Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Δήμος Κατερίνης: Ολοκληρώθηκε το «λίφτινγκ» στον Υδατόπυργο

Δήμος Κατερίνης: Ολοκληρώθηκε το «λίφτινγκ» στον Υδατόπυργο
Με την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων ολοκληρώθηκαν από τον Δήμο Κατερίνης, οι παρεμβάσεις εξωραϊσμού του υδατόπυργου, στη διασταύρωση της οδού Εθνικής Αντιστάσεως με την προέκτασή της (στην οδό Σωκράτους) και των οδών Σβορώνου, Παύλου Μελά & Μιαούλη, καθώς και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, ο υδατόπυργος (Αρτεσιανό), κατασκευάστηκε το 1954 για αρδευτικούς σκοπούς, ενώ επί σειρά ετών, η χρησιμότητά του επικεντρώθηκε και στην εξυπηρέτηση υδροφόρων οχημάτων της Πυροσβεστικής και του Δήμου.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Διαχρονικά ο υδατόπυργος είχε καταλυτική σημασία, για τους κατοίκους, την καπνοκαλλιέργεια και γενικότερα, την αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας. Έχοντας υπόψη τη μοναδικότητά του, καθώς αποτελεί τεκμήριο της ίδιας της εξέλιξης της πόλης προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις, οι οποίες αποδεικνύουν το ενδιαφέρον μας, για κάθε υλική μαρτυρία της ιστορίας, για κάθε στοιχείο που συνθέτει και διαμορφώνει την ταυτότητα του τόπου μας».

Τοπόσημο για την Κατερίνη

«Με σεβασμό στην αισθητική κατασκευής του και εντός του χρονοδιαγράμματος και προγραμματισμού που είχε τεθεί από την υπηρεσία μας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σε αυτό το χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής δημοσίου χώρου, το οποίο λόγω μορφής, θέσης και λειτουργίας θεωρείται τοπόσημο για την πόλη» τονίζει σε δήλωσή του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χρυσόστομος Κυραϊλίδης.

Οι εργασίες που προηγήθηκαν

Όπως είναι γνωστό, στα δύο κτίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως βοηθητικοί – αποθηκευτικοί χώροι και βρίσκονται κάτω και δίπλα από τον υδατόπυργο και τα οποία έφεραν φθορές στις όψεις τους, υλοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης εξωτερικά, και εσωτερικά.

Νωρίτερα, είχαν υλοποιηθεί, οι απαιτούμενες αποκαταστάσεις σκυροδέματος και οπλισμού στην πλάκα οροφής του καθενός και στην συνέχεια επιχρίσματα και ελαιοχρωματισμοί σε πόρτες και παράθυρα.

Στον πεζόδρομο, δίπλα από το κτίσμα του υδατόπυργου έγινε καθαίρεση της υφιστάμενης στρώσης από άοπλο σκυρόδεμα, τοποθετήθηκαν κυβόλιθοι από ψυχρά υλικά, ενώ έγινε και η τοποθέτηση κρασπέδων στην πλευρά του δρόμου.

Επιπλέον, έγιναν παρεμβάσεις επισκευής και συντήρησης στην εξωτερική του επιφάνεια, επεμβάσεις στα υποστυλώματα και στο κυρίως κτίσμα του, οι οποίες αφορούν το αισθητικό κομμάτι, χωρίς επέμβαση στην στατική επάρκειά του. Τέλος, έγινε βαφή σε όλα τα μεταλλικά στοιχεία του υδατόπυργου, στην σκάλα που είναι ενσωματωμένη σε αυτόν, καθώς και στους σωλήνες που τον διατρέχουν καθ΄ ύψος.

Η δαπάνη για το έργο ύψους 49.975,54 € με Φ.Π.Α., καλύφθηκε από Δημοτικούς Πόρους.