Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΠΕΡΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ (;)

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΠΕΡΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ (;)
«Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης (στην πλατεία Δημοκρατίας – Ευκαρπίδη) ξεκίνησαν με την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών» μάθαμε από το Δήμαρχο.
Ξεκίνησαν πράγματι, αλλά με εντολή του ιδίου. Χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Χωρίς καν ολοκληρωμένη μελέτη. Χωρίς καν διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους δημότες και φορείς.


Πρώτα αποφάσισε ο Δήμαρχος, μετά ακολούθησε απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Αυτό είναι το «έργο» το παρακολουθούμε επί 2,5 έτη. Και λέμε παρακολουθούμε γιατί οι ειλημμένες αποφάσεις, πάντοτε στη συνέχεια ενδύονται το μανδύα της απόφασης δημοτικού συμβουλίου. Με τις ψήφους της πλειοψηφίας.

Επί 2,5 χρόνια επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Με τις ανεμογεννήτριες στη Μηλιά, με το ΣΜΑ στη Γανόχωρα. Οι δημότες που τους αφορά το μαθαίνουν ΠΑΝΤΑ τελευταίοι. Λίγο πριν, το μαθαίνουμε κι εμείς στο δημοτικό συμβούλιο. Όχι ότι μας ενημερώνουν για τις παραμέτρους του εκάστοτε ζητήματος, αλλά τουλάχιστον μαθαίνουμε την απόφαση που πρέπει να ληφθεί. Και λαμβάνεται πάντοτε. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, όσο και να ρωτάνε δεν μαθαίνουν. Συνήθως εισπράττουν για απάντηση ένα αόριστο … «ως η εισήγηση». «Συμφωνείτε ή όχι». Κι εκεί τελειώνει η συζήτηση. Αυτή είναι η έννοια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο. Η απόφαση πάρθηκε. Θα συμφωνήσετε κι εσείς ή όχι. Αδιάφορο. Ούτως ή άλλως, η πλειοψηφία υπάρχει.

Για την πρόσφατη απόφαση του Δημάρχου περί αναβάθμισης της πλατείας Δημοκρατίας, κανείς δε γνώριζε τίποτα στο δημοτικό συμβούλιο της 14.2.2017. Ούτε και ο αρμόδιος εισηγητής του θέματος. Παρεμπιπτόντως, το θέμα ήταν η κατεδάφιση του κτιρίου. ΜΟΝΟ. ΟΧΙ η αναβάθμιση της πλατείας. Στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για ποιο λόγο ζητούν την κατεδάφιση του κτιρίου και μάλιστα χωρίς καμμία μελέτη, με εισήγηση 3 σειρών, ο εισηγητής μας απάντησε εν ολίγοις γιατί είναι επικίνδυνο και συνεπώς κατεδαφιστέο (;;;!!!). Κι αφού επί μισάωρο σχεδόν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ρωτούσαν και ο εισηγητής δεν απαντούσε, ήρθε ο Δήμαρχος και μας ενημέρωσε: η κατεδάφιση απαιτείται για τις εργασίες ανάπλασης της πλατείας! Α, μάλιστα…. Ποια ανάπλαση; Ποιος την αποφάσισε και πότε; Με βάση ποια μελέτη; Διότι, όπως παραδέχθηκε και ο Δήμαρχος, οι τεχνικές υπηρεσίες ΑΚΟΜΗ εργάζονται πάνω στη μελέτη. Δηλαδή ούτε καν ολοκληρωμένη μελέτη δεν υπάρχει. Κατόπιν ποιάς διαβούλευσης; Σαν τη διαβούλευση που μας είπαν ότι έκαναν ηλεκτρονικά όταν αποφάσισαν να γίνει η οδός 19ης Μαϊου ποτάμι!

Αλλά οι εργασίες ξεκίνησαν………

Και η κατεδάφιση αποφασίσθηκε….
ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΗ.
ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.


Για την αναβάθμιση της πλατείας…

Κι όλα στο όνομα της αναβάθμισης της ζωής των πολιτών, ερήμην…

Εμείς καταψηφίσαμε την αναιτιολόγητη εισήγηση διότι δεν πεισθήκαμε για την αναγκαιότητα της κατεδάφισης χωρίς προηγούμενο ολοκληρωμένο σχεδιασμό και γιατί δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε προειλημμένες αποφάσεις χωρίς διαβούλευση.

Ας προκαλέσουμε λοιπόν εμείς, την κουβέντα για τα ζητήματα που μας αφορούν…

Για τις ανεμογεννήτριες στη Μηλιά και για το ΣΜΑ στη Γανόχωρα οι δημότες προκάλεσαν ΝΕΑ συζήτηση και απαίτησαν να ληφθεί υπόψη η γνώμη τους…

Για την κατεδάφιση του κτιρίου, ήδη δημότες και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Αρχιτεκτονικών Σχολών ΣΑΔΑΣ - Τμήμα Πιερίας κατέθεσαν απόψεις. Στα blogs, αφού δεν τους ζητήθηκε θεσμικά.

Εμείς συνεχίζουμε. Η συζήτηση δεν τελείωσε, τώρα άνοιξε.
Ας αποφασίσουμε ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ για την αναβάθμιση της ζωής μας.