοντική και αφιλοκερδή συνεργασία εμφανών αλλά και αφανών προσώπων.

Τη συναυλία τίμησαν ιδιαίτερα με την παρουσία τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος παρά το βεβαρυμμένο λειτουργικό και ποιμαντικό πρόγραμμα των ημερών, ευγενώς θέλησε να παρευρεθεί, η Αντιπεριφεριάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, οι βουλευτές κ. Χάρης Τσαμακλής και κ. Κώστας Κουκοδήμος, ο Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης η κ. Πιπίτσα Παρτσαλίδου- Μακρίδου, ο Αιδέσιμος της Ευαγγελικής Εκκλησίας κ. Ιωάννης Υφαντίδης και πλήθος κόσμου.

Η Εφορεία Χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών με τις συναυλίες που διοργανώνει κατά την εορταστική περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου, προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό της Πιερίας και όχι μόνο, ξεχωριστές καλλιτεχνικές εμπειρίες εφάμιλλες σημαντικών ευρωπαϊκών κέντρων, προάγοντας και αναδεικνύοντας το πολιτιστικό επίπεδο του τόπου μας. Θερμή ευχή μας είναι η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί με τον ίδιο ενθουσιασμό, διατηρώντας το ίδιο υψηλό καλλιτεχνικό και αισθητικό αποτέλεσμα, που θα διανθίζει την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών και θα συντείνει στην καρδιακή βίωση του πραγματικού μηνύματος της Θείας Ενανθρωπήσεως.