Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η πυροσβεστική υπηρεσία στο ΣΔΕ Κατερίνης

Η πυροσβεστική υπηρεσία στο ΣΔΕ Κατερίνης
Την 12/6 ενημερωθήκαμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Υ.) για θέματα πρόληψης και προστασίας από κινδύνους σεισμών και φωτιάς, καθώς οι οδηγίες για περιπτώσεις πρόληψης και προστασίας, τα υλικά, ο τρόπος που κτίζονται τα σπίτια, οι συνήθειες και οι συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητας μας αλλάζουν διαρκώς.


Ο πυραγός Σ.Κίτσος μας παρουσίασε πλούσιο εποπτικό υλικό, φωτογραφιών και βίντεο πλήθος πληροφοριών και μίλησε για τα νέα ευρήματα από τις περιπτώσεις ανά τον κόσμο όπου έγιναν σεισμοί και συμμετείχαν σε διασώσεις οι πυροσβέστες μας. Σημειωτέον, σε παρόμοιες καταστάσεις η έγκαιρη ενημέρωση των αγαπημένων μας για τα βήματα που ακολουθούμε στα κρίσιμα δευτερόλεπτα μπορεί να έχει την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Επίσης, ο ομιλών έδωσε πλήθος συμβουλών πρόληψης φωτιάς και οδηγιών κατάσβεσης στα πρώτα δευτερόλεπτα. Τόνισε ότι πολλές περιπτώσεις φωτιάς στην κουζίνα είναι το ξεχασμένο τηγάνι στην φωτιά και περιέγραψε τις απλές κινήσεις για να σβήσει η φωτιά πριν απλωθεί στο έπιπλο της κουζίνας και στο υπόλοιπο σπίτι. Μεταξύ των άλλων έγινε αναφορά στα κινητά τηλέφωνα γιατί μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες, είτε τα ίδια είτε οι φορτιστές τους να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Τέλος, για όσους ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο επάγγελμα ο πυραγός αναφέρθηκε στις δυσκολίες, τις απαιτήσεις και τους κινδύνους που υποβάλλονται οι πυροσβέστες στην κατάσβεση της φωτιάς ή στην διάσωσης ανθρώπων, τονίζοντας ότι η άρτια εκπαίδευση κάνει δυνατή την επιβίωση τους. Την παρουσίαση-ενημέρωση υποστήριξαν και οι πυροσβέστες Ι.Μαργαρίτης και Β.Ντανάς και στο τέλος ακολούθησε διάλογος και απαντήθηκαν ερωτήσεις.

Γενικότερα, ήταν μια μεστή, περιεκτική παρουσίαση της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, την οποία οφείλουμε να γνωρίζουμε όλες και όλοι οι πολίτες.