Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση για να ανοίξει ξανά το ΟΠΣΥΔ για όσους δεν πρόλαβαν

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση για να ανοίξει ξανά το ΟΠΣΥΔ για όσους δεν πρόλαβαν
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Να ανοίξει τώρα ξανά το ΟΠΣΥΔ για όσους δεν πρόλαβαν
.
Το Υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο για να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών για το έτος 2017 - 2018...

με βάση και τις νέες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν, στις 13/4/2017 με κλειστά λόγω Πάσχα σχολεία και με χρονικά όρια από 13/4 (την ίδια μέρα δηλαδή που βγήκε η πρόσκληση) ως 28/4.

Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, για διάφορους λόγους (υγείας, στράτευσης, έλλειψης internet, αλλαγή της συνήθους περιόδου που γίνονταν οι αιτήσεις κλπ) δεν πληροφορήθηκαν έγκαιρα και δεν κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για να εργαστούν ως αναπληρωτές την επόμενη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν άνεργοι σε μια περίοδο που η ζωή και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, όπως όλων των εργαζομένων, βάλλεται από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και με δεδομένο ότι μιλάμε για εκπαιδευτικούς που για χρόνια ζουν με μια βαλίτσα στο χέρι και κάθε χρόνο διασχίζουν τη χώρα απ' άκρη σε άκρη για μια ελαστική θέση εργασίας μηνών.

Είναι πραγματικά άδικο αυτοί οι εκπαιδευτικοί να μείνουν την επόμενη χρονιά εντελώς άνεργοι! Έχουν προσωπικές, οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις και δε θα μπορέσουν πραγματικά να επιβιώσουν.

Το Υπ. Παιδείας οφείλει να ακούσει τη φωνή τους, να ανοίξει τώρα το ΟΠΣΥΔ για να δοθεί η δυνατότητα και σε όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση. Ήδη έχει γίνει την Πέμπτη 4/5 παράσταση διαμαρτυρίας της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων στο Υπουργείο Παιδείας και έχει υποβληθεί και από τη ΔΟΕ το αίτημα αυτό και επίσης έχει ανοιχτεί και κανάλι επικοινωνίας μέσω internet που συνεχώς προστίθενται και νέοι τέτοιοι εκπαιδευτικοί που δεν πρόλαβαν.

Ο ισχυρισμός, που ως τώρα προβάλλει η ηγεσία του Υπ. Παιδείας στους ενδιαφερόμενους, ότι υπάρχει καλή πρόθεση να αντιμετωπίσει το θέμα, όμως υπάρχει κόλλημα σε περιορισμούς που βάζει ο ΑΣΕΠ και το "σφιχτό" χρονοδιάγραμμα, δεν ευσταθεί. Το ζήτημα είναι σημαντικό, αφορά εκατοντάδες οικογένειες εκπαιδευτικών που κινδυνεύουν να μείνουν του χρόνου εντελώς άνεργοί και πρέπει να λυθεί τώρα με πολιτική απόφαση και ανάλογη ρύθμιση.

Επίσης, έχουμε ήδη καταθέσει ερώτηση για να ανοίξει το σύστημα για τους αποφοίτους των Παιδαγωγικών Σχολών. Επιπλέον πρέπει να ανοίξει και για τους φοιτητές της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Τέλος, πρέπει να αναγνωριστεί και η προϋπηρεσία Μαΐου-Ιουνίου για όσους εργάστηκαν φέτος που με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε δε θα προσμετρηθεί.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Παιδείας:
• Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να μην αποκλειστεί κανείς εκπαιδευτικός από τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για να εργαστεί ως αναπληρωτής την επόμενη σχολική χρονιά; Θα ανοίξει τώρα το ΟΠΣΥΔ για να συμπεριληφθούν και οι εκπαιδευτικοί που για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση και μένουν εκτός, ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία 1η Σεπτέμβρη;

• Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά και για τους απόφοιτους των Παιδαγωγικών Τμημάτων και της ΑΣΠΑΙΤΕ;

• Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να αναγνωριστεί για την κατάταξη και η προϋπηρεσία Μάη Ιούνη;

Ο βουλευτής
Γιάννης Δελής