Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

"Πρωτοβουλία για τον ποταμό Πέλεκα": 9 χιλιόμετρα "βιάζεται" ο Πέλεκας. Αγωνιούμε για το μετά... (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

"Πρωτοβουλία για τον ποταμό Πέλεκα": 9 χιλιόμετρα "βιάζεται" ο Πέλεκας. Αγωνιούμε για το μετά... (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Οι πολίτες ενεργοποιούνται όλο και περισσότερο για το θέμα του ποταμού Πέλεκα και ίσως αυτό το γεγονός να αποτελεί και την ελπίδα πως έστω και τώρα η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί προς όφελος των πολιτών, της πόλης αλλά και της φύσης.
Συνάντηση λοιπόν σήμερα το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας με την Αντιπεριφερειάχη Σοφία Μαυρίδου είχαν Σύλλογοι της Κατερίνης μετά από κάλεσμα του Συλλόγου "Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα".


Στην συνάντηση έδωσαν το παρόν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Θεοδωρόπουλος Γιώργος και Χειμώνας Θανάσης.



Οι πολίτες ενημέρωσαν την κ. Μαυρίδου για τις ενέργειες, τους προβληματισμούς αλλά και τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο από τον εργολάβο του έργου της Περιφερειακής Οδού για την αντιπλημυρική προστασία του ποταμού, αλλά και για τις αμμοληψίες που γίνονται εκεί.

"Έχουμε μπροστά μας βαρύ χειμώνα με βροχές" μας λέει η Πρόεδρος του Συλλόγου "Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα" κ. Σωτηρία Πουζουκλίδου.


"Ανησυχούμε για το αύριο".

Οι πολίτες και οι Σύλλογοι ζήτησαν από την κ. Μαυρίδου να μεριμνήσει ώστε το θέμα να συζητηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ζητούν δέσμευση από τον εργολάβο που εκτελεί το έργο της νέας Περιφερειακής Οδού ότι θα γίνει το αντιπλημμυρικό έργο.

"Ανησυχούμε ότι μόλις τελειώσει η Περιφερειακή Οδός, ο εργολάβος θα τα... μαζέψει και θα φύγει χωρίς να ολοκληρώσει τις εργασίες που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού."


Τα μέλη του Συλλόγου ανέφεραν ότι τα έργα που γίνονται στο ποτάμι δεν έχουν καμία νομιμοποίηση και ρωτούν ποια είναι η απόφαση εκτέλεσης του έργου;

Επίσης ανησυχούν και αναρωτιούνται:

Γιατί δεν εφαρμόζεται η ΚΥΑ;
Τι γίνεται με την ευστάθεια των πρανών;
Κλείστηκε το ρέμα "Πατσιάρη" κάτι το οποίο είναι παράνομο...
Για τις τρύπες και τις λίμνες που υπάρχουν παντού κατά μήκος στο ποτάμι.
Τι γίνεται με την επιτροπή που συστάθηκε από τον Δήμο Κατερίνης για την παρακολούθηση του έργου;


Η κ. Μαυρίδου αφού άκουσε με προσοχή τους πολίτες, δήλωσε ότι δεν είναι η Αντιπεριφέρεια Πιερίας υπεύθυνη για το έργο και ότι θα διαβιβάσει στους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες τις ανησυχίες των κατοίκων.

Δείτε τι δήλωσαν στην κάμερα της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ" οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας:


*Έτσι έχοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα μετά την συζήτηση του θέματος του ποταμού Πέλεκα στον Δήμο Κατερίνης και στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας, μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα:

Πρώτον: Δήμος Κατερίνης και Αντιπεριφέρεια Πιερίας δηλώνουν ότι δεν είναι υπεύθυνοι για το έργο, αλλά υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Δεύτερον: Αν θέλουμε να μάθουμε τι συμβαίνει με τις αμμοληψίες στο ποτάμι και αν γίνονται νόμιμα η όχι θα πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο τους... Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας.
Τρίτον: Οι ενέργειες πολιτών και Συλλόγων μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται με παρεμβάσεις, και συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς του νομού μας και όχι μόνο.

Το σίγουρο είναι ότι το θέμα δεν τελειώνει εδώ και ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις μιας και υπάρχουν μηνυτήριες αναφορές που είναι σε εξέλιξη αλλά και κινητικότητα για να ενημερωθούν οι πολίτες μέσα από συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν σύντομα σε όλη την πόλη.


*Μιχάλης Κανταρτζής
www.pierikialithia.blogspot.gr